Βολές & φάουλ για το Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας
Γράφει ο Βασίλης Λόλας*
Tα θετικά στοιχεία της ανάπλασης του Αθλητικού Κέντρου Αγ. Βαρβάρας, ορισμένες σοβαρές αστοχίες κατά την υλοποίηση του έργου και συγκεκριμένες προτάσεις προς την νέα δημοτική αρχή για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας και ασφάλειας για το πολύπαθο αθλητικό κέντρο της καρδιάς μας.
Κατά το παρελθόν, έχω πάει δύο φορές στο γραφείο του Δημάρχου Πύργου για να ζητήσω να γίνει κάτι στην πόλη, και τις δύο οι συναντήσεις αφορούσαν το αθλητικό κέντρο της γειτονιάς που μεγάλωσα στην Αγία Βαρβάρα.
Η πρώτη ήταν το 1996, όταν πήγα με τον κολλητό μου τον Νίκο στον τότε Δήμαρχο του Πύργου, τον κο Δημητρακόπουλο, για να ζητήσουμε να τοποθετηθεί ειδικό ταρτάν από καουτσούκ στα γήπεδα του μπάσκετ για να μην σπάμε τα πόδια μας. Το έργο αυτό δεν προχώρησε τότε, μας έδωσε όμως 10-12 στολές μπάσκετ για το σχολείο μας (δυστυχώς σε πράσινο χρώμα!), το 3ο Γυμνάσιο Πύργου, όπου τότε στεγαζόταν στα λυόμενα δίπλα στον Άγιο Διονύσιο.
Η δεύτερη φορά έλαβε χώρα πριν 2-3 χρόνια, όταν ζητήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ορισμένες ουσιώδεις αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό του έργου της ανάπλασης της Αγίας Βαρβάρας. Τα κυριότερα σημεία αφορούσαν την διατήρηση των τριών γηπέδων του μπάσκετ και όχι την μείωσή τους σε δύο, όπως τελικά δυστυχώς έγινε, αλλά και να δημιουργηθεί πάλι το γήπεδο βόλεϊ στη θέση που σήμερα βρίσκεται το τσιμεντένιο θεατράκι. O τέως Δήμαρχος της πόλης, κος Αντωνακόπουλος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, κος Αργυρόπουλος, υποστήριξαν πως τέτοια τροποποίηση δεν ήταν δυνατό να γίνει από το Πράσινο Ταμείο, στο οποίο έχει ενταχθεί το έργο, καθώς προβλεπόταν ελάχιστη έκταση για πράσινο, αλλά και για γραφειοκρατικούς λόγους που θα καθυστερούσαν την ολοκλήρωση του έργου. Παρών στη συνάντηση και ο Βασίλης Φάμελος, ο μοναδικός που είχε εμπλακεί με τα κοινά μέχρι το 2013 που ξεκίνησε η συνεργασία μας και είχε δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αθλητικό κέντρο.
Εκείνη την χρονιά λοιπόν, το 2013 (ο Βασίλης τότε ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πύργου), διοργανώσαμε για πρώτη φορά το Τουρνουά 3on3 street ball με σκοπό την ανάπλαση του αθλητικού χώρου της Αγίας Βαρβάρας. Για ν’ αντιληφθούμε το μέγεθος του εγχειρήματος, την πρώτη χρονιά μόνο, συμμετείχαν 70 ομάδες στην κατηγορία ανδρών! Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε έπειτα και ο Σύλλογος Φίλων Αθλητισμού Πύργου ‘ΟΛΥΜΠΙΟΣ’ και οι παρεμβάσεις που έγιναν για τον εκσυγχρονισμό του εν λόγω δημόσιου αθλητικού χώρου από ιδιώτες είναι λίγο πολύ γνωστές (κερκίδες, ταρτάν από καουτσούκ, μπασκέτες με στεφάνια επαναφοράς, φωτισμός, παγκάκια, graffiti, κ.λπ.).
Στις 10.08.2024, το αθλητικό κέντρο παραδίδεται σε χρήση -κουτσουρεμένο- στους πολίτες του Πύργου.
Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε βολές (θετικά της ανάπλασης) και να σφυρίξουμε φάουλ (αστοχίες στην υλοποίηση) για το Αθλητικό Κέντρο.
Ξεκινάμε λοιπόν με τις βολές, σίγουρα λιγότερες από αυτές που εκτέλεσαν οι Αμερικάνοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι:
1) Τα δύο καινούργια γήπεδα τένις στον ίδιο χώρο που προϋπήρχαν με ειδικό τάπητα και νέα περίφραξη. Θυμίζει λίγο από 90’s, όταν υπήρχαν δύο σύλλογοι αντισφαίρισης και κάναμε μαθήματα, στο ένα γήπεδο ο κος Μέμνωνας και στο άλλο η κα Ελένη. Ωραίες εποχές!
2) Τα τρία από τα τέσσερα γήπεδα μπάσκετ δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση, ο χρόνος θα δείξει, καθώς η ανθεκτικότητα και η αντοχή παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις.
3) Φωτισμός: Είναι ικανοποιητικός, μπορείς να παίξεις άνετα χωρίς να σ’ ενοχλεί, πολύ ωραία και τα μικρά φώτα περιμετρικά του χώρου. Παρέχουν και ένα αίσθημα ασφάλειας.
4) Πλακοστρώσεις διαδρόμων με κυβόλιθους: Αισθητικά είναι σαφώς καλύτερο το αποτέλεσμα από πριν, χωρίς να επηρεάζει βέβαια προς το καλύτερο τη λειτουργικότητα του χώρου.
Πάμε τώρα στα φάουλ, όπου, όπως τραγουδούσε κάποτε η Άντζελα, έχουμε και λέμε:
1) Η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου στη Γιαννιτσών με την ταυτόχρονη κάλυψη των φρεατίων απορροής υδάτων έχει ως αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα γήπεδα με την πρώτη βροχή. Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά!
2) Το ταρτάν του γηπέδου ‘Ν. Γκάλης’ προς την μεριά του τένις θέλει άμεση επιδιόρθωση για να μην τραυματιστεί κάποιος αθλούμενος. Πρώτα περνάς τα καλώδια και μετά στρώνεις το ταρτάν. Ή τουλάχιστον μετά το επιδιορθώνεις, δεν το αφήνεις έτσι. Κακοτεχνία δίχως προηγούμενο, στη φωτογραφία που ανεβάζω νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι ορατό.
3) Οι μπασκέτες θέλουν καλιμπράρισμα και τα παιδικά στεφάνια αλλαγή. Είναι δυνατόν να μην τοποθετούνται στεφάνια επαναφοράς σε καινούργια γήπεδα και όταν έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα;
4) Φυσικά η μείωση των γηπέδων του μπάσκετ από τρία σε δύο. Το τρίτο γήπεδο το χρησιμοποιούσαν κυρίως παιδιά του Δημοτικού, δεν ξέρω αν μπορούν να βρουν τώρα χώρο και χρόνο για να παίζουν.
5) Αφαίρεση κερκίδων μπάσκετ και τοποθέτησή τους προεκλογικά σε ποδοσφαιρικό γήπεδο Τοπικής Κοινότητας Πύργου. Να ενημερώσουμε πως η αγορά έγινε με χρήματα από χορηγίες που εξασφαλίστηκαν από ιδιώτες (με την πρωτοβουλία και αρωγή του Αχιλλέα Μελέγκου) για την ανάπλαση του Αθλητικού Κέντρου. Σουρεαλιστικό οι πολίτες να προσπαθούν να εκσυγχρονίζουν ένα δημόσιο χώρο και ο Δήμος Πύργου το προηγούμενο καλοκαίρι να τις μεταφέρει αλλού. Είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένως τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια που προσβάλει και την προσπάθεια που είχαμε κάνει τόσα χρόνια.
6) Οι βάσεις στις μπασκέτες και οι κολώνες φωτισμού, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί εκεί πάνω από τρεις δεκαετίες, δεν αντικαταστάθηκαν, απλά έγινε ένα ρετουσάρισμα στις παλιές.
Αφήνουμε τη σφυρίχτρα και στο τρίτο μέρος αυτής της παρέμβασης για το Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας, θα μπουμπουνίσουμε τρίποντα (προτάσεις αναβάθμισης) προς την νέα δημοτική αρχή, στην οποία και θα τις αποδώσουμε μέχρι το τέλος του μήνα.
Πάσα στον Στεφ Κάρι πλέον και αρχίζουμε τα τρίποντα (προτάσεις αναβάθμισης) για το Αθλητικό Κέντρο Αγίας Βαρβάρας:
1) Κατασκευή φρεατίων για διέξοδο των όμβριων υδάτων το συντομότερο δυνατό. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα γήπεδα δεν θα βγάλουν τη χρονιά.
2) Δημιουργία νέας παιδικής χαράς, στον χώρο που προϋπήρχε μεταξύ του γηπέδου τένις και της Ρήγα Φεραίου. Πότε πρέπει να γίνει η συγκεκριμένη παρέμβαση; Χθες!
3) Το τσιμεντένιο θεατράκι δεν έχει κάποια χρησιμότητα για να παραμείνει. Αποτέλεσε το μοναδικό έργο στο Αθλητικό Κέντρο (στο σύνολο δεκατριών ετών) παρελθούσας δημοτικής αρχής του Πύργου. Πριν τη συγκεκριμένη παρέμβαση, ήταν ένα λειτουργικό γήπεδο του βόλεϊ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάλι για το σκοπό αυτό (έκαναν προπονήσεις εκεί μέχρι και ομάδες βόλεϊ της πόλης) ή να κατασκευαστεί εκεί το τρίτο γήπεδο του μπάσκετ που καταργήθηκε με την ανάπλαση.
4) Επιδιόρθωση στο ταρτάν του γηπέδου ‘Ν. Γκάλης’, σε μια μεγάλη ορθογώνια επιφάνεια που το καουτσούκ ξηλώθηκε από τον προηγούμενο εργολάβο του έργου και το άφησε σε κακή κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού για τους αθλούμενους, αν παραμείνει έτσι.
5) Το κτίριο που κάποτε φιλοξενούσε το ΚΑΠΗ Πύργου πρέπει άμεσα να το εκμεταλλευτεί ο Δήμος ή να το ενοικιάσει σε κάποιον ιδιώτη και να χρησιμοποιηθεί ως αναψυκτήριο και χώρος που θα μπορούν για παράδειγμα να κάθονται οι γονείς, όσο αθλούνται τα παιδιά τους. Θα δώσει μεγάλη ώθηση μια τέτοια πρωτοβουλία για το Αθλητικό Κέντρο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και έναν έμμεσο, πρόσθετο τρόπο φύλαξης του αθλητικού κέντρου. Εννοείται πως προέχει η αποκατάσταση των φθορών του υφιστάμενου κτιρίου.
6) Τοποθέτηση στεφανιών επαναφοράς και καλιμπράρισμα στις μπασκέτες, διαφορετικά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν σπάσει όλες.
7) Οι κερκίδες των γηπέδων μπάσκετ πρέπει να επιστραφούν άμεσα στον χώρο για τον οποίο είχαν τοποθετηθεί από την αρχή όταν κατασκευάστηκαν. Ομοίως και τα παγκάκια, όπου και αυτά για κάποιο περίεργο λόγο εξαφανίστηκαν κατά την διάρκεια της ανάπλασης της Αγίας Βαρβάρας.
8) Διεύρυνση των εισόδων στα γήπεδα μπάσκετ και κατασκευή εσωτερικής πόρτας, ώστε να επικοινωνούν τα δύο γήπεδα μεταξύ τους.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις – παρεμβάσεις, μαζί με τις δικές σας, θα παραδοθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην νέα δημοτική αρχή για να πράξει τα δέοντα.
*Ο Βασίλης Λόλας είναι οικονομολόγος, υποψήφιος με την παράταξη Μαζί Μπορούμε του Στάθη Καννή