FOLLOW US: facebook twitter

Μ. Χατζιδάκις: Το «Χωρίον ο Πόθος» υπάρχει κάπου κοντά στην Ολυμπία, στην Πελοπόννησο

Ημερομηνία: 10-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις:

“Το «Χωρίον ο Πόθος» υπάρχει κάπου κοντά στην Ολυμπία, στην Πελοπόννησο… Και μας περιμένει να τελειώσουμε το βίον μας αναστατωμένοι, μες σ’ αμπελώνες, σε πλατάνια και δροσερές πηγές. Μια περιπλάνηση σε γνώριμα μονοπάτια που όμως δεν μας οδηγούν στη χώρα που γυρεύουμε, αλλά σε μια άγνωστη και πρωτοφανέρωτη μικρή πόλη τριακοσίων ανθρώπων, που μας περιβάλλουν ευθύς αμέσως και μας κοιτάζουν περίεργα και βαθιά ερωτικά. Για να μας θυμίσουν με την σιωπή τους άλλη μια φορά, πως το «Χωρίον ο Πόθος» είναι ένα εξαντλητικό τέρμα. Ένα παιχνίδι επιστροφής.”


Έργο 40 της εργογραφίας τού συνθέτη. Κύκλος πέντε τραγουδιών σε στίχους Αγαθής Δημητρούκα, Μίνου Αργυράκη & Μάνου Χατζιδάκι. Ερμηνεύει ο Ευτύχιος Χατζηττοφής.

Το εξώφυλλο τού δίσκου φιλοτέχνησε ο Γιώργος Σταθόπουλος. Ο δίσκος περιλαμβάνει δυο έργα. Στην Όψη Α υπάρχει το έργο Οι Γειτονιές τού Φεγγαριού, που αποτελείται από οκτώ τραγούδια ερμηνευμένα από την Φλέρυ Νταντωνάκη -έξι τραγούδια σε επανεκτέλεση και δυο ακόμη μουσικές που παρουσιάζονται σε πρώτη εκτέλεση με στίχους. Στην Όψη Β υπάρχουν τα πέντε τραγούδια τού έργου Χωρίον ο Πόθος.

Πρόκειται για μια σειρά πολύ εσωτερικών τραγουδιών τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ομοιογένεια -και αυτό όχι μόνο χάρη στην ενιαία ενορχήστρωση ή στην απόλυτα δωρική ερμηνεία τού Ε. Χατζηττοφή αλλά κυρίως χάρη στη θεματολογία τών στίχων, που δεν παύουν να αναμοχλεύουν -όπως σημειώνει παρακάτω και ο Μ.Χ.- τις βαθύτερες ερωτικές και υπαρξιακές στιγμές τού ατόμου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1977 από την εταιρεία Νότος.

Το έργο:

  1. Ο Παναγής της Κυριακής (στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)
  2. Ο καινούργιος προφήτης (στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)
  3. Μπερδεύτηκα (στίχοι: Μίνως Αργυράκης, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)
  4. Ένα κορίτσι στο βάλτο (στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)
  5. Η επιστροφή (στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα, ερμηνεία: Ευτύχιος Χατζηττοφής)

Ο Πόθος της Αρχαίας Ολυμπίας σήμερα… μετά τις φωτιές:


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος