FOLLOW US: facebook twitter

Βασιλική Παπαχριστοπούλου: Κατάλληλη διατροφή για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Ημερομηνία: 04-11-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”99532″ img_size=”full”][vc_column_text]To Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ) είναι μία περίπλοκη, άγνωστης αιτιολογίας ενδοκρινική διαταραχή γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας .Η σύγχρονη  επιστήμη υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνισή του .Κύρια κλινικά χαρακτηριστικά του συνδρόμου είναι οι διαταραχές της έμμηνου ρήσης, ο υπερανδρογονισμός,ακμή και αλωπεκία, η υπογονιμότητα. Συνδέεται επίσης και με την παχυσαρκία και την εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, την αντίσταση στην ινσουλίνη, το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. Επίσης σχετίζεται με διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους, όπως καρκίνος ενδομητρίου και μαστού λόγω αυξημένων οιστρογόνων.

Αύξηση βάρους

Η αύξηση του βάρους, που είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου, αρχικά γίνεται σταδιακά και πολλές φορές συνεχίζεται ραγδαία, παρά την απουσία αλλαγών στη διατροφή ή στον τομέα της άθλησης.Το επιπλέον βάρος εντοπίζεται στην κοιλιακή περιοχή . Η παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση του λίπους, ενώ δυσκολεύει την καύση του .Η αύξηση της κοιλιακής παχυσαρκίας με τη σειρά της εντείνει την υπερινσουλιναιμία και το βάρος αυξάνει .Η μείωση του βάρους γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία και συχνά δεν αγγίζει το επιθυμητό βάρος. Μια μικρή όμως μείωση του βάρους μπορεί να σημάνει την επιστροφή της περιόδου, την αναστροφή της γονιμότητας, και τη μείωση της υπερανδρογοναιμίας με τα επακόλουθά τους.

Ποιο είναι το κατάλληλο διατροφικό σχήμα για την αντιμετώπιση του ΣΠΩ;

Η ύπαρξη ινσουλινοαντίστασης, καθώς και η κοιλιακή παχυσαρκία , είναι δύο παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το σχεδιασμό της διατροφής. Αν υπάρχει ινσουλινοαντίσταση, τότε η διατροφή θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη

-περιορίζουμε την ολική κατανάλωση υδατανθράκων μέσα στην ημέρα αλλά και στα επιμέρους γεύματα

-προτιμούμε τους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες

-αποφεύγουμε τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται

Επιπρόσθετα, η ύπαρξη του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών, αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω της κοιλιακής παχυσαρκίας αλλά και των ενδοκρινικών ανωμαλιών. Γι’ αυτό το λόγο:

-περιορίζουμε τα ζωικά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται

-περιορίζουμε την κατανάλωση τηγανητών και μεγάλης ποσότητας φυτικών λιπαρών

-εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας σε φρούτα και λαχανικά

-αυξάνουμε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας γύρω στα 45-60 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ,άσκηση αποτελεί οτιδήποτε αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα, το ποδήλατο, το κολύμπι κτλ. Το κλειδί για να διατηρήσετε την κίνηση είναι να σας ευχαριστεί. Είναι σημαντικό να συνδυάζετε την αερόβια κίνηση με την αναερόβια (ασκήσεις αντίστασης) ξεκινήστε με λιγότερη ένταση και σταδιακά βάλτε περισσότερη κίνηση στη ζωή σας εάν δεν έχετε χρόνο, κάντε περισσότερες φορές την ημέρα κίνηση για λιγότερο χρονικό διάστημα

Συνοπτικά, η βελτίωση των συμπτωμάτων και η απώλεια βάρους σε κοπέλες που υποφέρουν από το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών βασίζεται σε μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή, στη φαρμακοθεραπεία εάν αυτή είναι απαραίτητη και στην αύξηση της κίνησης.

Παπαχριστοπούλου Βασιλική

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot