«Χαμηλές πτήσεις» για την αγορά του Κάμπου – Τουρισμός και αγροτική παραγωγή «καίνε» τον εμπορικό κόσμο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111853″ img_size=”full”][vc_column_text]Έντονος είναι ο προβληματισμός στην αγορά του ηλειακού κάμπου, αφού τα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν, αλλά η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη, με συνέπεια να συμπιέζονται οικονομικά οι επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Οι προβλέψεις για το επόμενο χρονικό διάστημα είναι συγκρατημένες, αφού άπαντες περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στον τουρισμό και στην αγροτική παραγωγή, που είναι βασικοί πυλώνες στην οικονομική ζωή της περιοχής. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ζητούν από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για τη στήριξή τους για να αποτραπούν νέα λουκέτα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”68956″ img_size=”full”][vc_column_text]Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ανδραβίδας, Βάσω Καραλάγα, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για να προκύψει οικονομική ανάπτυξη και να μην εκτοξευτεί η ανεργία.
«Δεν έχει διαπιστωθεί κάποια ιδιαίτερη κίνηση αυτές τις πρώτες ημέρες. Ο κόσμος είναι ακόμα μαζεμένος και φοβάται, είναι πεσμένα τα πράγματα. Επίσης, αρκετές επιχειρήσεις που είχαν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, δεν έχουν λάβει ακόμα την ενίσχυση των 800 ευρώ. Ακόμα όμως κι αυτές που άνοιξαν, δεν έχουν καταγράψει αυξημένη δραστηριότητα. Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι επαρκή. Αν θέλουν πραγματικά να μας υποστηρίξουν, πρέπει να λάβουν πιο ουσιαστικές αποφάσεις, όπως π.χ μεγαλύτερη έκπτωση στα ασφάλιστρα του ΕΦΚΑ για να ανασάνουμε και να συνεχιστεί η ρύθμιση για ενοίκια. Επιπλέον, πρέπει να βρεθεί λύση και με τα δάνεια, διότι είναι πολύ έντονη η έλλειψη ρευστότητας. Με 800 ευρώ τι να πρωτοπληρώσουμε από τα έξοδά μας; Η περιοχή μας βασίζεται στην αγροτική παραγωγή, η οποία έχει επίσης προβλήματα. Πρέπει να στηρίξει το κράτος τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι αυτές είναι που αποφέρουν έσοδα στο κράτος», τόνισε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44180″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βάρδας-Βουπρασίας, Ανδρέας Τσίρος εξήγησε στην «Πρωινή» ότι η περαιτέρω πορεία του εμπορικού κόσμου του Κάμπου θα εξαρτηθεί από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
«Η αγοραστική δύναμη των πολιτών είναι πολύ περιορισμένη, καθώς είναι πολύ επιφυλακτικοί. Ελπίζουμε να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλιώς πάμε για… φούντο. Βαρόμετρο είναι η αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός. Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί και να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και όχι μόνο τους μεγαλοξενοδόχους. Τα έξοδα δεν καλύπτονται, οι υποχρεώσεις τρέχουν. Η αναστολή των υποχρεώσεων στις τράπεζες για λίγους μήνες και μετά να πληρωθούν συσσωρευμένα, είναι πρακτικά αδιέξοδη. Όσον αφορά τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, το έχουμε ξαναδεί το έργο με τις πυρκαγιές. Ωφελήθηκαν οι τράπεζες και κυνηγάνε τον κόσμο να πληρώσει, ενώ το Δημόσιο απειλεί με κατασχέσεις», επισήμανε στην «Πρωινή».[/vc_column_text][vc_single_image image=”876″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης, Φώτης Κορδοπάτης, υπογράμμισε στην «Πρωινή» ότι οι πρώτες μέρες δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαμορστούν πιο «γενναίες» αποφάσεις υποστήριξης από την κυβέρνηση.
«Η μόνη διαφορά σε σχέση με πριν είναι ότι τώρα κυκλοφορεί περισσότερος κόσμος, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Δεν έχουμε δει ως τώρα κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Αν δεν αλλάξει κάτι και δεν ληφθούν πιο ουσιαστικά οικονομικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να έχουμε και νέα λουκέτα. Τα μέχρι τώρα μέτρα είναι κατώτερα του αναμενομένου. Η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη και η δανειοδότηση επίσης. Αρκετές επιχειρήσεις “κόπηκαν” από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τώρα θα χρειαστεί να περιμένουμε τον 2ο κύκλο του προγράμματος δανειοδότησης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι παράλληλα «τρέχουν» οι υποχρεώσεις και τα έξοδα.[/vc_column_text][vc_single_image image=”111854″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]