FOLLOW US: facebook twitter

Βαγγόπουλος-Σκαρτσιάρης: «Να προσελκύσουμε τα παιδιά στον Αθλητισμό και ειδικότερα στο Ποδόσφαιρο»

Ημερομηνία: 29-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί το αγαπημένο σπορ μόνο των μεγάλων, αλλά και των μικρών! Η λεγόμενη «στρογγυλή θεά» γοητεύει από μικρή ηλικία τα παιδιά, αφού από πολύ νωρίς οι μικροί σταρ ξεκινούν να κλωτσούν την μπάλα. Τι τους προσφέρει όμως η ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα?

Πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός και ειδικότερα το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να αποβούν πολύ καθοριστικά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών και να τους εμποτίσει με αξίες και ιδανικά που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να κατανοήσουν τόσο τα παιδιά αλλά κυρίως οι γονείς και οι προπονητές τους ότι το Ποδόσφαιρο είναι πρώτα και πάνω από όλα μία δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει πάρα πολύ όμορφα συναισθήματα και που σαν πρωτογενή αιτία ενασχόλησης έχει την χαρά του παιχνιδιού.

Ένα ομαδικό άθλημα όπως είναι το ποδόσφαιρο, βοηθά τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται. Αυτό ίσως, είναι και το πιο σημαντικό στο να επιλέξει ένας γονιός να γράψει το παιδί του στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της ζωής και δίνει την δυνατότητα στο παιδί να κάνει νέους φίλους, να μάθει να κερδίζει και να χάνει, να είναι μέλος και μέρος μιας ομάδας ανθρώπων, να αρχίσει να σκέφτεται την κάθε του κίνηση, να μάθει να παίρνει αποφάσεις, να κάνει ταξίδια και γενικότερα να ζήσει στιγμές που θα του μείνουν αξέχαστες σε όλη του την ζωή.

Αυτό λοιπόν αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο και αυτό το μήνυμα προσπαθούμε να περάσουμε μέσα από όλες τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μας.

Ποιά είναι όμως αναλυτικά τα  σημαντικότερα ωφέλη που λαμβάνουν οι νεαροί αθλητές με την ενασχόλησή τους με το Ποδόσφαιρο:

Απόλαυση

Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης συμμετοχής. Τα παιδιά, και ειδικά οι νέοι, δεν θα συνεχίσουν οικειοθελώς κάτι που δεν τους αρέσει. Η ευχαρίστηση μετράει…  Ενδείκνυται να παίζουν με όρια και κανόνες, να χειρίζονται το χρόνο και το χώρο, να μαθαίνουν  τα βασικά του αθλήματος, αλλά ας παίζουν!

Σωματικά οφέλη

Το παιδί αποκτά ένα γερό και ευλύγιστο μυϊκό σύστημα καθώς και γερά οστά, λόγω των ασκήσεων δύναμης και ευλυγισίας που περιλαμβάνει η προπόνηση.

Επίσης το ποδόσφαιρο εγγυάται πολύ καλή φυσική κατάσταση, αφού στην προπόνησή του εντάσσονται αερόβιες ασκήσεις, όπως τρέξιμο και το σπριντ.

Συγκαταλέγεται στα ομαδικά αθλήματα που γυμνάζουν όλο το σώμα του παιδιού, συντελεί σε ισχυρότερα οστά και μυς, μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και μειωμένη πιθανότητα υπερβολικού βάρους.

Κοινωνικά οφέλη

Το ποδόσφαιρο αναπτύσσει την ικανότητα του παιδιού να συνεργάζεται και να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά. Για να κερδίσει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου, όλη η ομάδα πρέπει να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί.

Το ποδόσφαιρο αναπτύσσει τις κοινωνικές ικανότητες του παιδιού.

Τα παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση και βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες.

Μαθαίνει στο παιδί την πειθαρχία, την συνεργασία, την ευγενή άμιλλα, την αποδοχή της ήττας και την όξυνση του πνεύματος, καθώς βοηθάει το παιδί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με άλλους και ταυτόχρονα να διασκεδάζει.

Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης-αυτοεκτίμησης

Δεδομένου ότι το ποδόσφαιρο δίνει έμφαση στην επιτυχία της ομάδας στο σύνολό της και όχι στην επιτυχία των μεμονωμένων παικτών, είναι ένα άθλημα που απολαμβάνουν όλα τα παιδιά.

Ασκεί λιγότερη πίεση στα παιδιά, διότι ενθαρρύνει την ομαδική εργασία και την επικοινωνία, και έτσι επιτρέπει στο παιδί να εντοπίζει προσωπικά τις επιτυχίες της ομάδας και όχι να αισθάνεται την ανάγκη να ξεπεράσει τους συμπαίκτες για να κερδίσει την αναγνώριση.

Ένα παιδί που προσπαθεί και βλέπει τον εαυτό του να βελτιώνεται, αυξάνει και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αυτή η εμπιστοσύνη ενισχύεται ή “καταστρέφεται” από τους προπονητές και τους γονείς. Η δουλειά των προπονητών και των γονέων είναι να διασφαλίσουν ότι οι αθλητές μεγαλώνουν με εμπιστοσύνη, όχι με φωνές συνεχούς διόρθωσης, αλλά βοηθώντας τους να αναζητούν την εξέλιξή τους.

Η φιλοσοφία

Εκτός όλων των παραπάνω, αυτό που ωφελεί πολύ ένα παιδί είναι η κατανόηση της φιλοσοφίας του ποδοσφαίρου. Το ζητούμενο για τα παιδιά είναι να αποκτήσουν ποδοσφαιρική παιδεία και γνώση, με την βοήθεια φυσικά των σωστών προπονητών, οι οποίοι θα τους μάθουν να σέβονται τους συμπαίκτες τους αλλά και τους αντιπάλους τους. Μέσα από την σωστή καθοδήγηση, τα παιδιά αντιλαμβάνονται πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που διαρκεί 90΄ και που όταν τελειώσει, βρίσκει συμπαίκτες και αντιπάλους να γίνονται όλοι φίλοι!

Συνοψίζοντας να αναφέρουμε ότι η προσδοκία μας  είναι να κατανοήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το παιδικό ποδόσφαιρο ότι ένας καλός (με όλη τη σημασία του όρου) αθλητής-ποδοσφαιριστής είναι ένας αυριανός καλός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος υγιής πνευματικά που θα δημιουργεί και θα ασπάζεται τις αξίες του σεβασμού, της αφοσίωσης και της ομαδικότητας.

Όταν αυτό γίνει πραγματικότητα  τότε θα γίνουν και όλα εκείνα τα βήματα που θα εγγυούνται ότι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και του αθλητισμού εν γένει θα στηρίζεται σε πολύ γερές βάσεις.

Βαγγόπουλος Θεόδωρος

Σκαρτσιάρης  Κώστας

Υπεύθυνοι Ακαδημιών (Πανηλειακού – Αιόλου)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος