FOLLOW US: facebook twitter

Βρίσκει τουριστικό βηματισμό η Αρχ. Ολυμπία

Ημερομηνία: 03-07-2023 | Συντάκτης:

Αυξημένες οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και οι επισκέπτες

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Ενθαρρυντικά έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για την Αρχαία Ολυμπίας, καθώς οι επισκέψεις και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία δείχνουν άνοδο σε επίπεδα υψηλότερα και από το 2019.
Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, οι κρατήσεις φτάνουν έως και τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ ο Αύγουστος εκτός απροόπτου θα καταγράψει 100 πληρότητα.


«Φαίνεται ότι φέτος επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Το 2023 δείχνει ότι μάλλον θα είναι καλή η χρονιά, διότι πλησιάζει το 2019. Τα έσοδα θα είναι περισσότερα διότι όλα έχουν αυξηθεί, όμως και το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων είναι πολύ υψηλότερο. Είναι πάνω κατά 35%-40% περίπου ενώ οι τιμές αυξήθηκαν μόνο 10%. Οι επισκέπτες είναι από τις παραδοσιακές αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, παρότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ένα οικονομικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη. Εγχώριο τουρισμό έχουμε συνήθως από τα τέλη Αυγούστου και μετά, με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», τόνισε.
Ωστόσο, ο κ. Τυλιγάδας υπογράμμισε την αναντιστοιχία αεροπορικών αφίξεων με τις ξενοδοχειακές κρατήσεις, εξαιτίας του φαινομένου AirBnB.
«ΤοAirbNb λειτουργεί ανεξέλεγκτα, διότι για κάθε ένα κατάλυμα που εμφανίζεται στην πλατφόρμα, κρύβονται άλλα πέντε αδήλωτα από πίσω. Στην περιοχή μας δεν είναι εύκολο να καταγραφούν –και εδώ ο δήμος θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί με την καταγραφή- αλλά οι υπολογισμοί μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40-50 διαθέσιμα καταλύματα AirBnΒ, τα οποία νοθεύουν τον ανταγωνισμό, διότι δεν έχουμε τις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις προς το κράτος»,


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας και της ΟΕΣΗ, Νίκος Καρυώτης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως η χρονιά εξελίσσεται καλύτερα από πέρυσι, αν και η εμπορική κίνηση δεν είναι ίδια με το μέγεθος της φετινής επισκεψιμότητας.
«Μέχρι στιγμής η αγορά υποδέχεται αυξημένο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι, παρότι αυτή η αύξηση δεν ανταποκρίνεται και στην αγοραστική κίνηση. Προσδοκάμε σε ανάκαμψη το επόμενο διάστημα, διότι οι τουριστικές κρατήσεις είναι ανεβασμένες και πιστεύουμε πως θα είναι καλή χρονιά αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις. Έχουμε και διανυκτερεύσεις και επισκέπτες κρουαζιέρας, κυρίως από εξωτερικό. Εκτός από Ευρώπη και ΗΠΑ, που είναι ο κύριος όγκος, έχουμε και από νότια Αμερική, αλλά και Ισραήλ και Ασία. Σίγουρα όμως έχει αυξηθεί το κόστος της καθημερινής λειτουργίας των καταστημάτων, κυρίως λόγω του ενεργειακού και των πρώτων υλών. Κάνουμε μια προσπάθεια να απορροφήσουμε το κόστος κα να συγκρατηθούν οι τιμές, κάτι που όμως δεν είναι εύκολο», ανέφερε ο κ. Καρυώτης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος