FOLLOW US: facebook twitter

Ξεκινά σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας: Ένα διήμερο πλούσιο σε γαστρονομικές δράσεις 

Ημερομηνία: 31-05-2024 | Συντάκτης:

Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Κτήμα Ηλιοστάσι, 17:00 – 00:00

Είσοδος ελεύθερη 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 1 & 2 Ιουνίου, από τις 5 το απόγευμα στο Κτήμα Ηλιοστάσι αναδύονται οι γεύσεις και τα αρώματα του 2ου Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας, που διοργανώνει η εφημερίδα Πρωινή και η Αέναον ΚοινΣΕπ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την υποστήριξη του Δήμου Πύργου και του Επιμελητηρίου Ηλείας. 

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από πλούσιες παράλληλες γαστρονομικές δράσεις για κάθε ηλικία. Διαδραστικά masterclasses μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για μικρούς και μεγάλους, διαγωνισμός παραδοσιακής πίτας, παρουσίαση «κεντητού ψωμιού», κεράσματα,  βιβλιοπαρουσίαση, υπαίθριο σινεμά και φυσικά συναυλίες! Ας γνωρίσουμε λοιπόν τους δραστήριους συμμετέχοντες που συνδιαμορφώνουν το 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας: 

“Στρώνουμε τραπέζι” με Διαγωνισμό Παραδοσιακής Πίτας 

Στο πανέμορφο Κτήμα Ηλιοστάσι, ανάμεσα στις ελιές, τα σταματημένα βαγόνια του τρένου που μας ταξιδεύουν στο παραμύθι, στην λαμπρότητα της φύσης και φέτος «ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ» για τους καλεσμένους μας, μαζί με τους δραστήριους Πολιτιστικούς, Λαογραφικούς Συλλόγους και Συλλόγους Γυναικών του νομού μας επιλέγοντας η ενότητα αυτή να είναι θεματική.

Έτσι οι χρυσοχέρες γυναίκες των συλλόγων θα δημιουργήσουν αλμυρές και γλυκές πίτες της Ηλείας συμμετέχοντας στον Διαγωνισμό Παραδοσιακής Πίτας, όπου η κριτική επιτροπή, με επικεφαλής τον προσκεκλημένο μας σεφ Γιώργο Τσούλη θα προχωρήσει σε γευσιγνωσία, βραβεύοντας την καλύτερη! Βεβαίως στη συνέχεια τις πίτες θα γευτούν και οι επισκέπτες.

Κριτική επιτροπή:

Γιώργος Τσούλης (chef), Νατάσα Βησσαρίωνος (δημοσιογράφος γαστρονομικής εκπομπής – ΕΡΤ), Ντίνα Σμαρνάκη (Ιδρύτρια ΙΕΚ ΣΜΑΡΝΑΚΗ), Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (Μάγειρας – Καθηγητής του τμήματος Τεχνικών Μαγειρικής του Δημόσιου ΙΕΚ Πύργου)

Διάσωση & καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων 

”….όποια γνώση χάθηκε από τους παππούδες μας, όποιο κενό δημιουργήθηκε, ας το αναπληρώσουμε τώρα πριν να είναι αργά…

Τους σπόρους που μας εμπιστεύτηκε η Φύση να μην τους χάσουμε.

Δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τους ξαναβρούμε, όσα χρήματα και να έχουμε, όσο και αν αναπτυχθούμε τεχνολογικά…

Είναι ο μεγαλύτερος Πλούτος που μας δόθηκε.

Ας τους σώσουμε σήμερα γιατί αύριο ίσως να είναι αργά”.

Πώς θα κάνουμε σπόρια με υλικά από την ανακύκλωση; Πώς θα κάνουμε ταρατσόκηπους και βεραντόκηπους πάλι με υλικά από την ανακύκλωση; Η ιδρύτρια της Ομάδας Παραδοσιακών Σπόρων Πύργου Ηλείας κα Όλγα Βενιζέλου Ρουβά θα μοιραστεί μαζί μας τους τρόπους διάσωσης και καλλιέργειας των παραδοσιακών σπόρων και θα μας χαρίσει λίγα σποράκια έτσι για να κάνουμε την αρχη!!

Παρουσίαση “κεντητού” ψωμιού από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Ωλένης Η ΩΛΕΝΗ και τον Εκπολιτιστικό & Φυσιολατρικό Σύλλογο Αγ. Ιωάννη Αμαλιάδας Η ΑΣΤΡΙΝΙΑ

Ένα έθιμο που έρχεται απο παλιά, διατηρείται και στα δύο αυτά χωριά, στην Ωλένη και στον Άι- Γιάννη Αμαλιάδας και περνά από γενιά σε γενιά.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τεχνική, όπου σε γάμους (γαμήλια κουλούρα), βαφτίσεις, το Πάσχα ή διάφορες γιορτές των ίδιων των Συλλόγων, οι γυναίκες τεχνίτριες παρασκευάζουν τα γιορτινά ή τα τελετουργικά ψωμιά τους, που στολίζονται περίτεχνα με σχέδια από ζυμάρι. 

Το κεντητό ψωμί γίνεται πρωταγωνιστής της γιορτής και είναι γεμάτο με συμβολικά στολίδια. Σταφύλια, καρπούς, λουλούδια, κλπ που όλα συμβολίζουν κάτι. 

Γυναίκες των δύο συλλόγων που ασχολούνται με αυτήν την τέχνη, θα μας διηγηθούν την ιστορία των “κεντητών ψωμιών” και θα μας δείξουν live πώς ακριβώς γίνεται το “κέντημά” τους.

Κεράσματα φράουλας από το Σύλλογο Ελπίζω Νέας Μανωλάδας

Οι χρυσοχέρες γυναίκες-μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου ΕΛΠΙΖΩ Νέας Μανωλάδας παίρνουν θέση sous chef βοηθώντας τον chef Γιώργο Τσούλη να εκτελέσει μια μοναδική συνταγή με φράουλες και στη συνέχεια προσφέρουν στους επισκέπτες χειροποίητα κεράσματα με φράουλα. 

Ο Σύλλογος είναι γνωστός από τις πολυθεματικές του δράσεις σε τοπικό επίπεδο, αλλά και ευρύτερα κυρίως από την “Γιορτή Φράουλας” που διοργανώνουν κάθε καλοκαίρι  με τεράστια επιτυχία στην Ν. Μανωλάδα! Μια γιορτή που έχει σαν στόχο να στηρίξει και να προωθήσει το τοπικό προϊόν της περιοχής, την φράουλα, με πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων που συγκεντρώνει πάνω από 2000 κόσμο από την ευρύτερη περιοχή. 

Τον Σύλλογο ΕΛΠΙΖΩ είχε συστήσει το 2013 μια ομάδα νέων ανθρώπων από τη Ν. Μανωλάδα με όραμα και αγάπη για τον τόπο τους, στηρίζοντας παράλληλα το έργο της Κοινότητας. Με ποικίλες εθελοντικές, αλληλέγγυες, πολιτιστικές και δημιουργικές δράσεις.

Παρουσίαση βιβλίου 

Η Έστα Παπαγεωργίου γοητεύεται από τη συλλογή και προετοιμασία της τροφής. Το “Ερωτικό με… μπακαλιάρους” και άλλα διηγήματα από το βιβλίο της “Μικροϊστορίες της… στιγμής” που κυκλοφορεί από τις Ηλειακές εκδόσεις Χάρτινοι Ήρωες θα παρουσιαστούν παρουσία της συγγραφέα.

Δημιουργική απασχόληση για παιδιά 

Τα παιδιά έχουν την τιμητική τους στις διοργανώσεις της Αέναον ΚοινΣΕπ και δε θα μπορούσαν και από το 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας να λείπουν δημιουργικές δράσεις για τους μικρούς μας επισκέπτες!

Υπαίθριο Σινεμά 

Υπαίθριες προβολές μαθητικών ταινιών, όλες παραγωγής Νεανικό Πλάνο, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και συζήτηση με τους συντελεστές και τον κ. Χρήστο Κωνσταντόπουλο (Πρόεδρο της ΚοινΣΕπ Φεστιβάλ Ολυμπίας) και τον κ. Ανδρέα Βαρώτσο (Αντιπρόεδρο Συλλόγου Φίλων Σταφίδας, Πρόεδρο Βιοκαλλιεργητών Ηλείας, Ιδιοκτήτη Κτήματος Βαρώτσου – “Μαυρομάτα”).

Οι ταινίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο μαύρος χρυσός της Ηλείας – Η προφορική ιστορία της κορινθιακής σταφίδας και η κινηματογραφική καταγραφή της», που ενισχύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, προβάλλεται η ταινία: 

  • Σταφίδα, ο μαύρος χρυσός της Ηλείας 

Ντοκιμαντέρ, 10’19”, 2020 | Γυμνάσιο Κρέστενας | Διεύθυνση εργαστηρίου: Διονυσία Κοπανά, σκηνοθέτρια | Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ρέα Μακρή | Διευθυντής Σχολείου: Αντώνης Κωτσόπουλος

Στο πλαίσιο της δράσης «ΈνΑΝ ΜύΘΟ θΑ σΑς Πω» που ενισχύθηκε από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 μέσω του CLLD/LEADER και της ΑΝΟΛ ΑΕ, προβάλλονται οι ταινίες: 

  • Τα Χοιροσφάγια

Ντοκιμαντέρ, 10’49” | Γυμνάσιο Μακρισίων | 13–18 Φεβρουαρίου 2020 | Διεύθυνση εργαστηρίου: Άρτεμις Αναστασιάδου, σκηνοθέτρια | Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αλεξία Λιάγκουρα, διευθύντρια σχολείου

  • Qu’est-ce que c’est Couscousé?

Μυθοπλασία, 4’51”, 2021 | Λύκειο Ανδραβίδας | Διεύθυνση εργαστηρίου: Νίκος Σταμπουλόπουλος, σκηνοθέτης | Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Γκόλφυ Γαβριλιάδη | Διευθύντρια σχολείου: Ευθυμία Αρβανιτάκη

  • Για μια χούφτα σταφίδες

Ντοκιμαντέρ, 10′, 2022 | Γυμνάσιο Ζαχάρως | Διεύθυνση Εργαστηρίου: Διονυσία Κοπανά | Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαρία Κουτσούκου, Ρέα Μακρή | Διευθύντρια σχολείου: Κατερίνα Σταματοπούλου | Μοντάζ: Βαγγέλης Κατσιγιάννης

  • Η άλλη σταφίδα

Ντοκιμαντέρ, 10′, 2022, 1ο Γυμνάσιο Πύργου | Διεύθυνση Εργαστηρίου: Διονυσία Κοπανά | Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Λάζαρος Ασμής | Μοντάζ: Βαγγέλης Κατσιγιάννης | Διευθυντής σχολείου: Γιώργος Μπίρμπας

  • Σταφίδας εγκώμιον

Ντοκιμαντέρ, 10’18”, 2022, ΓΕΛ Βούναργου | Διεύθυνση Εργαστηρίου: Νίκος Αναγνωστόπουλος | Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Γιώργος Δημητρουλόπουλος | Μοντάζ: Νίκος Αναγνωστόπουλος | Διευθυντής Σχολείου: Κώστας Λύγκας 

Nutrition Games 

Ένα διήμερο εργαστήριο με παιχνίδια διατροφής για μικρούς & μεγάλους με τον διατροφολόγο Βασίλη Λυμπέρη.

Ο Βασίλης Λυμπέρης είναι απόφοιτος του Τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στην διατροφή και την ψυχική υγεία. 

Παιχνίδια ζαχαροπλαστικής 

Εκτός λοιπόν από το εργαστήρι “Παιχνίδια διατροφής” με τον διατροφολόγο Βασίλη Λυμπέρη, το διήμερο 1 & 2 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και το εργαστήρι “Παιχνίδια Ζαχαροπλαστικής” με τον Άκη Σμαρνάκη, υπεύθυνο του Patiserrie Smarnakis!

Το ζαχαροπλαστείο Σμαρνάκης στον Πύργο διαθέτει ποικιλία εκατοντάδων γλυκών και πραγματικά οι βιτρίνες του συναρπάζουν, χάνεται το μάτι στα χρώματα, καθώς ιδιαίτερα οι τούρτες του με ποικίλα σχέδια και γεύσεις, είναι πραγματικά κομψοτεχνήματα!

Συναυλίες 

Άγης Παπαπαναγιώτου, Βανέσσα Κουρτέση & Παναγιώτης Διαμάντης 

Ο Άγης Παπαπαναγιώτου (Ιουλία Καραπατάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου), η Βανέσσα Κουρτέση (Μερέμ, The Circle Orchestra) και ο Παναγιώτης Διαμάντης (Τρίο Κατάρα, Άσπρα Πουλιά) είναι τρεις μουσικοί με έδρα την Αθήνα. 

Συμμετέχουν σε αρκετά συγκροτήματα και πρότζεκτ που κινούνται γύρω από την ελληνική μουσική, παίζοντας και συνθέτοντας. 

Στο 2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας θα παίξουν μουσική του ευρύτερου ελληνικού αστικού ρεπερτορίου, ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια, αυτοσχεδιασμούς, αλλά και δικές τους συνθέσεις.

Τα παιδιά κάτω στον κάμπο 

Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει πρωτότυπες συνθέσεις οι οποίες κυκλοφορούν από το label Melody maker, παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα (από τη Μικρά Ασία μέχρι τον Πόντο κι από το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη), έντεχνα ακούσματα καθώς και  διασκευές-παντρέματα αστικών λαϊκών τραγουδιών.

Το σχήμα αποτελείται από τους: 

Ελισσάβετ Μωραΐτη – Τραγούδι

Αλέξανδρος Παρίσης – Ούτι

Άκης Μαυρίδης – Κλαρίνο, νέυ, γκάιντα

Κωνσταντίνος Τσούκαλης – Βιολί

Σπύρος Μπονέλης – Κιθάρα

Θανάσης Καραμπέτσος – Κρουστά


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος