«Υποψήφια» για τον αγωγό EAST MED η Ηλεία!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”117820″ img_size=”full”][vc_column_text]
Συμπεριλαμβάνεται στις προτεινόμενες εναλλακτικές χαράξεις από την εταιρεία που εκπονεί τη μελέτη
-Ήδη έχουν ζητηθεί πληροφορίες για την ορεινή ζώνη από τα τρία δασαρχεία του νομού
«Υποψήφια» για τη διέλευση του αγωγού East Med είναι η Ηλεία, καθώς σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Πρωινής», η σύμπραξη εταιρειών που έχει αναλάβει την εκπόνηση της οριστικής μελέτης για το χερσαίο τμήμα του υποθαλάσσιου αγωγού στην Ελλάδα, έχει συμπεριλάβει στις εναλλακτικές της τμήμα της ορεινής ζώνης της Ηλείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τμήμα που εξετάζεται ως μία από τις επιλογές χάραξης, ξεκινά από την ορεινή ζώνη του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (Βασιλάκι-Ξηρόκαμπος-Νεράιδα), διασχίζει την ορεινή ζώνη του δήμου Πύργου, κοντά στο Μουζάκι, και συνεχίζει προς τον δήμο Ήλιδας και δήμο του Κάμπου ή της Δυτικής Αχαΐας έως ότου βγει στη θάλασσα.
Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες που απαρτίζουν τη σύμπραξη, ανέλαβαν να προβούν στις απαιτούμενες επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες με στόχο να αντλήσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ήδη τα τρία δασαρχεία της Ηλείας έχουν λάβει σχετική ενημερωτική επιστολή, συνοδευόμενη από σχέδια σε ηλεκτρονική μορφή, τα οποία απεικονίζουν τόσο την αρχικά προτεινόμενη χάραξη όσο και όλες τις εναλλακτικές χαράξεις του αγωγου, με υπόβαθρο χαρτών, και καλούνται να συγκεντρώσουν όλα τα δεδομένα που διαμορφώνουν ολοκληρωμένη εικόνα για τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχης, ώστε να τας στείλουν προς επεξεργασία και μελέτη.
Ειδικότερα, αυτό που ζητείται, είναι πληροφορίες και στοιχεία σχετικά με το είδος της βλάστησης και τη μορφολογία του εδάφους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στις πιθανές διοικητικές πράξεις που μπορεί να εκκρεμούν, καθώς και στους ενδεχόμενους περιορισμούς –ιδιοκτησιακούς ή περιβαλλοντικούς- που μπορεί να προκαλέσουν εμπλοκή στο εγχείρημα, εφόσον τελικά επιλεγεί αυτή η χάραξη.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή, είναι αναγκαίο οποιοδήποτε στοιχείο, για να ληφθεί υπόψη στην οριστικοποίηση της χάραξης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου και στη χωροθέτηση των συνοδών εγκαταστάσεων.
«Λόγω ενδεχόμενων τροποποιήσεων της χάραξης του αγωγού μέχρι την οριστικοποίησή της, οι πληροφορίες είναι απαραίτητες στην ευρύτερη περιοχή δικαιοδοσίας, και όχι μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές που φαίνεται να επηρεάζονται από την προτεινόμενη και τις εναλλλακτικές χαράξεις του αγωγού», αναφέρεται απόσπασμα της επιστολής.
Το κορυφαίο ενεργειακό εγχείρημα
Ο διασυνδετήριος αγωγός Εast Med αποτελεί κολοσσιαίο εγχείρημα για τη χώρα, λόγω της τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής του σημασίας. Είναι ο αγωγός που ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ και στοχεύει στην απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου μέσω της Ελλάδας. Ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεις προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως μέσω της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, ως το Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, όπου και θα συνδεθεί με το έργο του αγωγού «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» προς την Ιταλία, ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο έχει συμπεριληφθεί στον 4ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντας της ΕΕ και έχει χαρακτηριστεί από την κυβέρνηση έργο εθνικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος. Όσον αφορά το τμήμα της Πελοποννήσου, υπολογίζεται περίπου στα 600 χλμ, περιλαμβάνει τον νομό Λακωνίας και τον νομό Αρκαδίας με αρχική επιλογή για την κατάληξή του στη θάλασσα την Αχαΐα, με διέλευση από τη Λακκόπετρα.
Όπως όμως διευκρινίζεται από την αρμόδια εταιρεία, η Ηλεία είναι μεταξύ των προτεινόμενων εναλλακτικών επιλογών για τη χάραξη του αγωγού, εξέλιξη που σαφέστατα αναβαθμίζει τον νομό και τον βάζει σε τροχιά ανάπτυξης, αφού θα μπορεί να συνδεθεί με αγωγό φυσικού αερίου βελτιώνοντας την ενεργειακή του ανταγωνιστικότητα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]