FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά στην Κομισιόν ο Κυπαρισσιακός

Ημερομηνία: 17-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”108708″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Διχάζει το επίμαχο άρθρο του ν. 4782/2021 για υπο-περιοχές εντός NATURA
-Κίνδυνος για νέα πρόστιμα, επισημαίνει ο βουλευτής και πρ. υπουργός Σωκρ. Φάμελλος
-Να σταματήσουμε να πληρώνουμε το τίμημα της αδράνειας, τονίζει ο βουλευτής Ηλείας, Ανδρ. Νικολακόπουλος

[/vc_column_text][vc_column_text]Στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα του Κυπαρισσιακού Κόλπου και όλων των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς με επιστολή τους προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργίνιους Σινκεβίτσιους, δεκατρείς περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν σειρά από παραβιάσεις του δικαίου της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα από τον νόμο 4782/2021 που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, με επίκεντρο το άρθρο 218, το οποίο αναφέρει ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η έγκριση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών του άρθρου 21 του ν. 1650/1986 (Α’ 160) και στις προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με τα άρθρα 18, 19 και 21 του ν. 1650/1986, εξαιρουμένων των ζωνών και περιοχών απολύτου προστασίας, ή στις περιπτώσεις καθορισμένων ζωνών προστασίας από ειδικά διατάγματα χρήσεων γης, μπορεί να καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα υπο-περιοχή προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων, έπειτα από πρόταση των Υπουργών Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, διασφαλίζοντας ότι δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της ευρύτερης περιοχής ως προς τις οικολογικές της λειτουργίες σε σχέση με τους στόχους διατήρησης της περιοχής. Με το ίδιο προεδρικό διάταγμα καθορίζονται, πέραν των άλλων όρων και περιορισμών για την ανάπτυξη της υπό-περιοχής, ειδικοί κανόνες άσκησης δραστηριοτήτων ή και υλοποίησης τεχνικών έργων.

Μιλώντας επ΄αυτού, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως το άρθρο που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο, δεν είναι για να σταματήσει η εκπόνηση των σχεδίων στις προστατευόμενες περιοχές. «Εάν τα συνολικά σχέδια προλάβουν να εκδοθούν στους προβλεπόμενους χρόνους, τότε το άρθρο 219 δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και δεν θα εφαρμοστεί, γιατί το άρθρο αυτό λέει πως εκεί που δεν υπάρχουν μελέτες, θα υπάρχει και μια διαδικασία ad hoc, που θα έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του περιβάλλοντος”, είπε ο κ. Γεωργιάδης και  πρόσθεσε ότι με βάση το άρθρο του νομοσχεδίου, απαιτείται κατάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, εκπόνηση ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, και προληπτικός έλεγχος του ΣτΕ για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν τη διαφωνία τους και στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι το άρθρο 218 σε συνδυασμό και με διατάξεις του ν. 4685/2020, μπορεί να οδηγήσει στην αποσάθρωση της όποιας προστασίας παρεχόταν έως σήμερα στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.

«Η πρόσφατη καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο της ΕΕ για σοβαρότατη καθυστέρηση θέσπισης μέτρων προστασίας για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000, το πρόσφατο αίτημα EU PILOT για σειρά από παραβιάσεις του άρθρου 6(3) της προαναφερθείσας οδηγίας και τώρα το απαράδεκτο άρθρο 218 του ν. 4782/2021 δείχνουν μια διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση εφαρμογής των εθνικών υποχρεώσεων προστασίας της βιοποικιλότητας», επισημαίνουν και ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες ακόμα και δικαστικού χαρακτήρα, με το να αιτηθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων σημαντικής επίπτωσης στις περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας, μέχρι να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία θεσμοθέτησης μέτρων προστασίας.

Τι επισημαίνουν Φάμελλος και Νικολακόπουλος

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος,  εξέφρασε με δηλώσεις του τον κίνδυνο επιβολής νέων προστίμων αφήνοντας αιχμές εναντίον του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδη.

Σ. Φάμελλος: Να αποτρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις της περιβαλλοντοκτόνας κυβέρνησης Μητσοτάκη :: left.gr

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μάς οδηγεί σε ένα βέβαιο πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Ε.Ε. που θα βαρύνει όμως όλους τους πολίτες, εκτός από τους Υπουργούς που πήραν την ευθύνη, καθώς και πολύχρονες διαμάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) που θα καθυστερούν την περιβαλλοντική προστασία αλλά και τις επενδύσεις. Όλοι θα βγούμε χαμένοι, αφού ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε τον κύριο Γεωργιάδη ως υπέρ Υπουργό Περιβάλλοντος, να καταφεύγει σε ψέματα, εξαπάτηση και σοφιστείες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα», ανέφερε.

Βιογραφικά Στοιχεία

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόνισε πως το νότιο τμήμα του νομού είναι καταδικασμένο σε μαρασμό με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς δεν αφήνει περιθώρια για κανενός είδους ανάπτυξη , ούτε καν ήπιας μορφής.

«Εδώ και χρόνια περιμένουμε τη σύνταξη μελετών που να ρυθμίζουν το καθεστώς αξιοποίησης των περιοχών αυτών, με σεβασμό πάντα απέναντι στο περιβάλλον. Και δυστυχώς, η διαδικασία αυτή καθυστερεί και μαζί καθυστερεί και την ανάπτυξη της περιοχής. Για τον λόγο αυτό και επειδή εκπροσωπώ μία περιοχή η οποία πληρώνει το τίμημα της αδράνειας, αντιμετωπίζω τη ρύθμιση του άρθρου 218 ως κομβικής σημασίας για την επιτάχυνση των εξελίξεων. Είτε ως μοχλό πίεσης για την πρόοδο των μελετών και την επίτευξη οριστικής λύσης, είτε για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων μέχρι την επίτευξη οριστικής λύσης. Διότι πράγματι, με τη διάταξη αυτή ρυθμίζεται η διαδικασία σχεδιασμού και ελέγχου σε περιοχές προστασίας για έργα δημοσίου ενδιαφέροντος εντός μεταβατικού σταδίου έως την ολοκλήρωση εκπόνησης και έγκρισης των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών», ανέφερε στην πρόσφατη τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot