Χάθηκαν 30 εκατ. ευρώ από την εστίαση και τον τουρισμό της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126355″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Πάνω από 70% οι απώλειες στα καταλύματα εξαιτίας της πανδημίας
-Στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων στοχεύει το νέο πρόγραμμα της Περιφέρειας
Καμένη γη αφήνει πίσω του το 2020 στην οικονομία της Ηλείας, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), οι απώλειες στον τουρισμό και στην εστίαση, πυλώνες ανάπτυξης στον νομό, υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Η ζημιά στον τουρισμό είναι τρομακτική, αφού ο κύκλος εργασιών στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της Ηλείας έφτασε μετά βίας στα 7,2 εκατ. ως τον Σεπτέμβριο, ενώ για κατά το ίδιο διάστημα το 2019 είχε φτάσει στα 26,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή απώλεια 73%, προκαλώντας τεράστιο πλήγμα στον κλάδο.[/vc_column_text][vc_single_image image=”105800″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως τόνισε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων και Λοιπών Καταλυμάτων Δήμου Πύργου, Μάκης Ζαχαρόπουλος, πήγε στράφι μια χρονιά μου αναμενόταν εξαιρετική, διότι ακυρώθηκαν πολλές κρατήσεις που αφορούσαν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και την πασχαλινή περίοδο. «Υπήρξε μόνο μια μικρή αναλαμπή για 20 ημέρες τον Αύγουστο με πληρότητα 50%, η οποία προφανώς δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις απώλειες από το πρώτο lockdown. Ουσιαστικά βάλαμε το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουμε να ανοίξουμε. Συνολικά στο εξάμηνο η πτώση είναι στο 60-70%», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”2310″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας έκανε λόγο για καταστροφική χρονιά.«Για την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας οι περίοδοι από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος είναι οι καλύτερες. Παραδοσιακά, από τις 8 Μαρτίου και μετά είχαμε υψηλές πληρότητες. Φέτος είχαμε και την τελετή Αφής, οπότε θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά, διότι περιμέναμε αρκετά μαθητικά γκρουπ από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Όλα αυτά ακυρώθηκαν και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουν το 2021», τόνισε ο κ. Τυλιγάδας.
«Τρύπα» 10 εκατ. ευρώ στην εστίαση και… βλέπουμε
Ο κλάδος της εστίασης τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε για την Ηλεία πεδίο ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας, αφού πλήθος επαγγελματιών στράφηκαν προς τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων παροχής τέτοιων υπηρεσιών. Το 2019 η εστίαση στην Ηλεία εμφάνισε αξιοσημείωτη δυναμική, αφού οι 1.360 επιχειρήσεις έκαναν αθροιστικό τζίρο 39,4 εκατ. ευρώ!
Το ανοιξιάτικο lockdown προκάλεσε τεράστιες απώλειες, με συνέπεια να καταγράφεται μείωση 10 εκατ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 21,6 εκατ. ευρώ έναντι 31,1 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2019, σημειώνοντας ζημιά περίπου 35%. Αν συνυπολογιστούν και οι απώλειες Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω του δεύτερου Lockdown, η ζημιά ενδέχεται να ξεπεράσει τα 15 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και την εκτόξευση της ανεργίας. Τα προβλήματα της εστίασης συζητήθηκαν εκτενώς σε πρόσφατη συνάντηση του νεοσύστατου Συλλόγου Εστίασης «Διόνυσος Πύργου» με τον αντιπερ/ρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο.
Τα μέλη του Συλλόγου περιέγραψαν αναλυτικά την επικρατούσα κατάσταση στις επιχειρήσεις του Πύργου, με τα συσσωρευμένα προβλήματα από την περίοδο της αναστολής λειτουργίας της άνοιξης μέχρι και σήμερα, εκφράζοντας τους φόβους τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας και την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους. Για αυτό κατέθεσαν σειρά προτάσεων για την υποστήριξή τους.[/vc_column_text][vc_single_image image=”126110″ img_size=”full”][vc_column_text]Πρωτοβουλία Περιφέρειας για τους «μικρούς»
Η τεράστια ζημιά στις μικρές επιχειρήσεις της Ηλείας οδήγησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο να εκδώσει νέο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με μέχρι τρεις εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Όπως ανέφερε ο αντιπερ/ρχης Ηλείας, Β. Γιαννόπουλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν εντάχθηκαν στην πρώτη δράση ενίσχυσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στόχος είναι η διατήρηση της λειτουργίας των επιχειρήσεων στην επόμενη περίοδο και των εργαζόμενων.
«Οι προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής για τη στήριξη των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της πανδημίας, δεν σταμάτησαν στην υλοποίηση της πρώτης Δράσης των 30 εκατ. ευρώ. Δεν επαναπαυτήκαμε ούτε για μια στιγμή και πλέον είμαστε σε θέση να μιλάμε για ένα νέο Πρόγραμμα ύψους 20 εκατ. ευρώ, η πρόσκληση για το οποίο υπολογίζουμε να δημοσιευτεί εντός του πρώτου διμήνου του 2021. Η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και σ’ αυτή την κατηγορία απευθύνεται η νέα δράση συμπληρωματικής βοήθειας της Περιφερειακής Αρχής. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί, με στοχευμένες δράσεις που ανταποκρίνονται σ’ αυτές τις ανάγκες», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]