FOLLOW US: facebook twitter

«Ξαφνικός θάνατος» για τις προστατευόμενες περιοχές

Ημερομηνία: 09-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106979″ img_size=”full”][vc_column_text]Ομόφωνο και… πολύχρωμο «όχι» εισέπραξε το υπουργείο Περιβάλλοντος στα σχέδια που δημοσιοποίησε για κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης, οι οποίοι, παρά τις αδυναμίες τους, αποδείχθηκαν αποτελεσματική ασπίδα για τις προστατευόμενες περιοχές.

Με κοινή ανακοίνωσή τους δώδεκα πανελλαδικής εμβέλειας οικολογικές οργανώσεις, άφησαν κατά μέρος τις μικρές διαφορές τους και συμφώνησαν ότι οι προωθούμενες προτάσεις οδηγούν σε «ξαφνικό θάνατο» τους φορείς και στη δημιουργία ενός κεντρικού σχήματος που θα λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου.

Η συγκρότησή τους είχε θεσμοθετηθεί με τον νόμο 2742/1999, όπως αποκάλυψε ο Ηλίας Μπεριάτος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος δήλωσε «ηθικός αυτουργός», αφού τότε ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Από τότε, παρά τον καθοριστικό ρόλο τους στην προστασία των οικότοπων, είχαν μείνει χωρίς εξασφαλισμένη και σταθερή χρηματοδότηση, που υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με τους εργαζομένους σε πολύχρονη ομηρία, οι οποίοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ, αλλά σήμερα παραμένουν απλήρωτοι και έχουν απομείνει μόνον 349.

«Χρειάζονται ενίσχυση και όχι απαξίωση», τόνισε ο ερευνητής Π. Λυμπεράκης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, που δεν δίστασε να παρατηρήσει ότι οι επιλογές του υπουργείου υπαγορεύονται από ιδεοληψία και ιδιωτικά κριτήρια.

«Προβλέψιμα καταστροφική» χαρακτήρισε την πολιτική του υπουργείου η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δ. Βώκου, η οποία υπήρξε συντονίστρια της Επιτροπής Φύση 2000. Στην τεκμηριωμένη ομιλία της έκανε λόγο για «νέο γιοφύρι της Αρτας», σημειώνοντας όμως ότι στην περίπτωση των προστατευόμενων περιοχών «δεν γκρεμίζονται μόνες τους, αλλά από τον αρχιμάστορα»!

Αποδόμησε λέξη προς λέξη το επίμαχο non paper του υπουργείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το κράτος έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή» και αντί να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, προχωρά στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης. «Η πραγματική απειλή δεν ήρθε με τα μνημόνια, αλλά στη μεταμνημονιακή εποχή», παρατήρησε εύστοχα η Ρένα Δούρου, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συμβάσεις

Αποκαλυπτική ήταν η παρέμβαση του Μ. Βάκκα, προέδρου των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης, που ενημέρωσε ότι τον επόμενο μήνα λήγουν οι συμβάσεις επιστημόνων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

Με την προσφορά του συνόλου των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης έχουν υποδεχθεί την τελευταία τετραετία περίπου 3.500 σχολεία και πάνω από 580 χιλιάδες επισκέπτες. Εχουν εκδώσει περίπου 4.500 γνωμοδοτήσεις και έχουν καταγράψει 3.000 είδη, από τα οποία τα 250 σε τοποθεσίες μη αναμενόμενες. Στις προτάσεις που παρουσίασε περιλαμβάνονται η ενίσχυση της Επιτροπής Φύση, η διατήρηση και η αύξηση των φορέων.

«Η κατάργηση των φορέων αποτελεί μεγάλη οπισθοχώρηση της Ελλάδας στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε ο πρώην αναπλ. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. «Χρειάζεται αλλαγή του μοντέλου, με βάση τις αρχές της πράσινης ανάπτυξης», σημείωσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, δίνοντας έμφαση στις συμμαχίες που μπορούν να αναπτυχθούν με πολλές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διάλογο πρότεινε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κ. Μίχαλος, επισημαίνοντας την ανάγκη για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia