FOLLOW US: facebook twitter

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας: “Βία- εγκληματικότητα και αρχαιοκαπηλεία”

Ημερομηνία: 14-10-2024 | Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ν. Ηλείας στον Πύργο με ομιλητές τον Π. Σόμπολο και Γ. Τσούκαλη

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Σημαντικά θέματα, με κοινωνικές αλλά και πολιτιστικές προεκτάσεις, έβαλε στο τραπέζι ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ν. Ηλείας μέσα από την νέα ενδιαφέρουσα εκδήλωσή του το βράδυ του Σαββάτου στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, με δύο ξεχωριστούς ομιλητές: Τον γνωστό αστυνομικό ρεπόρτερ και συγγραφέα Πάνο Σόμπολο και τον  Γιώργο Τσούκαλη, επίσης γνωστό Ιδιωτικό ερευνητή -Σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

Ο Π. Σόμπολος παρουσίασε τις σύγχρονες μάστιγες της ελληνικής κοινωνίας, αναφερόμενος στα εγκλήματα, τη βία, τις διαπροσωπικές σχέσεις τα  κοινωνικά αίτια και προεκτάσεις αυτών και ο κ. Γ. Τσούκαλης που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια αγώνα κατά της Αρχαιοκαπηλίας έκανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία γι αυτό το θέμα. Τους δύο ομιλητές καλωσόρισε στην Ηλεία ο πρόεδρος της του Συλλόγου Τραπεζικών κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος αναφερόμενος στους στόχους και την διαδρομή του Συλλόγου που έχει μια σημαντική κοινωνική και πολιτιστική προσφορά.

Στην συνέχεια έλαβε το λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος που αναφέρθηκε στο σημαντικό όπως είπε έργο που ήδη παράγεται από την ΕΛ.ΑΣ., στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εξάρθρωση οργανώσεων, αλλά και σε κοινωνικά ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία και η παραβατικότητα ανηλίκων παρουσιάζοντας και συγκεκριμένα στοιχεία:  «σε θέματα παραβατικότητας ανηλίκων, έχουμε αύξηση των συλλήψεων κατά 50% το 2024, καθώς το 2023 η Αστυνομία συνέλαβε 6.157 ανήλικους δράστες, ενώ μέχρι τώρα το 2024 ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τους 8.978.” Τέλος ανέφερε οτι “το έργο μας πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο στοχευμένα προς όφελος όλων των πολιτών.”

Ο Π. Σόμπολος ευχήθηκε να μιμηθούν τον Σύλλογο και άλλες περιοχές της Ελλάδας, να πραγματοποιούν τέτοιες εκδηλώσεις και στην συνέχεια μετέφερε εμπειρίες ου βίωσε τα 45 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας στο αστυνομικό ρεπορτάζ. “Ενδοοικογενειακή βία υπήρχε υπάρχει και θα υπάρχει αλλά τώρα ανοίγουν στόματα. Υπήρχαν και στο παρελθόν και μάλιστα περισσότερα από σήμερα αλλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει. Τώρα ευτυχώς και οι γυναίκες που υφίστανται τα πάνδεινα μιλάνε αλλά και η κοινωνία. Έχουμε μια έξαρση στην παιδική παραβατικότητα. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που προσωπικά το αποδίδω στους εξής παράγοντες: την οικογένεια και την προσοχή που δίνουν οι γονείς στο παιδί, το σχολείο, οι παρέες και το κινητό-οι οθόνες και το διαδίκτυο. Αν το παιδί είναι μέρα νύχτα με ένα κινητό και οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι φεύγει από το σπίτι με μαχαίρι στην τσέπη για το σχολείο…..τι να περιμένεις ως εξέλιξη;»

Από την πλευρά του ο Γ. Τσούκαλης  τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ηλεία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι  μια περιοχή η οποία προάγει τον πολιτισμό και παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την πολύχρονη μάχη του ενάντια στη αρχαιοκαπηλεία.  Οι υποθέσεις που έχει φέρει εις πέρας ο ίδιος µαζί µε τους συνεργάτες του σε ολόκληρη την Ελλάδα είναι χιλιάδες. Όπως χιλιάδες είναι και τα αρχαία που διασώθηκαν από τα χέρια αρχαιοκαπήλων και τώρα εκτίθενται σε µουσεία. “Η χώρα μας είναι µοναδική στον πολιτισµό και µάλιστα αυτό φρόντισε να το τονίσει µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο η UNESCO, που έχει στο λογότυπό της τον Παρθενώνα”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot