FOLLOW US: facebook twitter

«Βόμβα» ΣτΕ στην αγροτική παραγωγή της Ηλείας: Κρίνει αντισυνταγματική την εξαγορά παράνομα εκχερσωμένων εκτάσεων

Ημερομηνία: 12-05-2020 | Συντάκτης:

-Αιχμές κατά της απόφασης από τον δ/ντή Δασών Ηλείας, Παν. Κορισιάνο

«Βόμβα» στα θεμέλια της αγροτικής οικονομίας της Ηλείας βάζει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του 2014 και του 2017 σχετικά με την εξαγορά παράνομα εκχερσωμένων δασών και δασικών εκτάσεων για γεωργική χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι οι καλλιεργητές αυτών των εκτάσεων χάνουν το δικαίωμα να τις αποκτήσουν και παράλληλα χάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και κοινοτικά κονδύλια, εφόσον οι εκτάσεις κυρωθούν ως δασικές στους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το πρόβλημα στην Ηλεία πολύ σοβαρό, καθώς έχουν κατατεθεί περίπου 15.000 αιτήσεις εξαγοράς τέτοιων εκτάσεων, γεγονός που ισοδυναμεί με απώλεια πολύ μεγάλου αγροτικού εισοδήματος.

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κατατεθεί από την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων ΔΥ (ΠΕΔΔΥ) και αρχικά συζητήθηκε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις, με τις οποίες είχε δοθεί η δυνατότητα να γίνεται εξαγορά δασικών εκτάσεων και να καλλιεργούνται έναντι τιμήματος. Το ζήτημα παραπέμφθηε στην Ολομέλεια λόγω της σοβαρότητά τους, ενώ παράλληλα συνεχιζόταν  η διαδικασία για τις εξαγορές από τις Δασικές Υπηρεσίες, με εντολή του αρμόδιου υπουργείου.

«Ανεδαφική και ανεφάρμοστη απόφαση»

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και το κοινωνικό συμφέρον  και που είναι πρακτικά ανεφάρμοστη.

«Η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ανεδαφική, εκτός πραγματικότητας και πρακτικά ανεφάρμοστη. Δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες της κοινωνίας και τινάζει στον αέρα όλη τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών αντί να τη διευκολύνει, ώστε να αποκτήσουμε κι εμείς ως υπηρεσία κάποια στιγμή ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και διαχείρισης του δασικού μας πλούτου. Με αυτήν την απόφαση, οι αγρότες που καλλιεργούν αυτές τις εκτάσεις εδώ και δεκαετίες, δέχονται διπλό χτύπημα διότι χάνουν επιδοτήσεις και θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις εκτάσεις και στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμόσουμε διοικητικές πράξεις που θα  τις κρίνουν αναδασωτέες…» σχολίασε με νόημα ο κ.Κορισιάνος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι ανεφάρμοστο και προκαλεί σοβαρά προβλήματα αντί να τα επιλύει.

«Ο νομοθέτης σοφά είχε προβλέψει την εξαγορά αυτών των εκτάσεων, που πλέον έχουν αγροτικό χαρακτήρα, και η δική μας διαφωνία ήταν ως προς το ύψος του τιμήματος, καθώς ζητούσαμε τη μείωσή του σε λογικό πλαίσιο για να ολοκληρωθούν οι εξαγορές σύντομα. Οι συγκεκριμένες εκτάσεις εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται εδώ και τρεις γενιές. Έχουν αλλάξει χαρακτήρα ανεπιστρεπτί. Η διοίκηση πού ήταν τότε; Λυπάμαι που το λέω, διότι αφορά συναδέλφους μου, αλλά η προσφυγή που έκανε η ΠΕΔΔΥ –απόφαση που δεν είναι προϊόν Γενικής Συνέλευσης αλλά μιας στενής πλειοψηφίας του ΔΣ– δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Άλλωστε, με βάση τα στοιχεία που μας παρέχει η τεχνολογία, τα δάση δεν έχουν μειωθεί. Με αυτήν την απόφαση χάνεται και ο στρατηγικός μας στόχος για τους δασικούς χάρτες, αφού με την ολοκλήρωσή τους θα είχαμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο διαχείρισης του φυσικού πλούτου. Αντ’ αυτού μπλοκάρει η διαδικασία και θα έχουμε μια νομοθεσία στα χαρτιά, που δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη διότι συγκρούεται με την πραγματικότητα», τόνισε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος