FOLLOW US: facebook twitter

Παγκόσμια ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Βλέπεις όνειρα; Και εγώ, μόνο που έχω γεννηθεί τυφλός…  

Ημερομηνία: 16-10-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”122237″ img_size=”full”][vc_column_text]Το λευκό μπαστούνι, είναι το τεχνικό βοήθημα που χρησιμοποιούν τα άτομα με πρόβλημα όρασης για να εντοπίζουν και να αποφεύγουν τα εμπόδια στην πορεία τους, στην προσπάθεια τους να κινούνται μόνοι, ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.

Η ιστορία του ξεκινά μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του ΚΕΑΤ (Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών) και εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού για άτομα με προβλήματα όρασης, Μενέλαος Τσαούσης, «η εκπαίδευση στην κινητικότητα και στον προσανατολισμό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πολύ σημαντικό στοιχείο για την αυτονόμηση ενός παιδιού ή ενήλικα με οπτική αναπηρία, είτε είναι εκ γενετής είτε το απέκτησε κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται από την προσχολική ηλικία, ιδανικά με την εκπαίδευση του οικογενειακού ή φροντιστικού περιβάλλοντος τους ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες εκείνες που θα τα βοηθήσουν στην πορεία στην αυτόνομη κίνηση. Η εκπαίδευση είναι καθαρά εξατομικευμένη και προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε ατόμου που εκπαιδεύεται. Με την εκπαίδευση το κάθε άτομο μαθαίνει να κινείται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μπορεί να προσανατολίζεται να μπορεί να βρίσκει το μέρος στο οποίο θέλει να πάει επιτυγχάνοντας ουσιαστικά την αυτονομία και την ανεξαρτησία στην κίνησή του. Το βασικότερο κομμάτι σε αυτή την εκπαίδευση είναι η εκπαίδευση στο λευκό μπαστούνι.

Η 15η Οκτωβρίου έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του «Λευκού Μπαστουνιού», με στόχο τη διάδοση της σημασίας της χρήσης του καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με προβλήματα όρασης για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, αλλά και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις; Όταν με συναντήσεις μπορείς να το κάνεις ανθρώπινα και αποτελεσματικά, αν θυμηθείς ότι :

1.Μόνο εμείς οι τυφλοί κρατάμε λευκό μπαστούνι και αυτό για να περπατάμε με ασφάλεια.

  1. Είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι, σαν κι εσάς. Μόνο που δεν βλέπουμε. Μη μας υποτιμάτε. Μεγαλώνουμε, παίζουμε, τρέχουμε, διαβάζουμε, γράφουμε, σπουδάζουμε, δουλεύουμε, κλαίμε, γελάμε, ερωτευόμαστε, δημιουργούμε, θυμώνουμε, «σερφάρουμε», κάνουμε chat, … ,όπως ΕΣΥ!
  2. Ακόμα κι αν είσαι ένα μικρό παιδί, πιο εύκολα θα περπατήσω μαζί σου, παρά με το μπαστούνι ή με το Σκύλο Οδηγό μου. Όμως, μη με πιάνεις από τον ώμο ή απ’ το μπράτσο. Άσε με να πιάσω εγώ το δικό σου μπράτσο. Έτσι θα το νιώθω πότε σταματάς, πότε στρίβεις, πότε ανεβαίνεις ή κατεβαίνεις.
  3. Μη ρωτάς τον συνοδό μου: «Πώς τον λένε;», «Τι θέλει να ψωνίσει;», «Ποιο φαγητό του αρέσει;», «Που θέλει να πάει;». Ρώτα εμένα. Ξέρω να σου απαντήσω. Και μίλα μου κανονικά, μην αλλάζεις τον τόνο της φωνής σου χωρίς λόγο.
  4. Μην αποφεύγεις τις λέξεις «βλέπω», «κοιτάζω», «τυφλός». Τις μεταχειρίζομαι και εγώ. Βλέπω με τα χέρια μου: Αγγίζω, ακούω, μυρίζω, καταλαβαίνω, αισθάνομαι.
  5. Σύστησε με στο περιβάλλον μας. Θέλω να γνωρίσω ποιος είναι στην τάξη, στο τραπέζι ή στο δωμάτιο μαζί μου. Μίλησε μου όταν μπαίνεις. Πες μου ότι φεύγεις. Μη με αφήνεις να μιλάω μάταια σε κάποιον που δεν είναι κοντά μου.
  6. Οδήγησε το χέρι μου σε μια καρέκλα. Πες μου που είναι η πόρτα, η τουαλέτα, το παράθυρο ή αν υπάρχουν εμπόδια στο πάτωμα. Δε θέλω να κάνω ζημιές, γιατί μπορώ να μην κάνω.

 8.Μου αρέσουν οι εκδρομές και τα πάρτι. Πάρε με στην παρέα σου και γνώρισε με στους καλεσμένους σου. Ξέρω να συμπεριφέρομαι. Αν υστερώ σε κάτι βοήθησε με. Δε θέλω τον οίκτο σου αλλά τη φιλία σου! Μη μιλάς για τη «θαυματουργό αντίληψη» των τυφλών. Μην ξεχνάς ότι όσα έμαθα είναι αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και εργασίας…

  1. Αν είσαι περίεργος θα μιλήσω μαζί σου για το πρόβλημα μου αλλά όχι μόνο γι’ αυτό, γιατί για μένα είναι μια παλιά ιστορία! Έχω τόσα άλλα ενδιαφέροντα, χόμπι και απορίες όπως και εσύ!

10.Γίνε φίλος μου. Όχι παρατηρητής.

Βαγγέλης Αυγουλάς

Δικηγόρος,

Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia