FOLLOW US: facebook twitter

Υπόμνημα Γ. Λέντζα προς τον Μ. Βορίδη: Ένταξη των καλλιεργητών πατάτας στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό κλάδους

Ημερομηνία: 08-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”81389″ img_size=”full”][vc_column_text]Υπόμνημα απέστειλαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γ. και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακαλέτρη Γ. στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη Μ., για την άμεση στήριξη των παραγωγών πατάτας και των συναφών κλάδων του Δήμου μας, που έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν στον Υπουργό, πως αιτούμεθα και ευελπιστούμε στις δικές του ενέργειες για την ένταξη των καλλιεργητών πατάτας στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό κλάδους, ώστε να τύχουν ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αποζημίωσης για την κάλυψη του κόστους παραγωγής, καθώς και στη  λήψη άλλων ευνοϊκών μέτρων γι’ αυτούς.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων επισημαίνεται οτι η διάθεση της παραγωγής λόγω της πανδημίας ελαχιστοποιήθηκε τραγικά ενώ και απο τη μειωμένη ζήτηση, η τιμή της πατάτας έπεσε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. “Η ζημιά ανέρχεται στο 40% του κόστους παραγωγής και οδηγείσε καταστροφή τους παραγωγούς, τα γεωπονικά καταστήματα, τις εταιρείες γεωργικών εφοδίων και μια σειρά άλλων επαγγελμάτων (συσκευαστήρια, συνεργία, κ.λπ.), τα οποία όπως είναι γνωστό έχουν τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για την καλλιέργεια των αγροτικών προϊόντων, αφού το 80-90% του κόστους της καλλιέργειας πιστώνεται από αυτούς. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι σημαντικό ρόλο στην σημερινή υποκατανάλωση της πατάτας έχει η υψηλή τιμή στο λιανεμπόριο. Είναι αδιανόητο το προϊόν να πληρώνεται 0,12 ευρώ στον παραγωγό, να επιβαρύνεται το πολύ 0,05 ευρώ με έξοδα συσκευασίας και άλλα 0,05 ευρώ με έξοδα μεταφοράς προς τα αστικά κέντρα και να φτάνει στον καταναλωτή στην τιμή των 0,80 έως 1, 00 ευρώ!”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot