Vouliwatch vs Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των Κομμάτων
Γράφει η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ VOULIWATCH
Το Vouliwatch έλαβε απάντηση από την Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων και για το έτος 2015! Δείτε ποια κόμματα παρέβησαν τη νομοθεσία και τι προκύπτει από τα νέα στοιχεία.
Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα:
Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργεί στα οικονομικά των κομμάτων τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
Μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει συνολικά τρεις ετήσιες εκθέσεις για τα έτη 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα. Και στις τρεις αυτές εκθέσεις, η Επιτροπή, ενώ διαπίστωνε γενικά παραβάσεις της νομοθεσίας από τα κόμματα δεν έδινε αναλυτικά στοιχεία και έκανε απλές συστάσεις, χωρίς να επιβάλει κυρώσεις.
Το Vouliwatch, εδώ και ένα χρόνο, ζητούσε διαφάνεια και πληροφόρηση των πολιτών «ενοχλώντας» συστηματικά την Επιτροπή με επιστολές και επίσημα αιτήματα κατάθεσης εγγράφων, βασιζόμενοι στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και διεθνώς και ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία!
Η Επιτροπή ΔΕΝ είχε ανταποκριθεί στα επανειλημμένα, νόμιμα αιτήματά μας και με τις γενικές και αόριστες αναφορές που είχε δημοσιεύσει συσκότιζε, αντί να διαφωτίζει τους πολίτες και την κοινή γνώμη σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων. Το Vouliwatch κατέφυγε στη δικαιοσύνη και λίγο πριν συζητηθεί η υπόθεσή μας λάβαμε απάντηση από την Επιτροπή για τα έτη 2016 και 2017, από την οποία προέκυψε -μεταξύ άλλων- ότι η ΝΔ έλαβε σχεδόν 1 εκατομ. Ευρώ κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς σκοπούς και τα διέθεσε για να εξυπηρετήσει χρέη της προς τις Τράπεζες. Δείτε αναλυτικά εδώ και τη συνέχεια της υπόθεσης με την απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών στη Βουλή εδώ.
Η νέα απάντηση της Επιτροπής για το έτος 2015:
Πριν λίγες μέρες (13.11) λάβαμε και την απάντηση που εκκρεμούσε με τα στοιχεία για τα οικονομικά των κομμάτων του έτους 2015, αφού ξαναστείλαμε αίτημα κατάθεσης εγγράφων για τα στοιχεία που είχαν παραλείψει να μας προσκομίσουν. Από αυτά προκύπτει:
1. Μη διακίνηση εσόδων-δαπανών μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών
Η Επιτροπή εντοπίζει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα δεν διακίνησαν τα έσοδα ή τις δαπάνες τους μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών που προβλέπει ο νόμος, χωρίς να αναφέρει τα ποσά που διακινήθηκαν εκτός. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος προβλέπει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι το 50% της τελευταίας κάθε φορά καταβληθείσας σε αυτά τακτικής χρηματοδότησης. Η Επιτροπή, όμως, αποφάσισε να μην επιβάλει κανένα πρόστιμο με την αιτιολογία ότι ήταν προεκλογική περίοδος το 2015, ότι τα κόμματα δεν είχαν οργανωμένα λογιστικά πρότυπα και δεν πρόλαβαν να συμμορφωθούν στις νομοθετικές διατάξεις.
2. Διάθεση ειδικής κρατικής χρηματοδότησης για ερευνητικούς σκοπούς για την εξόφληση τραπεζικών χρεών ή για μισθούς!
Το δεύτερο και πολύ ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης αφορά στο γεγονός ότι τα κόμματα έλαβαν χρηματοδότηση από το κράτος για ερευνητικούς σκοπούς και είτε δεν την χρησιμοποίησαν την χρονιά που την έλαβαν και τη μετέφεραν στο επόμενο έτος είτε – ακόμα καλύτερα- τη διέθεσαν σε σκοπούς άλλους από αυτούς που ρητά και αυστηρά προβλέπει ο νόμος. Ειδικότερα:
– Η «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», όπως συνέβη και τις επόμενες δύο χρονιές (2016-2017), από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, διέθεσε το ποσό των 350.997,95 Ευρώ για εξόφληση χρεών του κόμματος σε Τράπεζες και Δημόσιο!
Εκπληκτική είναι επίσης η πρωτότυπη διάθεση – αποκάλυψη ότι δύο κόμματα έλαβαν αυτή την χρηματοδότηση και αντί να την διαθέσουν για επιμορφωτικούς σκοπούς, πλήρωσαν τους μισθούς του προσωπικού τους! Συγκεκριμένα:
– Η «ΔΡΑΣΗ» ξόδεψε τη συνολική κρατική επιμορφωτική της χρηματοδότηση, ύψους 4.996 ευρώ, για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού!
– Το «ΠΑΣΟΚ» από τη συνολική κρατική επιμορφωτική δαπάνη που έλαβε, ξόδεψε ποσό 199.191,51 Ευρώ για πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού!
Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος είναι αυστηρός σχετικά με την χρηματοδότηση αυτή και ορίζει ότι εάν δεν διατεθούν τα χρήματα για επιμορφωτικούς σκοπούς, τα κόμματα οφείλουν να τα επιστρέψουν στο Δημόσιο Ταμείο και, εάν δεν το πράξουν, οφείλει η Επιτροπή να τους ζητήσει να τα επιστρέψουν!
Μαντέψτε τι έγινε. Πιστή στην παράδοση ατιμωρησίας, η Επιτροπή για μία ακόμη φορά αποφάσισε να μην επιβάλει καμία κύρωση και να κάνει συστάσεις στα κόμματα να συμμορφωθούν από εδώ και στο εξής γιατί διαφορετικά θα επιβάλει κυρώσεις στο μέλλον.
Με λίγα λόγια, η Επιτροπή ΜΗ Ελέγχου της Βουλής για τα Οικονομικά των Κομμάτων, αφού αναγκάστηκε από το Vouliwatch με δικαστική απειλή να δημοσιεύσει τα ευρήματά της, επιμένει στη συνειδητή της απόφαση να παραβιάζει και εκείνη τη νομοθεσία «κάνοντας τα στραβά μάτια στην παρανομία των κομμάτων» και να συντηρεί ένα σύστημα ατιμωρησίας και λογικής «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική εξουσία!