Βασιλική Παπαχριστοπούλου: Προτάσεις και σωστή διατροφή και στην νηστεία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”131619″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της μεσογειακής διατροφής – ενός από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο. Κατά συνέπεια, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια περίοδο φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού από την ευρεία κατανάλωση ζωικών προϊόντων που παρατηρείται τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Κι όμως, πολλές φορές, αντί να χάνουμε βάρος τη συγκεκριμένη περίοδο, καταλήγουμε να παίρνουμε κιλά. Όταν νηστεύουμε καταναλώνουμε:
- Περισσότερες φυτικές ίνες,που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη μείωση εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Περισσότερα μικροστοιχεία με αντιοξειδωτική δράση,όπως είναι η βιταμίνη C, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προφυλάσσοντας τα τοιχώματα των αγγείων και τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου.
- Περισσότερες βιταμίνες Περισσότερα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες Ω-3 και Ω-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία, και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.
Ωστόσο η νηστεία κρύβει διάφορους κινδύνους σε όσους δεν ακολουθούν βασικούς κανόνες της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Έτσι λοιπόν, ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών.
Προτάσεις γευμάτων για σωστή διατροφή στη νηστεία
- Σαλάτες:Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, σπανάκι) με λίγο σουσάμι, σαλάτες με θαλασσινά.
- Κυρίως γεύματα:Θαλασσινά (σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, ριζότο με θαλασσινά, ψητά ή βραστά θαλασσινά). Κάνε συνδυασμούς όπως ρεβιθόρυζο, φακόρυζο, ριζότο με μανιτάρια.
- Σνακ:Ανάλατοι ξηροί καρποί, αμύγδαλα, παστέλι.
Αυτές είναι οι καλύτερες πηγές για:
- Πρωτεΐνη:Φυτικές πρωτεΐνες σχετικά «υψηλής βιολογικής αξίας», που παρουσιάζουν δηλαδή παρόμοια σύσταση με τις αντίστοιχες του κρέατος, είναι τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ρύζι, το σιτάρι, το σουσάμι και το ταχίνι, η σόγια, τα μανιτάρια.
- Σίδηρο-βιταμίνη Β12:Θαλασσινά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, σπανάκι, μπίρα.
- Ασβέστιο:Ξηροί καρποί, μπρόκολο, σουσάμι, ταχίνι, γάλα σόγιας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο, λάπαθο).
Πώς δεν θα πάρεις κιλά στη νηστεία
Σε αντίθεση με ό,τι αρκετοί πιστεύουν, στη συγκεκριμένη περίοδο όχι μόνο δεν είναι εύκολο να χάσει κανείς βάρος, αλλά η πλειοψηφία όσων νηστεύουν παίρνουν βάρος (λάδι, υδατάνθρακες, έλλειψη πρωτεΐνης, μη κορεσμός). Γι’ αυτό:
- Έλεγξε το λάδι που χρησιμοποιείς:Η περίσσεια λαδιού δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
- Χρησιμοποίησε ολικής αλέσεως προϊόντα:Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό.
- Χρησιμοποίησε τροφές όπως όσπρια, λαδεράαντί για σκέτα μακαρόνια στα κυρίως γεύματά σου, λόγω της περίσσειας των πρώτων σε φυτικές ίνες.
- Προτίμησε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες:Αυτές βοηθούν στο να μειώσεις τις αυξομειώσεις του σακχάρου, οι οποίες ευθύνονται για την έλλειψη κορεσμού έπειτα από νηστίσιμα φαγητά.
- Επίλεγε την κατανάλωση φρούτων ή χυμώνστο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με συσκευασμένους χυμούς ή στυμμένους, ακόμη και αν είναι φρέσκοι.
- Κατανάλωνε σνακς όπως παστέλι, ολικής αλέσεως παξιμάδι ή ολικής αλέσεως ψωμίή ολικής αλέσεως κριτσίνια, τα οποία μπορείς να συνοδεύεις με φυτικό – νηστίσιμο τυρί ή γάλα.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ–ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]