Υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας προς Μιχ. Χρυσοχοΐδη: «Αναγκαία η ενίσχυση της Αστυνομίας Ηλείας με προσωπικό και εξοπλισμό»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”120130″ img_size=”full”][vc_column_text]Την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό ζητά με υπόμνημά της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας προς τον υπουργό Προστασίας του πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες της Ηλείας από την αστυνομία είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Παναγιώτης Ζώντος, είναι επιτακτική η ανάγκη ανανέωσης του μηχανοκίνητου στόλου της Δ.Α. Ηλείας, καθώς όλα τα εναπομείναντα περιπολικά οχήματα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη χιλιομετρική τους ικανότητα και να παρουσιάζουν πολλά τεχνικά και μηχανικά προβλήματα και ως εκ τούτου έχουν καταστεί «τεχνικώς ανασφαλή» και επικίνδυνα.
Στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί, έρχεται να προστεθεί και το κτιριακό πρόβλημα, καθώς είναι αναγκαία η μεταστέγαση στις περισσότερες υπηρεσίες πλην του κτιρίου της Διεύθυνσης στον Πύργο, το οποίο επισκευάστηκε κατά την περίοδο 2018-2019. «Μετά από ενέργειες του σωματείου μας, προσήλθε στην Διεύθυνση και η επιτροπή μελετών & κτηριακών υποδομών του Υπουργείου προστασίας του πολίτη, η οποία αφού επιθεώρησε όλα τα αστυνομικά κτίρια, πλην των Α.Τ. Πηνειού και Ανδρίτσαινας, αποφάνθηκε ότι είναι ακατάλληλα τόσο για την προσέλευση και παραμονή του κοινού όσο και για την εργασιακή διαβίωση και επιχειρησιακή δράση του προσωπικού. Ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στην δομική αποπεράτωση των κτηρίων που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Δημοσίου και του ΟΑΕΔ, όπως είναι το παλαιό Ειρηνοδικείο του ΔΔ Κρεστένων για να στεγαστεί το ομώνυμο αστυνομικό τμήμα καθώς και το κτήριο του ΟΑΕΔ στην πόλη των Λεχαινών», τόνισε ο κ. Ζώντος.
Μισθολογικό και ατομικά εφόδια
Ένα από τα αιτήματα που θέτει η Ένωση, είναι η χορήγηση επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος, η επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012 και η διαφάνεια και η αξιοκρατία στις μετακινήσεις των αστυνομικών. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης, οι αστυνομικοί υπερέβαλαν εαυτούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας , ενώ ταυτόχρονα ανακλήθηκαν οι άδειές τους κα μετακινήθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα λόγω των μεταναστευτικών ροών.
Ζητάμε τη δίκαιη αντιμετώπιση που πρέπει να έχει ο αστυνομικός υπάλληλος από την πολιτεία και την υλοποίηση ενός χρόνιου ζητήματος που έγκειται στο να υπαχθεί το επάγγελμά του στις διατάξεις που διέπουν την αναγνώρισή του ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού. Περαιτέρω ζητάμε να υπάρξουν τροποποιητικές διορθώσεις στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνεται και να θεσμοθετηθεί ως ευεργέτημα η αναγνώριση της τριετίας, έτσι όπως έχει νομοθετηθεί πέραν της 5ετίας. Επίσης ζητάμε την επαναφορά των μισθών του αστυνομικού προσωπικού στα επίπεδα του 2012 ή τη διαμόρφωση ενός βαθμολογίου που θα ρυθμίζει τη βαθμολογική εξέλιξη του αστυνομικού προσωπικού» αναφέρει στο υπόμνημα.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται η έλλειψη ατομικών εφοδίων που είναι απαραίτητα για την καθημερινή επιχειρησιακή δράση. «Οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία στην ομάδα ΔΙΑΣ δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης τον ειδικό για την οδήγηση μηχανών, με αποτέλεσμα να εκτελούν υπηρεσία με απλές φόρμες εκστρατείας, οι οποίες δεν σε καμία περίπτωση δεν τηρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ελλείψεις παρατηρούνται και στη διμοιρία υποστήριξης της ΔΑ Ηλείας, η οποία λαμβάνει μέρος σε επιχειρήσεις όλης της επικράτειας και η οποία λειτουργεί με πεπαλαιωμένο και φθαρμένο αμυντικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι εν λόγω αστυνομικοί να μην μπορούν ευχερώς να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα», σημειώνεται.
Παράλληλα η Ένωση ζητά την έκδοση εβδομαδιαίας υπηρεσίας στις Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας και τη στελέχωσή τους για να αποτραπεί η περαιτέρω εξουθένωση των αστυνομικών λόγω της διευρυμένης περιοχής ευθύνης του προσωπικού και της υποστελέχωσης.
«Δυστυχώς, η Αστυνομία Ηλείας βιώνει συνεχώς την απώλεια αστυνομικού προσωπικού με “μετοικήσεις” συναδέλφων σε άλλες διευθύνσεις και συνταξιοδοτήσεις αλλά και με πάρα πολλές αποσπάσεις, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να αναπληρώσει το απολεσθέν προσωπικό. Άλλωστε είναι αναπότρεπτο γεγονός ότι στο προσωπικό υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι αστυνομικών που έχουν συμπληρώσει τα έτη υπηρεσίας προς τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και τείνουν στο προσεχές χρονικό διάστημα σε αποστράτευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών, το τρέχον αριθμητικό δυναμικό της Δ.Α. Ηλείας να είναι 35 θέσεις κάτω από τη νέα οργανική του δύναμη και 130 σύμφωνα με το παλαιό οργανόγραμμα της αναδιάρθρωσης μετά την κατάργηση των 6.700 θέσεων αστυνομικών. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας προς τους αρμόδιους φορείς, στις μεταθέσεις του αστυνομικού προσωπικού κατά τα έτη 2019-2020 η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας έμεινε σχεδόν στο απόλυτο μηδέν», σημειώνει ο κ. Ζώντος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]