FOLLOW US: facebook twitter

Ξεχασμένες από τον ΕΛΓΑ και για την Ηλεία αποζημιώσεις έτους 2022

Ημερομηνία: 26-09-2023 | Συντάκτης:

Σε αυτές προστίθενται και νέες ζημιές του 2023

Από τις αρχές του καλοκαιριού που πέρασε βρίσκονται σε γραμμή αναμονής στον ΕΛΓΑ χιλιάδες αγρότες που περιμένουν τις αποζημιώσεις για καταστροφές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου έτους 2022 αλλά και της τρέχουσας χρονιάς, μιας και το νεότερο διοικητικό αφήγημα, θέλει τον οργανισμό να αποζημιώνει πλέον εντός του έτους της καταστροφής.

Μεταξύ των παραγωγών αυτών που βρισκονται σε δεινή θέση και ένας μεγάλος αριθμός Ηλείων παραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο πλήγμα στην αγροτική παραγωγή της χώρας επέφεραν έντονες βροχοπτώσεις που συνοδεύτηκαν από ισχυρές χαλαζοπτώσεις, ιδίως στα παραγωγικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και  της Ηλείας. Επίσης την βροχερή άνοιξη διαδέχθηκαν σύντομα επίμονοι καύσωνες και υψηλές θερμοκρασίες που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τα πράγματα για τους παραγωγούς, αλλά και τον ΕΛΓΑ ο οποίος φαίνεται να δυσκολεύεται χαρακτηριστικά στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για να προχωρήσει στις αποζημιώσεις. 

Η τελευταία πληρωμή έγινε στις αρχές Ιουνίου, με τις πληροφορίες να θέλουν τον οργανισμό γεωργικών αποζημιώσεων να καθυστερεί μια πληρωμή που ανέρχεται σε τουλάχιστον 25 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2022. Πάντως, πληροφορίες θέλουν τους ιθύνοντες στον ΕΛΓΑ να αναζητούν αυτά τα ποσά σε πρώτη φάση, για να κλείσουν τις εκκρεμότητες του 2022. Πιθανός ορίζοντας πληρωμής, ο Οκτώβριος, χωρίς ωστόσο να είναι τίποτα σίγουρο, αφού προτεραιότητα για ολόκληρο τον μηχανισμό, είναι η διαχείριση της κατάστασης που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

Άλλα τόσα, αν όχι περισσότερα, απαιτούνται και για τις αποζημιώσεις της φετινής (2023) χρονιάς, προφανώς, χωρίς σε αυτό το ποσό να περιλαμβάνονται οι πρόσφατες ζημιές από την πρωτόγνωρη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο. 

Καλά ενημερωμένες πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες, εκτιμούν πως δύσκολα θα ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ να αποζημιώνει ζημιές του 2023 και δεν αποκλείεται να πιάσει ο Νοέμβριος πριν ξεκινήσει της καταβολές, ενώ δεν αναμένεται κάτι για τον Σεπτέμβριο ούτε για τις αποζημιώσεις προηγούμενων ετών. 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος