Χαμένοι στην… αντίρρηση!: Παρατεταμένη αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131978″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από Καλαματιανό και Κατρίνη
[/vc_column_text][vc_column_text]Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στις τάξεις των δασικών υπηρεσιών αλλά και των ιδιοκτητών εκτάσεων όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, αφού επί σχεδόν δύο χρόνια το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει κάνει παρά ελάχιστες ενέργειες για την ολοκλήρωσή τους, με εξαίρεση την ενσωμάτωση των διοικητικών πράξεων που αφορούν αναδασμούς, εποικισμούς και ορισμένες οικοδοκομικές άδειες, οι οποίες μείωσαν τις αντιρρήσεις κατά περίπου 2.500.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, τη δεδομένη στιγμή ο αριθμός των αντιρρήσεων είναι κοντά στις 10.000, ενώ ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί οι νέες επιτροπές που θα εξετάσουν τις σχετικές αιτήσεις. Σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να προστεθεί και η ακατανόητη αδράνεια του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού ακόμα δεν έχει ενσωματώσει στους χάρτες τις περίπου 2.000 αντιρρήσεις που είχαν εξεταστεί και είχαν τελεσιδικήσει ως το 2019 από τις επιτροπές που συγκρότησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε στην «Πρωινή» στέλεχος των δασικών υπηρεσιών στην Ηλεία, ήταν σφάλμα να διαλυθούν οι επιτροπές που είχαν ήδη συγκροτηθεί από το 2017, καθώς χάθηκαν ήδη δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να έχει μειωθεί ο όγκος των αντιρρήσεων και να έχουν απεγκλωβιστεί οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων.
«Αν υπολογίσουμε ότι εξετάζονται 2.000 αντιρρήσεις σε δύο χρόνια, τώρα θα είχαμε φτάσει τις 4.000. Αν προσθέσουμε και τις 2.500 με 3.000 ενσωματωμένες διοικητικές πράξεις, θα μας είχαν μείνει τώρα λιγότερες από 4.000 αντιρρήσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών στην Ηλεία και δε θα ταλαιπωρούνταν οι πολίτες που θέλουν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην «Πρωινή».[/vc_column_text][vc_single_image image=”131977″ img_size=”full”][vc_column_text]Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από Καλαματιανό και Κατρίνη
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας να αρθεί το αδιέξοδο.
«Επτά μήνες μετά την αναιτιολόγητη και καταστροφική ακύρωση των δασικών χαρτών κυρωμένων, αναρτημένων και θεωρημένων, οι ως τώρα ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για την έγκαιρη και αξιόπιστη κύρωση των δασικών χαρτών. Το μόνο στο οποίο έχει διαπρέψει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είναι οι παρατάσεις και οι αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Παράλληλα οι δασικές υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με τη νέα διαδικασία αναμόρφωσης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών παραμένουν υποστελεχωμένες χωρίς κανέναν προγραμματισμό για νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο κύριος Χατζηδάκης επέλεξαν να ανακόψουν την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών της χώρας. Η επιλογή αυτή αποτελεί την εκτέλεση ενός ξεκάθαρου μετεκλογικού ρουσφετιού του κου. Χατζηδάκη σε καταπατητές και παράγοντες του αγροτικού χώρου που επωάζονται για δεκαετίες στο χώρο της Δεξιάς και εκμεταλλεύονται τον αγροτικό κόσμο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαματιανός.
«Στην Ηλεία έχει εξεταστεί μόλις το 20% από τις 12.500 αντιρρήσεις ενώ η όλη διαδικασία έχει πρακτικά σταματήσει από τον Ιούλιο του 2019, προκαλώντας πρακτικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ή να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Επιπλέον, δεν έχει εφαρμοστεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που άλλαζε τη σύνθεση των επιτροπών (από 2 δασολόγους + 1 δικηγόρο σε 1 δασολόγο + 1 μηχανικό + 1 δικηγόρο), ενώ θα έπρεπε να προβλεφθεί η λειτουργία, τουλάχιστον, δύο επιτροπών σε κάθε δασαρχείο, αντί για μίας. Οι κάτοικοι της Ηλείας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά τη, καθώς η Ηλεία ήταν από τους πρώτους νομούς που εφαρμόστηκε η νέα διαδικασία. Το υψηλό κόστος των παραβόλων είχε ως αποτέλεσμα να μην υποβληθούν εγκαίρως αρκετές αιτήσεις αντιρρήσεων και πολλές εκτάσεις να ‘’κλειδώσουν’’ ως δασικές. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές του νομού όπου σχεδόν το 20% των βοσκοτόπων έχει χαρακτηριστεί δασικό, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε ιδιοκτήτες και επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους», επισήμανε ο κ. Κατρίνης.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]