FOLLOW US: facebook twitter

Ξέφυγε η διασπορά

Ημερομηνία: 12-08-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117747″ img_size=”full”][vc_column_text]Ενώ ο κορονοϊός δείχνει απειλητικά τα δόντια του, η κυβέρνηση προσπαθεί με γνώμονα το success story της με νύχια και με δόντια να συντηρήσει την ψευδαίσθηση της «κανονικότητας», αν όχι μέχρι το τέλος του μήνα, τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Στόχος, να κινηθεί ο τουρισμός εσωτερικός και εξωτερικός στη χώρα και να μην πληρώσει το πολιτικό κόστος των τοπικών lockdown.

Το R όμως ξεπέρασε το 1 (είναι 1,1) – που σημαίνει ότι κάθε κρούσμα δίνει περισσότερο από άλλο ένα και η διασπορά του ιού ξεφεύγει προς τα πάνω, λένε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. «Αν ξεπεράσει το 1 ο δείκτης, θα ήταν καταστροφικό, θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων ή ένα δεύτερο μεγάλο κύμα», προειδοποιούσε την περασμένη Τρίτη από τηλεοράσεως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, επανερχόμενος ύστερα από δύο και πλέον μήνες σε μια «κατ’ εξαίρεση και λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στην πατρίδα μας».

Η χώρα μας μετράει 100 κρούσματα ημερησίως με το που μπήκε ο Αύγουστος και τις τελευταίες τέσσερις μέρες περισσότερα 150, ενώ χθες είχαμε τα περισσότερα κρούσματα που έχει καταγράψει ποτέ σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας, 203 διαγνώσεις! Συνολικά ο Αύγουστος έχει μετρήσει 1.136 κρούσματα μέχρι στιγμής και συνεχίζει.

«Δεν υπάρχει τελειωμός» λένε οι ειδικοί επιστήμονες και μας θυμίζουν να έχουμε «αυξημένη επαγρύπνηση, επιφυλακή, τήρηση μέτρων, γιατί η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει». Ηδη η Αττική μετράει υπερτριπλασιασμό των κρουσμάτων την περίοδο 20 Ιουλίου-9 Αυγούστου, που ως επί το πλείστον είναι «ορφανά» (χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης) και διάσπαρτα από άκρη σε άκρη της Αττικής, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, και όχι ομαδοποιημένα (clusters) σε δύο-τρεις δήμους, γεγονός που καθιστά την ιχνηλάτηση (τον εντοπισμό των επαφών κάθε κρούσματος) που έχει κύριο στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης πολύ δύσκολη. Συνολικά η Αττική μετράει 284 κρούσματα τον Αύγουστο.

Φειδωλοί με τα lockdown

Στους διαδρόμους του Μαξίμου συζητιέται «να σφίξουν λίγο τα δόντια, με τοπικούς ισχυρούς περιορισμούς, τύπου Πόρου, να φύγει η εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου και βλέπουμε». Το lockdown της χώρας είναι εκτός συζήτησης αλλά ακόμα και τα τοπικά δεν μπαίνουν στο τραπέζι. Ενα τοπικό lockdown στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη που έχουν το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόβλημα, κατά το οποίο δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς από τα όρια των εν λόγω Περιφερειών και οι πολίτες κυκλοφορούν για συγκεκριμένους λόγους, θα είχε τεράστιο οικονομικό και κυρίως πολιτικό κόστος.

Ετσι θα προτιμηθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως έγιναν στην περίπτωση του Πόρου που έχει τεράστιο πρόβλημα σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) λόγω 2-3 κρουσμάτων που, ενώ ήταν διαγνωσμένα, συνέχιζαν να περιφέρονται στο νησί.

Πρόβλημα σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία αντιμετωπίζει και η Λάρισα και συγκεκριμένα η περιοχή Αμπελώνας. Εκεί όπως διαφαίνεται από την κατανομή των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ το τελευταίο πενθήμερο μετρήσαμε 54 κρούσματα. Πρόβλημα εμφανίζει να έχει και η Χαλκιδική με πενήντα κρούσματα χθες, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.

Εν τω μεταξύ ανεβαίνουν πλέον και οι διασωληνώσεις, δηλαδή οι βαριές νοσηλείες από κορονοϊό, από 10 με την είσοδο του Αυγούστου στις 22 χθες, ενώ έχουν καταγραφεί 6 θάνατοι το πρώτο εννιαήμερο του μήνα. Οι βαριές νοσηλείες που κρατούνταν χαμηλά στην πρώτη δεκάδα ήταν ένα στοιχείο που καθησύχαζε τους επιστήμονες και σήμαινε ότι οι ευπαθείς φυλάγονται και νοσούσαν οι νέοι, ωστόσο η αύξηση της κυκλοφορίας του ιού πολύ δύσκολα θα άφηνε τους ευάλωτους ανέγγιχτους.

Η εικόνα της αυξητικής πορείας του ιού θα ξεκαθαρίζει κάθε μέρα που περνάει λένε οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής ενώ μέχρι τις 15 Αυγούστου θα έχουμε σαφή εικόνα τι συνέβη το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την είσοδό μας στο φθινόπωρο και κατ’ επέκταση στον χειμώνα όταν η αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού θα συναντήσει τη διασπορά και άλλων ιώσεων.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot