ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ: Αυξημένη η τιμή και ίδιες οι ποσότητες
Η Ο.Π Αμαλιάδας έβαλε τις πρώτες υπογραφές με τον ΚΥΚΝΟ και έπεται συνέχεια με ΜΙΝΕΡΒΑ και τις άλλες Ομάδες
- Τις καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής φοβούνται οι παραγωγοί για την εξέλιξη της καλλιέργειας
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Για την νέα καλλιεργητική περίοδο, προετοιμάζονται οι τοματοπαραγωγοί της Ηλείας που διαθέτουν το προϊόν τους μέσω της συμβολαιακής γεωργίας καθώς η υπογραφή των συμβολαίων με τα δύο εργοστάσια του νομού βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ο.Π Αμαλιάδας υπέγραψε ήδη με τον ΚΥΚΝΟ χωρίς να έχει ακόμα παραλάβει τα συμφωνητικά και τους επίσημους τιμοκαταλόγους, αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το θέμα της τιμής, που κυμαίνεται φέτος στα 135-137 ευρώ ο τόνος, όταν πέρυσι η τιμή βάσης για την Ηλεία έκλεισε στα 1,10 ευρώ ο τόνος.
Η αύξηση αυτή όπως εκτιμούν οι τοματοπαραγωγοί δεν είναι η επιθυμητή, αφού το κόστος καλλιέργειας έχει εκτοξευτεί στα ύψη και μόνο αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν το προϊόν θα μείνει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους παραγωγούς. Οι ποσότητες θα κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, για την Ο.Π Αμαλιάδας περίπου 31.500 τόνοι είναι η συμφωνία με το ΚΥΚΝΟ, ενώ και οι άλλες δύο ομάδες παραγωγών του κάμπου θα διατηρήσουν όπως όλα δείχνουν τις ίδιες εκτάσεις καλλιέργειας βιομηχανικής τομάτας. Τα αγροτικά εφόδια µε εξαίρεση το πετρέλαιο που έχει κάνει κοιλιά, παραµένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η έλλειψη εργατικών χεριών στην οποία δεν έχει ακόμα δοθεί λύση δυσκολεύει τους παραγωγούς.
Ωστόσο εκείνο που προβληματίζει τους τοματοπαραγωγούς όπως μας εξομολογήθηκαν κάποιοι εξ αυτών περισσότερο ακόμα και από την τιμή και τα καλλιεργητικά κόστη, είναι οι καιρικές συνθήκες, αφού η κλιματική αλλαγή έχει φέτος γίνει ιδιαίτερα εμφανής και έτσι είναι ορατός ο φόβος να έχουμε στην πορεία «περίεργα» καιρικά φαινόμενα, παγετό, ραγδαίες βροχοπτώσεις ή πρόωρο καύσωνα που μπορούν να καταστρέψουν εντελώς την τομάτα. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που δεν «παζαρεύουν» με τα εργοστάσια αύξηση στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως συμβαίνει στη Θεσσαλία που εκτιμάται ότι η φετινή καλλιέργεια θα είναι αυξημένη κατά 30-35%. Επομένως κινούνται πιο σίγουρα με τις ίδιες ποσότητες και μεγαλύτερη τιμή.
Σε κάθε περίπτωση οι τελικές συμφωνίες και οι επίσηµοι τιµοκατάλογοι των εργοστασίων αναµένονται το επόµενο διάστηµα, ίσως και στα τέλη της εβδομάδα και πριν το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ ολοκληρώνονται οι συζητήσεις και με το εργοστάσιο της ΜΙΝΕΡΒΑ που απορροφά στην Ηλεία λιγότερες ποσότητες από τον ΚΥΚΝΟ. Υπενθυμίζουμε ότι η βιομηχανική τομάτα στο νομό μέσω της συμβολαιακής γεωργίας κινείται γύρω στους 90.000- 95.000 τόνους συνολικά και μαζί με το ελαιόλαδο, τη σταφίδα και τη φράουλα αποτελούν τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Ηλείας.