Ξαναζωντανεύει το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Αρχαία Ολυμπία
Παρουσιάζεται στην έκθεση “ΔΥΟ ΘΕΟΙ” στο Μουσείο Κοτσανά
Για πρώτη φορά παγκοσμίως, με την εγκυρότητα του Μουσείου Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, ανακατασκευάστηκε με εξαιρετικές λεπτομέρειες το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, που αποτελούσε ένα από τα 7 θαύματα της αρχαιότητας. Είχε κατασκευαστεί από τον Φειδία, το σπουδαιότερο γλύπτη της αρχαιότητας, το 430 π.Χ. ως το λατρευτικό άγαλμα του ομώνυμου ναού στην Αρχαία Ολυμπία. Μετά από 3 χρόνια έρευνας, μελέτης και κατασκευής, με απόλυτη τεκμηρίωση, βασισμένη στις υπάρχουσες βιβλιογραφικές και αρχαιολογικές πηγές, ανακατασκευάστηκε το περίφημο άγαλμα του Δία από τον ιδρυτή του Μουσείου.
Το χρυσελεφάντινο άγαλμα παρουσιάζεται στην έκθεση «ΟΙ ΔΥΟ ΘΕΟΙ» που συμπεριλαμβάνει τον Κολοσσό της Ρόδου και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης έκθεσης με θέμα «Τα 7 θαύματα της αρχαιότητας». Η έκθεση θα παρουσιάζεται για τρεις μήνες από 1/7 έως 30/9 σε εκθεσιακό χώρο επί της οδού Γ. Δούμα στο κέντρο της αρχαίας Ολυμπίας. Σημειώνεται ότι θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό από την 1 Ιουλίου έως τις 10 Ιουλίου 2022, οπότε και θα πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια της έκθεσης την ίδια ημέρα (Κυριακή 20.00).
Ο ένθρονος θεός αναπαρίσταται σύμφωνα με τα αρχαία νομίσματα της Ήλιδας, που αποτυπώνουν πιστά τη μορφή του ενώ οι συνολικές και οι επιμέρους διαστάσεις του (υπό κλίμακα) αντιστοιχούν με αυτές που διασώζει ο Καλλίμαχος και συνάδουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα της βάσης του. Το ανακατασκευασμένο άγαλμα περιλαμβάνει όλον το λεπτομερή διάκοσμο και τις παραστάσεις που περιγράφει με σαφήνεια ο περιηγητής Παυσανίας στα «Ηλειακά» του.
Οι εκατόν εβδομήντα τρεις συνολικά μορφές που στολίζουν τη βάση, το υποπόδιο και τον θρόνο του Δία, φέρουν τα “Φειδιακά” χαρακτηριστικά και είναι βασισμένες άλλοτε σε ρωμαϊκά αντίγραφα μορφών του αγάλματος και άλλοτε σε αντίστοιχα γλυπτά της εποχής κατασκευής του αγάλματος.