FOLLOW US: facebook twitter

Βίκτωρ Ουγκώ: μία πολυσχιδής προσωπικότητα

Ημερομηνία: 22-06-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Πολιτισμός

της Πολυξένης Ζαρκαδούλα

Ο Βίκτωρ Ουγκώ είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς που έχει να επιδείξει η Γαλλία. Πλήθος από τα έργα του μεταφράζονται σε όλον τον κόσμο. Ποίηση, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα διαβάζονται από όλες τις ηλικίες. Σε πολλές ιστοτόπους είναι γραμμένα τα αποφθέγματά του και έχουν εμπνεύσει πολλούς ποιητές τα ποιήματά του.


Πρώτα δείγματα γραφής

Ο Βίκτωρ Ουγκώ γεννιέται στις 26 Φεβρουαρίου 1802 με μητέρα φιλομοναρχική και πατέρα φιλελεύθερο γρήγορα οι γονείς του χωρίζουν. Ο πατέρας του βλέποντας την έφεση που είχε ο γιος του τα γράμματα τον αφήνει τελικά να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Μόλις σε ηλικία 14 ετών ο Βίκτωρ Ουγκώ γράφει σε τοπική εφημερίδα ενώ σε πολύ μικρότερη ηλικία καταπιάνεται με την ποίηση. Το 1817 βραβεύεται από τη Γαλλική Ακαδημία για ποίημά του. Το πάθος του για τη λογοτεχνία τον κάνει να παρατήσει τις νομικές σπουδές. Το 1819 ιδρύει μαζί με τους αδερφούς του περιοδικό Conservateur Littéraire το οποίο κρατούν σε λειτουργία μέχρι το 1821 όταν και πεθαίνει η μητέρα τους.

Η αρχή της συγγραφικής του πορείας

Το 1822 παντρεύεται την πρώτη του σύζυγο με την οποία και αποκτούν πέντε παιδιά και ήταν και η χρονιά που εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή ενώ δύο χρόνια μετά εκδίδει και το πρώτο του μυθιστόρημα. Έτσι αναγνωρίζεται πρώτη φορά με τον κόσμο και ξεκινάει τις πρώτες επαφές με ανθρώπους του πνεύματος. Πολλοί αναγνωρίζουν αμέσως την πνευματική του ευγλωττία. Στα επόμενα χρόνια συνεχίζει να γράφει μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές.

Από τις μοναρχικές τοποθετήσεις σε πιο φιλελεύθερες ιδέες

Και όσο περνούν τα χρόνια μέσα από το συγγραφικό του έργο διαφαίνεται και η πολιτική του στροφή από τη μοναρχία στη δημοκρατία. Αρχίζει και γράφει ποιήματα και μυθιστορήματα πολιτικού περιεχομένου και έρχεται σε επαφή με φιλελεύθερους διανοητές και συγγραφείς. Όταν ο Κάρολος Ι’ απαγορεύει την ελευθερία του τύπου ο Βίκτωρ Ουγκώ πεισμώνει περισσότερο και συνεχίζει να γράφει ακόμα πιο έντονα πολιτικοποιημένα κείμενα υπέρ της ελευθερίας. Τα κείμενά του αρχίζουν να ενδυναμώνουν το αίσθημα ελευθερίας ανάμεσα στους δημοκράτες και να θεριεύουν το αίσθημα μίσους στους μοναρχικούς κύκλους δημιουργώντας επεισόδια ανάμεσα σε αυτές τις δύο κοινωνικές ομάδες. Ο κόσμος παθιάζεται με τα κείμενα του και αυτό δείχνει την τεράστια απήχηση του έργου του σιγά σιγά.

Ο θάνατος της κόρης του, Νεοπολντίν

Παράλληλα με τη συγγραφή ποιητικών συλλογών και μυθιστορημάτων στο συγγραφικό του ενεργητικό αρχίζουν και έχουν θέση και θεατρικά έργα που συχνά ανεβάζει. Το 1830 το ενδιαφέρον του προσελκύει και η ζωγραφική. Τα έργα του είναι ποικίλου ενδιαφέροντος: λυρικά, φιλοσοφικά, πολιτικά, σατιρικά. Το 1841 γίνεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και το 1843 η κόρη του, Νεοπολντίν πνίγεται. Το γεγονός αυτό τον συντρίβει τόσο που για δέκα χρόνια σταματά τη συγγραφική του δημιουργία.

Η αυτοεξορία του και «Οι Άθλιοι»

Το 1851 γίνεται το πραξικόπημα του Ναπολέοντα Γ’ και ο Βίκτωρ Ουγκώ αυτοεξορίζεται παρόλο που ήταν οπαδός του Ναπολέοντα Γ’ αλλά αυτός έχει αρχίσει και εφαρμόζει μια πολιτική αυταρχική. Επιστρέφει μόνο το 1870 οπότε και επανέρχεται η δημοκρατία. Στο διάστημα αυτό με την εμπειρία της εξορίας να γίνεται πηγή έμπνευσης γράφει πάρα πολλά έργα. Το 1856 γράφει μία ποιητική συλλογή αφιερωμένη στη μνήμη της κόρης του. Το 1862 εκδίδεται το έργο του «Οι Άθλιοι» που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου και είναι ένα από τα πλέον γνωστά του έργα παγκοσμίως. Επίσης μεταφράζεται σε πάρα πολλές γλώσσες. Αφηγείται τη ζωή ενός πρώην κατάδικου λόγω κλοπής.

Η επιστροφή στο Παρίσι και ο θάνατός του

Με τη διακήρυξη της Γαλλικής Δημοκρατίας το 1871 επιστρέφει στο Παρίσι στιγματισμένος από δύο απώλειες: της νέας του συζύγου (1868) και του ενός γιου του (1871). Σαν να μην φτάνουν αυτά το 1873 χάνει και τον δεύτερο γιο του και το 1878 παθαίνει ο ίδιος εγκεφαλική συμφόρηση. Ωστόσο καταφέρνει με δυσκολία να ζήσει για άλλα εφτά χρόνια μέχρι στις 22 Μαΐου του 1885 όποτε και πεθαίνει. Η τελετή της κηδείας του γίνεται με δημοσία δαπάνη και πλήθος κόσμου συρρέει για να προσκυνήσει τον μεγάλο λογοτέχνη παγκοσμίως. Από εκεί και ύστερα ξεκινάει το ταξίδι μέσω των βιβλίων του πια που μεταφράζονται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και διαβάζονται τα βιβλία του από μικρούς και μεγάλους. Προς τιμήν του στη Γαλλία σήμερα υπάρχουν οδοί με το όνομά του.

ΠΗΓΕΣ:

  1. Μαρία Τάρταρη, Βίκτωρ Ουγκώ: ο ρομαντικός συγγραφέας, 26 Φεβρουαρίου 2023, https://www.maxmag.gr/afieromata/viktor-oygko/
  2. Νικολαΐδου Κατερίνα, Βίκτωρ Ουγκώ: ρομαντικός, οραματιστής, στοχαστής, 22 Μαΐου 2022, https://tvxs.gr/news/paideia/biktor-oygko-gia-na-eisai-leyteros-prepei-na-matheis-na-eisai-ftoxos
  3. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1802 γεννιέται ο Βίκτωρ Ουγκώ, 26 Φεβρουαρίου 2023, https://popaganda.gr/newstrack/victor-ougo-san-simera-gallia-grammata/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot