FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινούν στην Κίνα οι έρευνες του ΠΟΥ για την προέλευση της πανδημίας

Ημερομηνία: 28-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Έπειτα από δύο εβδομάδες που πέρασαν σε καραντίνα, τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα ξεκινήσουν την έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού στη Γουχάν της Κίνας. Η πόλη Γουχάν και η επαρχία Χουμπέι φαίνεται ότι ήταν το λίκνο μιας από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις για τον πλανήτη, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η αποστολή του ΠΟΥ έχει βρεθεί αντιμέτωπη με διάφορα εμπόδια, καθυστερήσεις, αλλά και υπόνοιες ότι δεν θα δοθεί πλήρης πρόσβαση στα στοιχεία για τους επιστήμονες του Οργανισμού, ενώ έχει σημαδευτεί και από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Τραμπ, έχουν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι απέκρυψε στοιχεία, ειδικά όσον αφορά το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και την έκταση της διάδοσής της ειδικά στην πρώτη φάση.

Στο διάστημα των δύο εβδομάδων που έμειναν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, οι επιστήμονες του ΠΟΥ, με επικεφαλής των Πέτερ Μπεν Έμπαρεκ, ειδικό στις ζωονόσους που μεταδίδονται μεταξύ διαφορετικών ειδών, εργαζόταν με τηλεδιασκέψεις. Οι ερευνητές αναμένεται να παραμείνουν στην Κίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αλλά ο Οργανισμός κρατά μικρό καλάθι για το αποτέλεσμα των ερευνών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης έκτακτων κρίσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα έχουμε απαντήσεις. Είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια να οριστούν με ακρίβεια οι πηγές της πανδημίας. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε τρεις και τέσσερις προσπάθειες και σε διαφορετικά περιβάλλοντα».

Η έναρξη της πανδημίας και οι πηγές του ιού έχουν γίνει αντικείμενο μεγάλης πολιτικής διαμάχης.

Η επιστημονική ομάδα του ΠΟΥ επρόκειτο να ταξιδέψει στη Γουχάν στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο με υπαιτιότητα της Κίνας το ταξίδι καθυστέρησε προκαλώντας αντιδράσεις και κριτική από τον επικεφαλής του ΠΟΥ.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός είχε εμφανιστεί στο εξωτερικό πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στη Γουχάν, ενώ τα κινεζικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι ο ιός έχει εντοπιστεί σε εισαγόμενα κατεψυγμένα προϊόντα, καθώς και ότι υπάρχουν επιστημονικές έρευνες σύμφωνα με τις οποίες κυκλοφορούσε στην Ευρώπη το 2019.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχει αφήσει υπόνοιες ότι μπορεί το γεγονός ότι εργαστήριο του αμερικανικού στρατού στο Φορντ Ντέτρικ τον Ιούλιο του 2019 έκλεισε απροειδοποίητα να συνδέεται με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος