Βοήθεια στο Σπίτι: «Αχ, αυτά τα μάτια των γερόντων…»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127459″ img_size=”full”][vc_column_text]Εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι μάλιστα για περισσότερο από δύο δεκαετίες, επισκέπτονται σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Μεταφέρουν τρόφιμα ή και μαγειρεμένο φαγητό καθημερινά, αγοράζουν και δίνουν τα φάρμακα σε ηλικιωμένους, βοηθούν στη συμπλήρωση εγγράφων και επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληρώνουν λογαριασμούς, καθαρίζουν σπίτια και βοηθούν ανθρώπους με δυσκολίες να αυτοεξυπηρετηθούν. Προσφέρουν «ένα χέρι βοηθείας», αλλά και μια καλή κουβέντα ή ακόμα περισσότερο ένα πρόθυμο αυτί σε ανθρώπους που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν κυριολεκτικά. Δεν αναλαμβάνουν ανθρώπους που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν καθόλου και χρειάζονται 24ωρη φροντίδα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα για αυτή την παροχή.
Οι (περίπου 2.900) εργαζόμενοι στο πρόγραμμα των Δήμων «Βοήθεια στο Σπίτι», κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και οικογενειακοί βοηθοί βρέθηκαν κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή ειδικά από την προηγούμενη άνοιξη, λόγω της πανδημίας.
Ομως, από το 2000 που ξεκίνησε το πρόγραμμα με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., οι άνθρωποι του «Βοήθεια στο Σπίτι» δουλεύουν με συμβάσεις οι οποίες τις καλές εποχές ανανεώνονταν κάθε χρόνο, κάποιες φορές όμως χρειάστηκε να υπογράψουν νέα σύμβαση, κάθε δύο ή τρεις μήνες. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το 2010 και μετά έμειναν απλήρωτοι. Στις αρχές του 2021 αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, για τη μονιμοποίησή τους.
Η πανδημία
Με την πανδημία οι περισσότεροι δήμοι εγκατέστησαν μια τηλεφωνική γραμμή, ένα πενταψήφιο νούμερο στην οποία οι πολίτες μπορούν να καλούν όταν χρειάζονται βοήθεια. Εκείνοι που αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων είναι κατά κύριο λόγο και πάλι οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». «Με το lockdown αυξήθηκαν πολύ τα αιτήματα για βοήθεια. Αρχικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο από το υπουργείο Εσωτερικών, βοηθάνε όλους χωρίς να πραγματοποιούν κοινωνική έρευνα για το αν είναι δικαιούχοι του προγράμματος, Όμως με αυτόν τον τρόπο ήρθαν στο φως περισσότερες ανάγκες και περισσότεροι άνθρωποι εντάχθηκαν. Πολλοί έμαθαν για το πρόγραμμα και τελικά οι περισσότεροι πληρούσαν τις προϋποθέσεις και παρέμειναν ως ωφελούμενοι μόνιμα.
Απαραίτητος όρος για να ενταχθείς είναι να μην υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, να είσαι άνω των 70 ετών ή να έχεις σοβαρή αναπηρία και επίσης να έχεις χαμηλό εισόδημα.
Συνέχεια οι ανάγκες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και βέβαια η καραντίνα δημιούργησε περισσότερα προβλήματα,
Περιμένοντας τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ
Tα αποτελέσματα από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους εργαζομένους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αναμένονταν μέσα στο καλοκαίρι, όμως έχουν καθυστερήσει λόγω του αυξημένου αριθμού των υποψηφίων. Υπολογίζεται ότι για τις 2.900 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, έχουν καταθέσει αίτημα πάνω από 78.000 υποψήφιοι. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι έως ότου προκύψουν τα τελικά αποτελέσματα. Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό όσων εργάζονται στο πρόγραμμα –οι περισσότεροι εκ των οποίων για πολλά χρόνια– αναμένουν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου εφόσον η εμπειρία έχει πριμοδοτηθεί με αυξημένα μόρια. Πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν τη δουλειά, αλλά κυρίως ξέρουν και συνδέονται με τους ανθρώπους που φροντίζουν. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υλοποιείται πανελλαδικά σε 273 δήμους, ενώ οι δήμοι που δεν συμμετείχαν προς το παρόν δεν μπορούν να ενταχθούν.
Η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό αναμένεται με προκήρυξη του ΑΣΕΠ από τη νέα χρονιά.
Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες πρόκειται για 2.858 θέσεις.
Οι θέσεις εργασίας θα «ανοίξουν» σε 270 δήμους ανά την ελληνική επικράτεια.
Η προκήρυξη θα αφορά 10 διαφορετικές ειδικότητες, που θα είναι οι εξής: Κοινωνικοί λειτουργοί (ΠΕ, ΤΕ), Ψυχολόγοι (ΠΕ), Νοσηλευτές (ΠΕ, ΤΕ), Βοηθοί Νοσηλευτών (ΔΕ), Κοινωνιολόγοι (ΠΕ,ΤΕ), Επισκέπτες Υγείας (ΤΕ), Πτυχιούχοι Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΕ), Πτυχιούχοι Κοινωνικής Διοίκησης (ΠΕ), Οδηγοί (ΔΕ) και Οικογενειακοί Βοηθοί (ΥΕ).
Η προκήρυξη για τη “Βοήθεια στο Σπίτι” διακρίνεται από υψηλό βαθμό προτεραιότητας όσον αφορά στην έκδοσή της.
Πηγή: kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]