FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησε η μελέτη διαχείρισης στο δάσος Φολόης

Ημερομηνία: 04-07-2024 | Συντάκτης:

Εγκαταστάθηκε χθες ο ανάδοχος, συνοδευόμενος από τον δασάρχη Πύργου, Π. Λάττα

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε τροχιά εκπόνησης μπαίνει η διαχειριστική μελέτη για τη δεκαετή αξιοποίηση του δασικού συμπλέγματος της Φολόης, καθώς χθες εγκαταστάθηκε ο ανάδοχος μελετητης και ξεκίνησε την πρώτη καταγραφή των χαρακτηριστικών του δάσους. Τους εκπροσώπους του αναδόχου συνόδευσε στη Φολόη ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, ο οποίος συζήτησε μαζί τους τις παραμέτρους της μελέτης.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή», η εκπόνηση της μελέτης διαχείρισης αφορά όλο το δασικό σύμπλεγμα και όχι μόνο το δρυοδάσος και είναι σημαντική διότι θα καθορίσει για τα επόμενα δέκα χρόνια το σχέδιο προστασίας και ανάπτυξης του δασικού πλούτου.

«Η διαχειριστική μελέτη είναι η πιο ολοκληρωμένη μελέτη που υπάρχει για τα δάση, γιατί καταγράφει όλη την παρούσα κατάσταση και προτείνει ένα διαχειριστικό σχέδιο για τα επόμενα 10 χρόνια, όπως τα μέτρα προστασίας, τις υλοτομίες, αναδασώσεις, τις διανοίξεις δρόμων, τη δασική αναψυχή, τη μελισσοκομία, τον δασικό τουρισμό κλπ. Είναι ουσιαστικά οι βασικοί κανόνες διαχείρισης ενός δάσους. Και η κλιματική αλλαγή μάς ωθεί να κινηθούμε πιο γρήγορα», εξήγησε και πρόσθεσε πως το δασαρχείο Πύργου πρότεινα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας να προχωρήσει στη σύνταξη διαχειριστικών μελετών για το δασικό σύμπλεγμα Δρυοδάσος Φολόης-Κάπελης-Πηνείας και για το ελατοδάσος Λαμπείας.

Συνολικά το Υπουργείο έχει εντάξει τέσσερα δασικά οικοσυστήματα της Ηλείας συνολικής έκτασης 356.203 στρεμμάτων. Τα δασικά συμπλέγματα για τα οποία θα εκπονηθούν ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες δασών είναι τα: Κάπελης – Φολόης – Πηνείας, επιφάνειας 186.253 στρεμμάτων με εκτιμώμενη αξία σύμβασης 321.903,52 ευρώ Λαμπείας – Αστρά – Κρυόβρυσης επιφάνειας 116.108 στρεμμάτων, Λαπίθα Σμέρνας επιφάνειας 31.440 στρεμμάτων Ζαχοβουνίου Καλλιθέας επιφάνειας 22.402 στρεμμάτων με εκτιμώμενη αξία σύμβασης 293.727,49 ευρώ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot