Βάζουν «χέρι» στο εργασιακό!: Απορρυθμίζει μισθούς & συμβάσεις η κυβέρνηση με τη νέα ΠΝΠ-Έντονες αντιδράσεις από σωματεία εργαζομένων της Ηλείας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105784″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Έντονες αντιδράσεις από τα σωματεία των εργαζομένων της Ηλείας
Την ιδανική αφορμή για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων φαίνεται ότι αναζητούσε η κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, προανήγγειλε «νέο εργατικό δίκαιο», ξεκινώντας από την άμεση εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και της ανάλογης μείωσης των μισθών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει τα ΦΕΚ της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για τους επόμενους έξι μήνες κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, ενώ ο Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Όπως αναφέρει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, η κυβέρνηση προσφέρει τη δυνατότητα σε όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να απασχολούν τους εργαζομένους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης, με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να επιβάλουν μονομερώς το συγκεκριμένο μέτρο.
«Πρόκειται για πρωτοφανή στα εργασιακά χρονικά τού σύγχρονου κοινοβουλευτισμού διάταξη. Η κρίση του κορονοϊού ας μην γίνει αφορμή για περαιτέρω απορρυθμίσεις δικαιωμάτων και θεσμών του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου, μετά μάλιστα και την συνεχιζόμενη ισχύ του μνημονιακού νομοθετικού πλέγματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Κατά συνέπεια, όλοι οι μισθοί στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μειωθούν κατά 50% δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, θα είναι 400 ευρώ κ.ο.κ., πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον νέο κατώτατο μισθό που ψήφισε πέρυσι τον Φεβρουάριο η προηγούμενη κυβέρνηση.
«Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν, δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους με απαγόρευση εργασίας και να πάρουν τα 8000 ευρώ ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50%, με τις μισές αποδοχές, για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», ανέφερε σε σχετικό ερώτημα στον ΣΚΑΪ ο κ. Βρούτσης, ενώ για το ότι η απαγόρευση απολύσεων ισχύει μόνο για έναν μήνα, είπε: «Πάμε σιγά σιγά. Δεν νομοθετούμε τώρα για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης εργασίας στις επιχειρήσεις που ανέστειλαν με κρατική εντολή τη λειτουργία τους».
«Ούτε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας»
Η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου και Πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου, Χρύσα Ζούπη, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θίγουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ότι δεν γίνεται να σηκώνει κάθε φορά ο κόσμος της εργασίας το βάρος μιας οικονομικής κρίσης.
«Οι εργαζόμενοι δεν είναι δούλοι, ούτε όταν προσέρχονται στο χώρο εργασίας κάθονται. Οι επιχειρήσεις μπορεί στην πλειονότητά τους να είναι κλειστές, όμως όσοι εργάζονται δεν θα μπορούν να ζήσουν με τα 300 €.Κάθε φορά με τον μισθό των εργαζομένων θα περνά η χώρα την κρίση; Έλεος πια. Τόσα χρόνια ακόμη και με το μνημόνιο με τον νόμο 4177/2013 και το άρθρο 16 όλοι οι πολιτικοί ήθελαν ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές. Απόδειξη ότι ο κόσμος ούτε σε αυτή την σοβαρή κατάσταση που βιώνει, δεν προσήλθε να ψωνίσει. Δεν θέλει ο κόσμος να εργάζεται τις Κυριακές. ΕΑΝ έχει χρήματα, μπορεί να ψωνίσει άλλες μέρες. Έχει και οικογένεια. Δεν μπορεί κανένα μέτρο μείωσης μισθών να σώσει την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας» ανέφερε και με σχετική επιστολή της προς τον κ. Βρούτση σημειώνει:
«Μείνετε δίπλα στους εργαζόμενους που εργάζονται σαν να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Υπάρχουν πολίτες οι οποίοι με το άνοιγμα της σεζόν θα εργάζονταν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αυτοί δεν θα πληγούν από την νέα τάξη ποιότητας ζωής; Οι συνταξιούχοι θα κληθούν πάλι να βοηθήσουν ένα πιάτο φαγητό τα παιδιά τους.Με τις υποχρεώσεις τι θα γίνει κ. Βρούτση; Καλό θα ήταν να μας είχατε καλέσει -με την τεχνολογία γίνεται και από μακριά- να σας πούμε τα προβλήματα που απασχολούν τον ιδιωτικό τομέα εμείς οι εργαζόμενοι, όχι οι σύμβουλοι που δεν έχουν ένσημα από κανέναν εργοδότη».
Ο πρόεδρος του Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες του Ν. Ηλείας και μέλος του Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Πύργου με την ΔΑΣ, Νίκος Γκότσης, στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις.
«Αναλώσιμοι οι εργαζόμενοι για τον υπουργό Εργασίας, την κυβέρνηση και το απάνθρωπο σύστημα που υπηρετούν! Κυνικά ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι “για να ζήσουν οι επιχειρήσεις” μπορούν για έξι μήνες να απασχολούν το μισό προσωπικό, πληρώνοντας τον μισό μισθό, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τα μέτρα για τον κορονοϊό. Ο υπουργός δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως μεταξύ άλλων η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις που λειτουργούν το “εργαλείο της ευελιξίας”, δηλαδή -όπως είπε- μπορούν “να χρησιμοποιούν το 50% του προσωπικού με τις μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις”. Επί της ουσίας παρέχεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να φορτώσει και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων τις επιπτώσεις των μέτρων για τον κορονοϊό, όπως έγινε και στα χρόνια των μνημονίων. Οι δηλώσεις του Γ. Βρούτση περιγράφουν ολοκάθαρα το κυβερνητικό σκεπτικό για το πώς εννοούν την “επανεκκίνηση της οικονομίας” μετά την πανδημία. Η εκ περιτροπής εργασία και η κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατακόρυφη συρρίκνωση των μισθών και των μεροκάματών τους», επισήμανε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]