FOLLOW US: facebook twitter

Βιλαέτεια 2016 την Κυριακή στο Λαντζόι

Ημερομηνία: 06-05-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

vilaetiea

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Χαράλαμπο Βιλαέτη, τους Ηλείους συμπολεμιστές τους για την  195η επέτειο της Μάχης

Για μια ακόμα χρονιά πρόκειται να τιμηθεί στο σημείο της Μάχης στο Λαντζόι, την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 6.30 το απόγευμα, η μνήμη των Ηλείων Ηρώων που με επικεφαλής τον Πύργιο οπλαρχηγό Χαράλαμπο Βιλαέτη, αντιμετώπισαν τους Τουρκαλβανούς του Λάλα τον Μάιο του 1821.

Πρόκειται για μια εκδήλωση Μνήμης που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται από τον Λαογραφικό Όμιλο ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ, το Σύνδεσμο Οπλιτών Ν. Ηλείας, την Φιλαρμονική ΑΠΟΛΛΩΝ, σε συνεργασία με το κτήμα Μπριντζίκη, το Δ.Δ. Λαντζοΐου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λαντζοΐου και τον δήμο Πύργου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ κ. Κώστας Αθανασόπουλος, η εκδήλωση ξεκινά στις 7 το απόγευμα και περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση, σύντομη ομιλία για τα γεγονότα της Μάχης του Λαντζοΐου και παρουσίαση παραδοσιακών δημοτικών χορών από την χορευτική ομάδα του Ομίλου ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ. Στην συνέχεια ακολουθεί μικρή δεξίωση από το Κτήμα Μπριτζίκη, τον δήμο Πύργου και τον εκεί Πολιτιστικό Σύλλογο. Ειδικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

19.00 Άφιξη στο χώρο του Μνημείου μάχης

19.10 Επιμνημόσυνη δέηση

19.15 κατάθεση στεφάνων

19.20 Αναφορά στο χρονικό της Μάχης του Λαντζοΐου

19.30 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Λαογραφικού Ομίλου ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ

19.45 Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώνων- Εθνικός ύμνος- πέρας τελετής

19.50 Μικρή δεξίωση στο Κτήμα Μπριτζίκη

Το χρονικό της Μάχης

Η Μάχη στο Λαντζόι έλαβε χώρα πριν από 195 έτη, στις 10 Μαΐου 1821 και ήταν μέρος της συνολικής προσπάθειας των Ελλήνων επαναστατών στην Ηλεία να χτυπήσουν την επικίνδυνη για τον αγώνα βάση των Τουρκαλβανών στο Λάλα, που τελικά χτύπησαν το σώμα των Αγωνιστών που είχε ξεκινήσει από τον Πύργο με επικεφαλής τον οπλαρχηγό και Φιλικό Χαράλαμπο Βιλαέτη. Υπήρξε μια ηρωική μέχρι αυτοθυσίας μάχη, που ωστόσο δεν έλαβε την κατάλληλη θέση στην Ελληνική ιστορία δίπλα σε μεγάλες ανάλογες μάχες των Ελλήνων, όπως αυτή της Αλαμάνας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ηλείος ιστορικός Διονύσιος Κόκκινος. Τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Μάχης στο Λαντζόι τελείται αυτή η εκδήλωση μνήμης την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ενώ ο τέως δήμος Ωλένης έχει διαμορφώσει τον χώρο και έχει ανεγείρει Μνημείο για τους Ήρωες.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος