FOLLOW US: facebook twitter

Βορά στα funds τα «πυροδάνεια»!

Ημερομηνία: 19-09-2022 | Συντάκτης:

-Η «Πρωινή» αποκαλύπτει τη νομοθετική διάταξη με την οποία το ΥΠΟΙΚ διευκολύνει την κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων

-Γιατί ως τώρα η Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων ύψωνε απαγορευτικό στα αιτήματα των funds

-«Αναγκαίες οι διορθώσεις με ειδική πρόβλεψη για τους δανειολήπτες της Ηλείας», τονίζει στην Πρωινή ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κώστας Λεβέντης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η θέση των Ηλείων που οφείλουν δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία έχουν μεταβιβαστεί στις εταιρίες διαχείρισης  απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμα δάνεια και οφειλές (τα περίφημα funds) καθώς στο πολυνομοσχέδιο που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών για επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή,προωθείται ερμηνευτική διάταξη που διευκολύνει την κατάπτωση της κρατικής εγγύησης.

Η επίμαχη διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 161 και αναφέρει ότι η «Κατά την αληθή έννοια της παρ. 13 του άρθρου 10 του ν. 3156/2003 (Α΄ 157), η πώληση και η μεταβίβαση των απαιτήσεων, για τις οποίες έχει παρασχεθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δεν συνιστούν τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων υπό τις οποίες παρασχέθηκε η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου κατά τους ν. 2322/1995 (Α΄143) και 4549/2018 (Α΄105).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», η συγκεκριμένη ρύθμιση κατατέθηκε επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα η αρμόδια Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων του υπουργείου φέρεται να απέρριπτε αιτήματα των fundsγια κατάπτωση της κρατικής εγγύησης με σκοπό την είσπραξή της, με το σκεπτικό ότι αυτή η διαδικασία συνιστά μονομερή τροποποίηση των όρων της δανειακής σύμβασης, αφού συμβαλλόμενος είναι η τράπεζα και όχι το fund.

Εφόσον ψηφιστεί όμως η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, που διευκρινίζει πως δεν προκύπτει τροποποίηση των όρων της σύμβασης και πως η εγγύηση μπορεί να εισπραχθεί από τα funds, επιδεινώνεται η ήδη οριακή θέση των δανειοληπτών, αφού το πλεονέκτημα της κρατικής εγγύησης μετατρέπεται αυτομάτως σε μειονέκτημα. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα fundsμέχρι τώρα θα έπρεπε να προβούν σε διαπραγμάτευση που να λαμβάνει υπόψη ρεαλιστικά δεδομένα για την οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Τώρα όμως, αναπόφευκτα θα ζητήσουν την άμεση είσπραξη όλου του δανείου από τον οφειλέτη, εφόσον έχουν την εναλλακτική της είσπραξης της κρατικής εγγύησης, εξέλιξη που θα μετατρέψει εν μια νυκτί τον δανειολήπτη σε οφειλέτη του Δημοσίου.

Κ. Λεβέντης: «Χρήζει διορθώσεων η διάταξη»

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την προωθούμενη διάταξη, σημειώνοντας ότι επιδεινώνεται η ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειολήπτες που έχουν οφειλές με εγγύηση του Δημοσίου, και υπογράμμισε την ανάγκη διορθώσεων και βελτιώσεων.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, μέχρι τώρα η Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων ερμήνευε ως μεταβολή των όρων της δανειακής σύμβασης τα αιτήματα κατάπτωσης των εγγυήσεων από τα funds και φέρεται να τα απέρριπτε. Mετη συγκεκριμένη διάταξη όμως αλλάζουν τα δεδομένα. Για αυτό ως Επιμελητήριο Ηλείας θεωρούμε ότι πρέπει να επαναδιατυπωθεί αυτή η διάταξη και να προστεθεί, ειδικά για τους πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους δανειολήπτες της Ηλείας, μια νομοθετική ρύθμιση δίκαιη για τους δανειολήπτες, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές τους οικονομικές δυνατότητες ως προς την αποπληρωμή των οφειλών τους, θα τους διαχωρίζει από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, και θα απαλλάσσει τους εγγυητές από το σύνολο της ευθύνης. Μέχρι τώρα ήταν διαπιστωμένη η απροθυμία των τραπεζών να ρυθμίσουν τα δάνεια που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά τώρα βλέπουμε ότι και τα funds ακολουθούν την ίδια πρακτική, επιδιώκοντας την κατάπτωση της κρατικής εγγύησης, αντί να διαπραγματευτούν με τον δανειολήπτη και να προβούν σε μια δίκαιη και ρεαλιστική ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών. Δυσκολεύει κι άλλο η θέση τους σε μια δύσκολη συγκυρία, αφού λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης τα όποια έσοδά τους συμπιέζοντας και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους», δήλωσε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος