FOLLOW US: facebook twitter

Β. Σπανάκης: «Αυξημένες οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας στην Ηλεία»

Ημερομηνία: 23-05-2024 | Συντάκτης:

-Για θετικό απολογισμό όσον αφορά την ανεργία και το επιχειρείν έκανε λόγο από τον Πύργο ο υφυπ. Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Στοιχεία που φανερώνουν αύξηση της επιχειρηματικότητας και μείωση της ανεργίας στην Ηλεία παρουσίασε χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Επιμελητήρίο Ηλείας, ο υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, στο πλαίσιο περιοδείας του στον νομό, συνοδευόμενος από τον γ.γ. του υπουργείου Υγείας, κ. Αγγελή τον βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Κώστα Νικολούτσο και στελέχη της ΝΔ και του ΕΒ Ηλείας.

Ο κ. Σπανάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 3.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ηλεία και έχουν αυξηθεί κατά 500 οι επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για θετικό απολογισμό που όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό, και πρόσθεσε πως η περιοδεία του περιελάμβανε επαφές με την αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματίες.

«Ο νομός Ηλείας είναι ένας αναπτυσσόμενος νομός και έχει προοπτικές. Τα τελευταία χρόνια έχει θετικό πρόσημο στους αριθμούς και όσον αφορά και τα ζητήματα της απασχόλησης. Πλέον έχουμε φύγει από τη μία κορυφή του λόφο και έχουμε πάει στον απέναντι λόφο, διότι εκεί που μιλούσαμε για υψηλά ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούσαν το 17%, από εκεί που μιλούσαμε για επιχειρήσεις οι οποίες είχαν σημαντικά προβλήματα, τώρα μιλάμε για μία Ελλάδα και για μια αγορά εργασίας διαφορετική, όπου το ποσοστό ανεργίας βαδίζει σε μονοψήφιο ποσοστό, όπου οι εργοδότες, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα, να καλύψουμε και νέες θέσεις εργασίας», τόνισε και επισήμανε πως το το κυρίαρχο ζήτημα που τέθηκε σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, είναι πώς θα βρεθούν εργαζόμενοι προκειμένου  να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί και άλλο η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Ηλείας.

«Η αποστολή που έχουμε την επόμενη μέρα είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να δουλέψουμε για να αντιμετωπίσουμε τα αιτήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους στην Ηλεία. Καταγράψαμε ζητήματα που απασχολούν τους τους εργαζομένους της επιχείρησης σε δύο επίπεδα: το πρώτο επίπεδο είναι το κλαδικό και το δεύτερο είναι το γεωγραφικό, δηλαδή μιλήσαμε πολύ συγκεκριμένα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στο νομό Ηλείας. Είχαμε την ευκαιρία να πραγματικά να δούμε και  οικογενειακές επιχειρήσεις και τρεις δημάρχους, με τους οποίους συζητήσαμε για θέματα τα οποία απασχολούν τους συγκεκριμένους δήμους, καθώς επίσης και την εξέλιξη των θεμάτων αυτών ου είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας», σημείωσε.

Νέα πρωτοβουλία για τη μετάκληση εργατών

Σε ερώτηση της Πρωινής σχετικά με τη μετάκληση εργατών γης στις αγροτικές καλλιέργειες της Ηλείας και κυρίως του Κάμπου, ο κ. Σπανάκης προανήγγειλε νέα νομοθετική πρωτοβουλία μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε και πρόσθετες ενέργειες των αρμόδιων υπουργείων όσον αφορά την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας. Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για ζητήματα που αφορούν και εξατομικευμένα και εξειδικευμένα τις επιχειρήσεις του νομού Ηλείας. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα γραφειοκρατικά και πολλά άλλα ζητήματα, Gallery. τα οποία θα τεθούν και στους αρμόδιους υπουργούς και νομίζω ότι θα βρεθούν συγκεκριμένες λύσεις. Όμως το θέμα των μετακλήσεων και των διακρατικών συμφωνιών για το θέμα των εργαζομένων είναι ένα σύνθετο θέμα, το οποίο θα απασχολήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όσο και του αρμόδιου υπουργείου και νομίζω ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο», απάντησε και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση ως άμεσο μέτρο έφερε τροπολογία που έδωσε άδεια εργασίας σε ανθρώπους που ήταν ήδη την Ελλάδα και εργαζόνταν εδώ.

«Η τροπολογία έλυσε μερικώς και σε ένα μικρό ποσοστό το θέμα, αλλά ήταν μια λύση. Προσπαθούμε τώρα να φέρουμε μια συνολική λύση. Θα έχετε νεώτερα όταν θα μπορέσουν να είναι έτοιμα και τα δύο υπουργεία να κάνουν ανακοινώσεις.

Ο κ. Σπανάκης αναφέρθηκε επίσης στις επικείμενες ευρωεκλογές και στη σημασία τους, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηριχθεί το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ο κ. Μαντάς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με το οδικό τμήμα Πύργος-Τσακώνα, αναφέροντας ότι έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υποδομών η προμελέτη με τρεις προτεινόμενες χαράξεις και θα ακολουθεί ο προσδιορισμός του κόστους του έργου και η αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot