“Βιομηχανία” υποκλοπών
Μιά τεράστια “βιομηχανία” έχει στηθεί γύρω από τα συστήματα υποκλοπών, που χρησιμοποιούνται πλέον σε πολλές χώρες για την παρακολούθηση πολιτικών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και παραγόντων του οργανωμένου εγκλήματος.
Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται επισήμως για “νόμιμες” παρακολουθήσεις, αλλά πολλές κυβερνήσεις, υπηρεσίες ασφαλείας και ιδιώτες μπαίνουν στον πειρασμό να τα αξιοποιήσουν σε παράνομες δραστηριότητες.
Στην ευρωπαϊκή αγορά κυριαρχούν εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, όπως η NSO που έχει αναπτύξει το κακόβουλο λογισμικό Pegasus και η Intellexa, που διαθέτει το γνωστό πλέον και στην Ελλάδα Predator.
Τουλάχιστον 12 από τις 27 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 22 οργανισμοί ασφαλείας, αστυνομίες κλπ έχουν τώρα ενεργά συμβόλαια με την NSO και χρησιμοποιούν το Pegasus για την παρακολούθηση πολιτών τους. Το διαπίστωσε η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τις παρακολουθήσεις και επισκέφθηκε το Ισραήλ, όπου είχε επαφές με στελέχη εταιρειών όπως η NSO.
Όπως είπε η NSO, επί του παρόντος συνεργάζεται με 22 «τελικούς χρήστες» (οργανώσεις ασφαλείας και πληροφοριών και αρχές επιβολής του νόμου) σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.