FOLLOW US: facebook twitter

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας για τη Φ. Κανελλοπούλου – Σημαντική διάκριση για την Ηλειακής καταγωγής λογοτέχνιδα

Ημερομηνία: 18-12-2020 | Συντάκτης:

Μία ακόμα διάκριση καταγράφηκε στη λογοτεχνική ιστορία της Ηλείας, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας απένειμε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ποιήτριας «Ζαν Μορεάς» στη Φιλία Κανελλοπούλου, η οποία κατάγεται από τη Φολόη και είναι κόρη του λογοτέχνη και εκδότη του «Οροπεδίου», Δημήτρη Κανελλόπουλου. Το βραβείο της απονεμήθηκε για τη συλλογή «Τα Μέσα Μου» που εκδόθηκε το 2019 εξ ημισείας με την Πηνελόπη Ζαρδούκα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "Φιλία Κανελλοπούλου τΜ Τα μέσα μου πουய Όροπέδιο"

Η Φιλία Κανελλόπουλου μοιράστηκε με την «Πρωινή» τα πρώτα της συναισθήματα μετά την απονομή του βραβείου, μιλώντας για την ποιητική της συλλογή.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη και νιώθω μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη που λαμβάνω φέτος το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας για το 2019 των βραβείων JeanMoreas, για την πρώτη μου ποιητική συλλογή “Τα μέσα μου”. Το βραβείο αυτό αποτελεί ένα κίνητρο, ώστε να συνεχίσω να γράφω και να προσπαθώ να αφυπνίσω πρώτα εμένα την ίδια. Δεν το περίμενα όταν έγραφα τα συγκεκριμένα ποιήματα, ούτε ότι θα τα εκδώσω, ούτε ότι θα βραβευθούν. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Οροπέδιο και τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, που με παρότρυνε ως προς την έκδοση. Ευχαριστώ ακόμα, την φίλη μου και συνεργάτιδά μου, εικαστικό, ΣίλβιαΤσομπανάκη που δημιούργησε το εικαστικό τοπίο του βιβλίου και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του, καθώς μέσω της εικόνας ολοκληρώνεται η ιστορία που αφηγείται ο λόγος» τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ποιητική συλλογή που της χάρισε το βραβείο.

«Η ποιητική συλλογή, αποτελείται από 25 στο σύνολο ποιήματα, άτιτλα, αριθμημένα από το 0 ως το 24 και αντίστοιχές τους εικόνες, φωτογραφίες που βρήκε στα σκουπίδια και κατόπιν επεξεργάστηκε η Σίλβια. Θεωρώ, ότι “ο Θάνατος” είναι η κύρια θεματική ενότητα του βιβλίου. Ο Θάνατος όμως, σε όλες τις εκφάνσεις του, ακόμα και εκείνος ο θάνατος τον οποίο βιώνουμε εν Ζωή. Στα ποιήματα, συνυπάρχουν το εξωτερικό περιβάλλον, η πόλη, η φύση, η δυστοπία και περί-γράφω, πως αυτά τα στοιχεία προσλαμβάνονται από το εσωτερικό, από “τα μέσα μου”. Είναι μία κυκλική αφήγηση,  από το εξωτερικό στο εσωτερικό και πάλι έξω. Αισθητικά και νοηματικά, είναι ένα πολύ προσεγμένο βιβλίο. Ακόμα και η επιλογή του τίτλου, η επιλογή του ροζ και μαύρου χρώματος και η επιλογή των συμβόλων στις εικόνες, η αρίθμηση και η σειρά των ποιημάτων και των εικόνων, όλα, κάτι σημαίνουν. Εύχομαι και οι αναγνώστες του, να έχουν την ίδια γνώμη!» ανέφερε και συνεχάρη την Πηνελόπη Ζαρδούκα για την ποιητική της συλλογή «Αιωρείν» Θράκα 2019, με την οποία μοιράζεται το βραβείο.

«Είναι συγκινητικό και σημαντικό ως απόφαση, να βραβεύονται δύο νέες γυναίκες δημιουργοί-ποιήτριες. Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό, το Γραφείο Ποιήσεως και τον κο Αντώνη Σκιαθά και το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και τον κο Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο καθώς και όλα τα μέλη της επιτροπής, τις/τους, κα Τζίνα Καλογήρου, κα Λίνα Νικολακοπούλου, κα Διώνη Δημητριάδου -ιδιαιτέρως και για την κριτική και εισήγησή της για το βιβλίο μας- , κο Κώστα Κρεμμύδα και κο Βαγγέλη Τασιόπουλο. Είναι μεγάλη μας τιμή που βραβευόμαστε από τους συγκεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών», σημείωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος