FOLLOW US: facebook twitter

«Βόμβα» ΥΠΟΙΚ στον Καρδαμά!

Ημερομηνία: 10-09-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα

Το κράτος πετά ιδιοκτήτες από τα σπίτια τους μέσω Κτηματολογίου, «ξεθάβοντας» τίτλους του… 1910!

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρ. Γεωργακόπουλος εξηγεί στην Πρωινή πως μια ημιτελής διαδικασία εξαγοράς από τον προηγούμενο αιώνα οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Αντιμέτωποι με τον… παραλογισμό της ελληνικής γραφειοκρατίας είναι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Καρδαμά του δήμου Ήλιδας, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης μέσα από τη διαδικασία του Κτηματολογίου, επικαλούμενο τίτλους ιδιοκτησίας από το… 1910 και μια αμφιλεγόμενη ανολοκλήρωτη διαδικασία εξαγοράς.

Η ιστορία έχει ως εξής: Κάποιοι πολίτες, πριν από 110 χρόνια περίπου, έμεναν σε δημόσια έκταση στην περιοχή του Καρδαμά, την οποία επιχείρησαν να εξαγοράσουν μέσα από νόμιμες διαδικασίες που είχε θεσπίσει τότε η πολιτεία, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Όπως εξηγεί στην Πρωινή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος, οι σημερινοί ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων -είτε είναι κληρονόμοι είτε μετέπεια αγοραστές- ενημερώθηκαν από το Κτηματολόγιο ότι το ακίνητο δεν είναι δικό τους αλλά δημόσιο και θα πρέπει να ξαναπληρώσουν!

«Έχει προκύψει ένα σοβαρό ζήτημα σε αρκετές περιοχές της Ηλείας, αλλά ειδικά στην περιοχή του Καρδαμά είναι αξιοσημείωτο διότι αφορά πάνω από 20 ιδιοκτήτες, οι οποίοι είναι ανάστατοι. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν χτίσει με νόμιμες οικοδομικές άδειες στην περιοχή, επειδή όμως στις αρχές του προηγούμενου αιώνα δεν είχε ολοκληρωθεί η αίτηση εξαγοράς από τους τότε διαμένοντες, τώρα εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης το Υπουργείο Οικονομικών!, τονίζει και προσθέτει πως αν δεν είχε γίνει τίποτα από τους τότε κατόχους των ακινήτων, τώρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

«Το αξιοπερίεργο είναι πως μέχρι τώρα αυτό το πρόβλημα προκύπτει σε όσους έχουν ακίνητα για τα οποία είχε ξεκινήσει διαδικασία εξαγοράς αλλά έμεινε ημιτελής. Για όσους τότε δεν έκαναν τίποτα, δεν υπάρχει πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Γεωργακόπουλος και σημείωσε ότι η διαδικασία αμφισβήτησης δεν είναι εύκολη διαδικασία λόγω έλλειψης τεκμηρίων.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν χάρτες ακριβείας από εκείνη την εποχή, οπότε τα γεωγραφικά όρια θα είχαν αποτυπωθεί περιγραφικά, κάτι που δημιουργεί ασάφεια», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων αναμένουν τις οριστικές απαντήσεις από τη διαδικασία συγκρότησης του Κτηματολογίου, προκειμένου να δουν αν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη ή θα βρεθεί άλλος τρόπος διευθέτησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot