FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Πύργου: Βάραγκας 2021 – Η επιστροφή ενός πολιτισμικού θεσμού

Ημερομηνία: 22-09-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός
Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η σταφίδα δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι πηγή εξελίξεων στον τόπο»

 

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τρίτης (21/9) τα εγκαίνια του πανηγυριού στο Βάραγκα, με όλα τα πολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν την περιοχή και τον θεσμό με το χθες και το σήμερα. Ο Δήμος Πύργου με την ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ και το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τους προέδρους των Τ.Κ. και τοπικούς φορείς, διοργανώνουν ένα πλούσιο με εκδηλώσεις και ομιλίες τριήμερο (21-23/9) στοχεύοντας στην αλλαγή φυσιογνωμίας του πανηγυριού, την ανάδειξή της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως τον καταλυτικό ρόλο της σταφίδας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που στέκονται

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανάσιου, ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και όλους όσοι συντέλεσαν «στην αναγέννηση και επαναλειτουργία αυτής της εκδήλωσης που προσφέρει τα πάντα, αγάπη, πολιτισμό, τόνωση στην ψυχή του καθενός μας. Να ευχηθώ κάθε χρόνο να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, χαράς, ζωής και αγάπης».

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο δήμαρχος Πύργου, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: «Η ταυτότητα κάθε λαού είναι η γλώσσα, η θρησκεία και τα έθιμα. Αν διώξουμε τα έθιμα «ακρωτηριάζουμε» την ταυτότητα. Η επιτυχία ή αποτυχία αυτών των θεσμών οφείλεται στον λαό. Όταν συμμετέχει ο λαός τέτοιοι θεσμοί έχουν αξία. Η συνάντηση εδώ στο Βάραγκα που είχε καθιερωθεί πολλά χρόνια τώρα, είχε εμπορική και οικονομική σκοπιμότητα. Σήμερα φροντίζουμε να συνδέσουμε αυτή τη δραστηριότητα με το παρόν, με τη σύγχρονη οικονομία και όλα τα στοιχεία που την προσδιορίζουν. Ένα από αυτά είναι και η σταφίδα. Ο «μαύρος χρυσός» που ποτέ δεν θα σταματήσει να είναι πηγή οικονομικής ανάπτυξης, πολιτισμού και πολιτικών εξελίξεων στον τόπο».

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν, ο πρώην βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Γουμέρου Αριστείδης Γαβριλόπουλος και ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος. Τους ομιλητές παρουσίασε στο βήμα ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος του Γραφείου Εθελοντισμού Γιάννης Πλεμμένος.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Ο «μαύρος χρυσός» της περιοχής

Αμέσως μετά ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα με ομιλίες του προέδρου της ΟΑΣΗ Θανάση Βομπίρη και του ιστορικού-οικονομολόγου Διονύσιου Τραμπαδώρου.

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΒΑΡΑΓΚΑΣ παραδόσεις μας 2021 Κρατάμε ζωντανές τις"

Ο κ. Βομπίρης αναφέρθηκε κυρίως στους χρόνιους αγώνες των σταφιδοπαραγωγών της περιοχής καθώς και στην άριστη ποιότητα του προϊόντος. Ακολούθως ο κ. Τραμπαδώρος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια και την παραγωγή της σταφίδας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του προβλήθηκε οπτικό υλικό περασμένων δεκαετιών.

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, άλογο και εξωτερικοί χώροι

Εντυπωσιακά θεάματα

Τμήμα του χώρου στο Βάραγκα είχε μετατραπεί σε ένα υπαίθριο μουσείο με τη συμβολή του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Η Ωλένη». Εκτός από τα παραδοσιακά οικολογικά προϊόντα, τη σταφίδα και το πετιμέζι, είχε στηθεί μια παλιά χειροκίνητη μάκινα η οποία χρησιμοποιούνταν για τον καθαρισμό της σταφίδας, καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία.

Μπορεί να είναι εικόνα άλογο και εξωτερικοί χώροι

Ξεχωριστή θέση στην έναρξη του τριήμερου πανηγυριού είχαν τα πανέμορφα άλογα με τους αναβάτες του Ομίλου Φιλίππων Ανδραβίδας «Σπάρτακος» να εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους. Μια έκπληξη όμως περίμενε όλα τα παιδιά καθώς ο Δήμος Πύργου είχε φροντίσει να υπάρχει ένα πόνυ για μια σύντομη και διασκεδαστική βόλτα!

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, άλογο και εξωτερικοί χώροι

Τη δεύτερη ημέρα, Τετάρτη (22/9) ο γνωστός και αγαπημένος ερμηνευτής λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών Γιώργος Βελισσάρης με την ορχήστρα του θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται, άλογο και εξωτερικοί χώροι

Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη 23/9 με ομιλία της προέδρου του συλλόγου παραδοσιακών σπόρων Όλγας Βενιζέλου Ρουβά και τον Στέφανο Παπαγεωργίου να διασκεδάζει τους μικρούς φίλους με τις περιπέτειες του Καραγκιόζη. Επίσης ο χορευτικός όμιλος Γουμέρου «Αγία Παρασκευή» και  ο εκπολιτιστικός και φυσιολατρικός σύλλογος Αμαλιάδας «Άγιος Ιωάννης» θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που κάθονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που κάνουν ιππασία, άτομα που στέκονται, άλογο και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και άτομα που στέκονται

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που κάθονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Μπορεί να είναι εικόνα στέκεται, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΒΑΡΑΓΚΑΣ παραδόσεις μας 2021 Κρατάμε τις"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ