FOLLOW US: facebook twitter

Ξανά πρώτη η Ελλάδα στην κατάχρηση αντιβιοτικών-«Χάνουμε αρρώστους στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια»

Ημερομηνία: 04-12-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”133584″ img_size=”full”][vc_column_text]«Τα αντιβιοτικά έχουν φτάσει στο τέλος τους. Τέρμα τα αντιβιοτικά. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και να σκεφτόμαστε ότι η φαρμακοβιομηχανία θα φτιάξει άλλα», είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας – Παθολογίας Ελένη Γιαμαρέλου με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών την στιγμή που η χώρα μας συνεχίζει να έχει τη θλιβερή πρωτιά στην κατάχρηση των φαρμάκων αυτών.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας έχει την πρώτη θέση στην κατάχρηση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην Ευρώπη σύμφωνα με όσα ανέφερε τόσο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης όσο και οι καθηγήτριες Ελένη Γιαμαρέλου και Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, από συνέντευξη τύπου του ΙΣΑ με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα, όλοι μαζί έστειλαν ένα μήνυμα ότι πρέπει να μειωθεί η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και να ενεργοποιηθεί με πιο έντονους ρυθμούς ο έλεγχος αυτής της κατάχρησης.

Ο Γ.Πατούλης Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών δημιούργησε ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία έχουν μεγάλη ανοχή στις λοιμώξεις. Η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη όπως σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι λίγοι οι ασθενείς στις ΜΕΘ που καταλήγουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων.

«Η ορθολογική χρήση, αλλά και η μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών έχει φτάσει ως θέμα στους αρχηγούς των κρατών της Υφηλίου και πρέπει να μας κινητοποιήσει και να μας προβληματίσει, διότι δείχνει και την σοβαρότητα της κατάστασης. Η κατάχρηση τους καθιστά τα αντιβιοτικά αναποτελεσματικά είπε ο Γ. Πατούλης» υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ωστόσο ότι η κατάσταση αυτή είναι αναστρέψιμη με τις κατάλληλες κινήσεις.

«Αν μειώσουμε την κατανάλωση των αντιβιοτικών θα μειώσουμε με βεβαιότητα και την αντοχή στα μικρόβια» ήταν το μήνυμα που έστειλε και η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Κυριακή Κανελλακοπούλου με τη σειρά της.

«Ντρέπομαι να λέω ότι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών» είπε και πρόσθεσε ότι τα δεδομένα που αφορούν το 2020 είναι του ECDC και δείχνουν ότι και πάλι είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση των αντιβιοτικών. «Είμαστε εξίμισι φορές χειρότεροι από την Αυστρία που δείχνει να είναι η χώρα που κάνει την πιο ορθή χρήση αντιβιοτικών» είπε.

Το strep test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα
Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλλου πρόσθεσε ότι το strep – test πρέπει να γίνει ρουτίνα στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε η ίδια δεν σημαίνει ότι επειδή ο λαιμός μας είναι κόκκινος ή επειδή έχει κάποια άσπρα σημάδια ότι πρόκειται για ιό, είναι πολύ πιθανό να πάσχουμε από στρεπτόκοκκο. Όπως είπε μπορούν οι γιατροί με 1 ή 1.5 ευρώ να κάνουν το τεστ αυτό και σε 5 λεπτά να ξέρουν αν να χρειάζεται να δώσουν αντιβιοτικό ή όχι στον ασθενή. Αυτό εξάλλου εφαρμόζεται στη Βρετανία και τη Γαλλίαμεταξύ άλλων χωρών. Ενδεικτικά στη Γαλλία αυτό μείωσε τη χρήση αντιβιοτικών κατά 50% και κατά συνέπεια και την αντοχή των μικροβίων.

Η ίδια θέλησε να διευκρινίσει επίσης ότι δεν θα χάσουν λεφτά οι μικροβιολόγοι με αυτό τον τρόπο ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η εκπαίδευση των γιατρών γύρω από την σωστή χρήση των αντιβιοτικών ήδη από τα πρώτα έτη των ιατρικών σχολών.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι το 70% των ατόμων που απάντησαν στην δημοσκόπηση της Kapa Research για τη χρήση αντιβιοτικών δήλωσε ότι αν αρρωστήσει τον χειμώνα μπορεί να πάρει αντιβιοτικά.

Το μεγάλο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
Σε ερώτηση του news4health.gr αν υπάρχουν ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν παρά μόνο με την παρασκευή νέων φαρμάκων η κ. Κανελλακοπούλου απάντησε ότι υπάρχουν και μάλιστα πριν την έλευση του Covid -19 και χάνουμε και αρρώστους.

Οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις καθώς υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου αν κάποιος αρρωστήσει. Όπως είπε η ίδια μεταξύ άλλων: Ένα λάθος που κάνουμε στα νοσοκομεία είναι να δίνουμε αντισταφυλοκοκκικά φάρμακα χωρίς να υπάρχουν θετικές καλλιέργειες για σταφυλόκοκκο, είπε η κ. Κανελλοπούλου γεγονός το οποίο δεν χρειάζεται και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρό το ποσοστό να έχει κολλήσει κανείς σταφυλοκοκκική λοίμωξη μέσα στο νοσοκομείο.

«Τα “κακά” μικρόβια για τα νοσοκομεία είναι τρία και θα τολμήσω να πω ότι από εκεί χάνουμε αρρώστους. Το πρώτο είναι το acinetobacter (Ακινετοβακτήριο), η Klebsiella (Κλεψιέλα) της πνευμονίας, ένα πολύ «κακό» μικρόβιο όπως το χαρακτήρισε η ίδια και αρκετά λοιμογόνο και η ψευδομονάδα η οποία εξακολουθεί να υφίσταται αλλά είναι πολύ μικρότερο το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν φάρμακα με το οποίο μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

«Έχουμε καταστρέψει τα πολύτιμα φάρμακα της ομάδας των καρδαπενεμών»
«Αυτά τα μικρόβια είναι αρκετά ανθεκτικά και στα τελευταία αντιβιοτικά, κυρίως το acinetobacter. Ανάμεσα στα τελευταία αντιβιοτικά που βγήκαν με πολύ καλή δράση είναι η ομάδα των καρδαπενεμών τα οποία αποτελούν πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των γιατρών και ιδίως των εντατικολόγων αλλά το έχουμε καταστρέψει σε πολύ μεγάλο ποσοστό» είπε η κ.Κανελλοπούλου σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είμαστε η πρώτη χώρα στην κατανάλωση αντιβιοτικών εντός νοσοκομείου αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση από τον μέσο όρο.

«Το acinetobacter στα νοσοκομεία έχει αντοχή στη μεροπενέμη (ομάδα καρδαπενεμών) σε ποσοστό που αγγίζει το 93%» είπε η ίδια εξηγώντας ότι ο ανθρωπος που θα κάνει τη βαριά λοίμωξη στην εντατική έχει λίγες πιθανότητες να γίνει καλα. Ένα άλλο παλαιότερο φάρμακο που δίνεται για να το αντικαταστήσει με τα βίας αγγίζει το 50% επιτυχίας.

«Πρέπει να ψηλαφήσουμε το πρόβλημα για να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» είπε η Κανελλακοπούλου με την κ.Γιαμαρέλλου να τονίζει ότι το μήνυμα της κατάχρησης των αντιβιοτικών πρέπει να φτάσει σε όλους τους πολίτες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]news4health.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia