FOLLOW US: facebook twitter

«Βόμβα» στην αγροτική τσέπη

Ημερομηνία: 09-10-2024 | Συντάκτης:

Τεράστια ποσά ζητά πίσω ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλούμενος λάθη στον υπολογισμό ενισχύσεων του 2022!

-Η Πρωινή αποκαλύπτει έγγραφο του οργανισμού για επιστροφή 1.000 ευρώ από δικαιούχο παραγωγό

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Τεράστια οικονομική «βόμβα» έσκασε πριν από μερικές ημέρες στο εισόδημα των αγροτών της Ηλείας και όλης της Ελλάδας, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημέρωσε εγγράφως δικαιούχους ενίσχυσης ότι πρέπει να επιστρέψουν ως το τέλος του μήνα σημαντικά ποσά με το επιχείρημα ότι έγινε λανθασμένος υπολογισμός στις αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2021!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Πρωινή, δημοσιεύοντας σχετικό έγγραφο, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε στους παραγωγούς «ατομική ειδοποίηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων. 

Όπως επισημαίνεται  «κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο πληρωμών του Οκτωβρίου 2023 για το έτος 2022 διαπιστώθηκε ότι λάβατε 6.125 ευρώ αντί 5.076 ευρώ, ως εκ τούτου προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία πρέπει να ανακτηθούν».

Σε περίπτωση που δεν επιστραφούν τα χρήματα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα κινηθεί αυτοβούλως για τη μονομερή ανάκτησή τους, σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

«Σε περίπτωση άλλης αναγνωρισμένης και εκκαθαρισμένης απαίτησης του δικαιούχου σε βάρος του ΕΛΕΓΕΠ, θα πραγματοποιείται συμψηφισμός μέχρι είσπραξης του συνολικά οφειλόμενου ποσού», αναφέρει η επιστολή.

«Μας τιμωρούν χωρίς να φταίμε»

Ο παραγωγός και γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου, Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την πρακτική του ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητήσει άμεση επιστροφή ενισχύσεων, τονίζοντας ότι οι αγρότες δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη.

«Είναι απαράδεκτο να μας ζητάνε να επιστρέψουμε χρήματα πίσω για λάθη προηγούμενων ετών. Μιλάμε για μεγάλα ποσά, 1.000 και 2.000 ευρώ σε πολλές περιπτώσεις. Ποιος αγρότης έχει να τα επιστρέψει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία; Εμείς τώρα ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την ελαιοσυγκομιδή και έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα σε αγροεφόδια, εξοπλισμό κλπ για είμαστε έτοιμοι. Δεν φτάνει που μας έχουν μειώσει την ενίσχυση κάτω από το μισό και τώρα μας ζητάνε χρήματα πίσω χωρίς να φταίμε εμείς. Μέσα σε 20 χρόνια μάς έχουν φάει τρία δις. Ευρώ και τώρα θέλουν να μας αφήσουν χωρίς εισόδημα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τη συμπεριφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ.

O υπεύθυνος του Kέντρου Εξυπηρέτησης Αγροτών «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή πως οι παραγωγοί στην Ηλεία είναι ανάστατοι διότι καλούνται να επιστρέψουν χρήματα μέσα από μια περίπλοκη διαδικασία και δίχως να έχουν το δικαίωμα αντίρρησης.

«Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους παραγωγούς, γιατί αφενός δεν γνωρίζουν το ποσό που τους έχει καταλογιστεί και αφετέρου πρέπει να γίνει μια ολόκληρη διαδικασία εγγραφής στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ -που δεν είναι απλή- για να δει ο παραγωγός το ποσό. Σίγουρα, οι επιστολές προκαλούν άγχος και ανησυχία στους παραγωγούς. Σε πολλές περιπτώσεις είναι από κάποια λεπτά και ορισμένες δεκάδες ευρώ, αλλά προφανώς υπάρχουν και περιπτώσεις μεγάλων ποσών προς επιστροφή», ανέφερε και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να παρέμβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξομάλυνση της διαδικασίας.

«Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί δεν έχουν το δικαίωμα να αντικρούσουν τον ισχυρισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι έγινε λάθος υπολογισμός σε προγενέστερη ενίσχυση και δεν πρόκειται για δικό τους λάθος για το οποίο ο οργανισμός τούς “τιμωρεί”. Από αυτά που ακούμε, η επιστροφή ίσως γίνει με συμψηφισμό, ενώ δεν αποκλείεται να παρέμβει το Υπουργείο για να γίνει σταδιακά η ανάκτηση των ποσών», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot