FOLLOW US: facebook twitter

Βακτήρια βοηθούν στην εξαγωγή σπάνιων μετάλλων από παλιές μπαταρίες, δίνοντας ώθηση στην πράσινη τεχνολογία

Ημερομηνία: 28-08-2024 | Συντάκτης:

Φωτ.: Getty Images

Επιστήμονες έχουν δημιουργήσει μια ασυνήθιστη νέα «συμμαχία» στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, χρησιμοποιώντας βακτήρια για να εξάγουν σπάνια μέταλλα, απαραίτητα για την ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας. 

Χωρίς τη βοήθεια αυτών των μικροβίων, υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθούν τα υλικά που χρειάζονται για την κατασκευή ανεμογεννητριών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ηλιακών πάνελ.

Το έργο παρατηρούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι χρησιμοποιούν βακτήρια για να εξάγουν λίθιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα από παλιές μπαταρίες και απορριπτόμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Αυτά τα πολύτιμα μέταλλα είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων συσκευών, όπως τόνισε η καθηγήτρια Βιώσιμης Βιοτεχνολογίας, Λουίζ Χόρσφαλ.

«Αν θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα πετροχημικά και να βασιστούμε στην ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση, τη μεταφορά και την ενέργεια, θα εξαρτηθούμε όλο και περισσότερο από τα μέταλλα», δήλωσε η Χόρσφαλ.

Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι πολιτικό, καθώς η Κίνα ελέγχει την κύρια προμήθεια και επεξεργασία σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, πρέπει να αναπτυχθεί μια κυκλική οικονομία, όπου αυτά τα μέταλλα θα επαναχρησιμοποιούνται. Οι νέες τεχνολογίες ανακύκλωσης θα είναι κρίσιμες.

Το κλειδί για αυτή την ανακύκλωση είναι τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να συνθέσουν νανοσωματίδια μετάλλων ως μέρος μιας διαδικασίας αποτοξίνωσης. Η ομάδα της Χόρσφαλ έχει ήδη χρησιμοποιήσει βακτήρια για να εξάγει μέταλλα όπως μαγγάνιο, νικέλιο, λίθιο, κοβάλτιο και νικέλιο από απόβλητα ηλεκτρονικών συσκευών και αυτοκινήτων.

Στο επόμενο στάδιο, θα εξεταστεί αν αυτά τα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων μπαταριών ή συσκευών, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας. Η νέα νομοθεσία απαιτεί υψηλά επίπεδα ανακυκλωμένων μετάλλων στη νέα πράσινη τεχνολογία μέχρι την επόμενη δεκαετία, και τα βακτήρια θα είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Με πληροφορίες από Guardian

Αναδημοσίευση από lifo.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia