FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Μνημείο Ηρώων

Ημερομηνία: 25-09-2024 | Συντάκτης:

-«Αγώνας δρόμου» για να φιλοξενήσει τον φετινό εορτασμό του «ΟΧΙ»

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες αποκατάστασης του Μνημείου Ηρώων απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Πύργου, στο πλαίσιο της σημειακής παρέμβασης που έχει δρομολογήσει η δημοτική αρχή, προκειμένου να παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες ο χώρος το συντομότερο δυνατόν.

Επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσουν με γρήγορο ρυθμό οι εργασίες τις επόμενες ημέρες, προκειμένου το μνημείο να είναι λειτουργικό στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και να μπορεί να φιλοξενήσει την εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων.

Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Βασίλης Παναγόπουλος, η νέα δημοτική αρχή κάνει πράξη τη δέσμευσή της για αποκατάσταση του χώρου σε πρώτη φάση, μέχρι να ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 και να επαναδημοπρατηθεί συνολικά η ανάπλαση του λόφου του Επαρχείου.

Τι προβλέπει η σημειακή παρέμβαση

Η μελέτη της παρέμβασης προβλέπει την αποκατάσταση, την ασφάλεια και την προσβασιμότητα της χωρικής ενότητας εντός της κεντρικής πλατείας Πύργου η οποία οδηγεί στο μνημείο Ηρώων. Η γεωμετρία της πρότασης  χωροθετείται αξονικά του μνημείου.

Αποκαθίσταται η πρόσβαση στο μνημείο μέσω αναβαθμών και κεκλιμένου επιπέδου με κλίση 7%, έτσι ώστε να είναι λειτουργική και ασφαλής η προσβασιμότητα σε αυτό.

Η συνολική επιφάνεια παρέμβασης ανέρχεται στα 500,00 τετρ. μέτρα, περίπου (βλ. διάγραμμα πρότασης).

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

  • Καθαίρεση και απομάκρυνση τμήματος από οπλισμένο σκυρόδεμα που οδηγεί στο μνημείο έως το τέρμα της πλατείας και την διαμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου και χώρου αναψυχής.
  • Αποξήλωση φθαρμένων μαρμάρινων στοιχείων και αντικατάσταση τους, πέριξ του μνημείου.
  • Διαμόρφωση διαδρόμου πρόσβασης στο χώρο του μνημείου, μήκους 30,50μ. και πλάτους 9,30 μέτρων περίπου.
  • Προμήθεια και τοποθέτηση επιτοίχιων φωτιστικών σωμάτων και λεντοταινίας φωτισμού.
  • Αποξήλωση όλων των υφιστάμενων μέτρων ασφαλείας και επανατοποθέτηση των μέτρων σύμφωνα με την οριζοντιογραφία παρέμβασης και τις υποδείξεις της επίβλεψης.

Επισημαίνεται ότι οι εργασίες Πρασίνου θα εκτελεσθούν από την Διεύθυνση Πρασίνου σε συνεργασία  με το τμήμα Μελετών & εκτέλεσης έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών& Περιβάλλοντος.     

Σκοπός του έργου, είναι η αποκατάσταση του χώρου, η άρση της επικινδυνότητας, η καθαριότητα και η προσβασιμότητα στην συγκεκριμένη χωρική ενότητα, μέχρι την επαναδημοπράτηση του έργου «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΥΡΓΟΥ» (Β’ Φάση) και την έναρξη των εργασιών.Προς εξασφάλιση της οικονομίας των πόρων οι κατασκευές θα είναι μόνιμες στο μεγαλύτερο ποσοστό, έτσι ώστε να ενταχθούν αρμονικά στην νέο υπό δημοπράτηση έργο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot