Από την άλλη, και η πρόσβαση των παιδιών στον κόσμο της οθόνης είναι αναπόφευκτη.
Οι τηλεοράσεις, τα tablet και τα gadget φέρνουν μαζί τους έναν εντελώς νέο πολύχρωμο και πιο «ζωντανό» κόσμο που μαγνητίζει τα παιδιά αμέσως.
Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι ένα παιδί που ενώ είχε αναπτύξει ένα τελετουργικό ανάγνωσης μπορεί ξαφνικά να χάσει το ενδιαφέρον του για ανάγνωση.
Εύκολοι τρόποι να «φέρετε» το παιδί στο βιβλίο
1. Ξεκινήστε με ένα βιβλίο μικρό και διασκεδαστικό.
2. Η πρώτη και ίσως η βασικότερη συμβουλή για την ανάγνωση βιβλίων με ένα μικρό παιδί είναι να διασκεδάσετε μαζί.
Εάν τα παιδιά συμμετέχουν στην διασκέδαση μαθαίνουν.
3. Είναι εντάξει αν δεν τελειώσετε την ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι τα μικρά παιδιά μπορούν να καθίσουν μόνο για μερικά λεπτά για να ακούσουν μία ιστορία. Επιπλέον, το εύρος της προσοχής τους είναι πιθανώς μικρότερο λόγω της συνήθειας στην οθόνη.
4. Δεν χρειάζεται να διαβάσετε κάθε σελίδα. Το παιδί σας πιθανότατα έχει την αγαπημένη του σελίδα ή εικόνα και θέλει να μείνει εκεί για λίγο και μετά να μεταβεί σε άλλο βιβλίο ή δραστηριότητα. Συνιστάται να αφήσετε το παιδί σας να εξερευνήσει το βιβλίο με τους τρόπους που ενδιαφέρουν το ίδιο το παιδί.
Έτσι η δραστηριότητα του διαβάσματος γίνεται πάνω από όλα εμπειρία και εν συνεχεία διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά.
5. Δεν θα πρέπει ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά μπροστά στην όθονη να λειτουργεί ως επιβράβευση και ούτε τιμωρητικά.
Ίσως θα ήταν χρήσιμο πρώτα από όλα να αντιληφθεί ο κάθε γονέας ότι η παρουσία και των δύο δραστηριοτήτων, διαβάσματος και χρόνος στην οθόνη, στην σωστή ισορροπία θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ενασχόλησης με αυτά.
Η απαραίτητη υπενθύμιση
Οι γονείς μπορεί να έχουν υπόψιν τους ότι σε μέρες με φορτωμένο πρόγραμμα, ίσως η λίγη παραπάνω ώρα στην οθόνη δεν τους καθιστά «κακούς» γονείς και να μην ενοχοποιούνται περαιτέρω.
Επιπλέον δεν θα πρέπει να αγνοούμε ποτέ τα οφέλη του διαβάσματος στην πνευματική ανάπτυξη ενός παιδιού και να μην ξεχνάμε ότι το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση για ένα παιδί δεν είναι αυτό που του λέμε να κάνει άλλα αυτό που βλέπει πρώτα εμείς να κάνουμε.