FOLLOW US: facebook twitter

«Βράζει» η εστίαση για την αύξηση ΦΠΑ

Ημερομηνία: 29-11-2023 | Συντάκτης:

Θα σταματήσουν να σερβίρουν αναψυκτικά αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 24%

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από τους Συλλόγους Εστίασης

Ντόμινο αντιδράσεων έχει προκαλέσει ο σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για αύξηση του ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στο 24%, από 13%, από το νέο έτος. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024, δεν αναμένεται να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως για το κράτος – η οποία θα επιβαρύνει αντίστοιχα τους καταναλωτές.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα αναψυκτικά, η οποία θα ισχύσει επίσης για το εμφιαλωμένο αεριούχο νερό και τις μπίρες χωρίς αλκοόλ, επιβαρύνει αποκλειστικά τους κλάδους της καφεστίασης και φιλοξενίας, αφού στο λιανεμπόριο, σουπερμάρκετ, περίπτερα και μίνι μάρκετ, εξακολουθεί να ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ του 13%.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, η Ένωση Συλλόγων Εστίασης της χώρας, απέστειλαν επείγουσα ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την οποία συνυπογράφουν το Σωματείο Εστίασης και Συναφών Επαγγελμάτων «Διόνυσος Πύργου» και ο Σύλλογος Εστίασης Ήλιδας, μαζί με 26 ακόμα συλλόγους και σωματεία ζητώντας του να αναθεωρήσει το σχεδιασμό της αύξησης του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεση τους στο φορονομοσχέδιο. Οι επαγγελματίες της εστίασης δηλώνουν αποφασισμένοι να αποσύρουν τα συγκεκριμένα προϊόντα από τους καταλόγους τους, ως ύστατη άμυνα αξιοπρέπειας.

Στην επιστολή τους, μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η εστίαση δεν είναι είδος πολυτελείας και πως η εξελισσόμενη «φορο-τρομοκρατία» των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει ένα σπιράλ ανασφάλειας και απογοήτευσης στην αγορά. Μάλιστα κάνουν αναφορά στις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί μη αύξησης φόρων αλλά και των υποσχέσεων της για μονιμοποίηση των χαμηλών συντελεστών στην εστίαση, υπενθυμίζοντας την δήλωση του πρωθυπουργού ότι «Η συνέπεια λόγων και πράξεων είναι η νέα συμφωνία αλήθειας με τον λαό».

«Παρόλα αυτά, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024 νομιμοποιούν τις αιτιάσεις όχι μόνο για αναντιστοιχία των ακολουθούμενων πολιτικών με την πραγματικότητα, αλλά και για συνειδητή πολιτική εξαπάτηση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων.

Είναι κοινός τόπος ότι ο Φ.Π.Α. ο οποίος είναι ένας οριζόντιος έμμεσος φόρος που επιβάλλεται επί της αξίας των αγαθών και υπηρεσιών, επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, δεδομένου ότι πρόκειται για φόρο που καταβάλλεται σε κάθε στάδιο της παραγωγής και συναλλαγής και επιβαρύνει τον τελικό καταναλωτή. Ο Φ.Π.Α δεν αποτελεί έσοδο για τις επιχειρήσεις οι οποίες παίρνουν τον φόρο από τους καταναλωτές και τον αποδίδουν στο Δημόσιο, λειτουργώντας επί της ουσίας ως φοροεισπράκτορες.

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ είναι στο 24% που αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο συντελεστή σε επίπεδο Ε.Ε. και όπως είναι επόμενο επιβαρύνει υπέρμετρα τα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς αυξάνει την τελική τιμή τους, δηλαδή επιβαρύνει τον καταναλωτή, κατά το ¼ σχεδόν.

Από τότε που καθιερώθηκε ο ΦΠΑ στην Ελλάδα συνεχώς μεταβάλλεται ανάλογα με την οικονομική συγκυρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συχνής και έντονης αυξομείωσης αποτελεί ο ΦΠΑ στην εστίαση τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2011 αυξήθηκε οριζόντια στις υπηρεσίες και τα προϊόντα  από το 13% στο 23%, ενώ μάλιστα αναμενόταν το Δημόσιο να εισπράξει περίπου 1δις € από αυτήν την αύξηση εισέπραξε μόλις 160 εκ. € λόγω μείωσης της συνολικής κατανάλωσης. Το 2013 μειώθηκε προσωρινά από το 23% στο 13%. Το 2015 αυξήθηκε εκ νέου από το 13% στο 23% και περαιτέρω το 2016 στο 24% για να μειωθεί ξανά στο 13% το 2019 με εξαίρεση τη διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων. Το 2020 η μείωση του ΦΠΑ στο 13% επεκτάθηκε προσωρινά και στα μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα και από τότε με διαδοχικές παρατάσεις ισχύει μέχρι και το τέλος του 2023» τονίζουν και επισημαίνουν πως «Είχε μάλιστα δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η μείωση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά θα γινόταν μόνιμη. Αντιθέτως, η κυβέρνηση τον επαναφέρει στο 24% από 1/1/2024. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα έναν δυσάρεστο αιφνιδιασμό».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως μία τέτοια εξέλιξη θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις κυρίως όσον αφορά τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στο γενικό επίπεδο τιμών.  «Επιπλέον και σε συνδυασμό με την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει με τεκμαρτό τρόπο τους ελεύθερους επαγγελματίες δίνει και ένα ισχυρό σήμα ότι οι αποτυχημένες πολιτικές υπερφορολόγησης επιστρέφουν.

Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών οι μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να τα ενσωματώσουν στο κόστος λειτουργίας τους. Η μετακύληση αυτού του κόστους στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, που θα εντείνει και θα επιτείνει το σπιράλ ακρίβειας, είναι μονόδρομος επιβίωσης για τις μικρές επιχειρήσεις. Για να μην αποδειχθεί αδιέξοδο για την αγορά, αλλά και για τα νοικοκυριά, σας καλούμε να αναθεωρήσετε αυτόν τον σχεδιασμό έγκαιρα» και καταλήγει πως «Αν δυστυχώς επιμείνετε σε αυτή την επιλογή, η εστίαση είναι διατεθειμένη να αποσύρει από 1/1/2024, αυτά τα προϊόντα (σερβιριζόμενα αναψυκτικά, ροφήματα κλπ) απ’ τους καταλόγους της, ως ύστατη άμυνα αξιοπρέπειας. Αρνούμαστε την μετατροπή της εστίασης σε είδος πολυτελείας για λίγους. Την απόφαση αυτή την κοινοποιούμε και στις εταιρείες παραγωγής ώστε να προγραμματίσουν την παραγωγή τους το επόμενο διάστημα».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia