FOLLOW US: facebook twitter

Η παράκαμψη των δυσκολιών!: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη

Ημερομηνία: 15-10-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα
Πώς ξεμπλόκαρε ένα από τα πιο περίπλοκα δημόσια έργα του νομού

Ένα από τα πιο πολύπλοκα έργα της Ηλείας μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, καθώς χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης υπέγραψε τη σύμβαση για την εκτέλεση του οδικού τμήματος Άγιος Ιωάννης –Κατάκολο, το οποίο αποτελεί υποέργο του έργου  της βελτίωσης της προσβασιμότητας της επαρχιακής οδού από το Κατάκολο (διασταύρωση Αγ. Ανδρέα) έως την είσοδο του Πύργου» (σιδηροδρομική γραμμή), μαζί με τον ανάδοχο του έργου, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Έργων και Υποδομών, Αθανάσιου Μαυρομμάτη. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.740.000 ευρώ και το έργο έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο οδικός άξονας Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο, συνολικού μήκους 6,2 χλμ, αποτελεί τμήμα της επαρχιακής οδού 01 της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, συνδέοντας τον Πύργο με τον υψηλής τουριστικής κίνησης λιμένα κρουαζιέρας του Κατακόλου και τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής. Επίσης διαμέσου της συγκεκριμένης επαρχιακής οδού εξυπηρετείται η πρόσβαση στην Εθνική Οδώ Πατρών-Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία.

Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας και η βελτίωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του δρόμου, περιλαμβάνοντας αναδιάταξη της διατομής του καταστρώματος κυκλοφορίας, βελτίωση των ισόπεδων κόμβων και αναβάθμιση της σήμανσης.

Υπογράφτηκε η σύμβαση για το οδικό τμήμα Άγιος Ιωάννης – Κατάκολο συνολικού προϋπολογισμού 1,74 εκ. ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε και Προγραμματική Σύμβαση για την υλοποίηση έργων χερσαίας επιδομής στον λιμένα Κατακόλου, προκειμένου να υπάρξει σημαντική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

«Η τουριστική ανάπτυξη για την Ηλεία, αλλά και για το σύνολο της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και την αύξηση της οδικής ασφάλειας, απαιτεί έργα. Τα έργα αυτά προωθούμε με τον πιο γρήγορο τρόπο, γνωρίζοντας πως το οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα του τόπου μας μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μέχρι σήμερα εμφανίζεται» δήλωσε μετά την υπογραφή ο κ. Φαρμάκης

Πώς λύθηκε ο «γόρδιος δεσμός» των απαλλοτριώσεων

Η παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη ήταν ένα έργο που εξελίχθηκε σε γόρδιο δεσμό, αφού ο συνδυασμός απαλλοτριώσεων, δικαστηρίων και κορονοϊού, διαμόρφωσε μια εικόνα έργου πλήρως μπλοκαρισμένου με όχι τόσο υπαρκτό αλλά σε κάθε περίπτωση ορατό τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Αύγουστο του 2018 αλλά το πρόβλημα ήταν αλλού.

Όπως έχουμε ξαναγράψει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, για τρεις περιπτώσεις ακινήτων προς απαλλοτρίωση, προέκυψε διαφωνία ως προς το ύψος της τιμής μονάδας, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων και η ΠΕ Ηλείας να οδηγηθούν σε δικαστική διένεξη. Η εκδίκαση στο Εφετείο για την οριστική τιμή μονάδος ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο, όμως η πανδημία οδήγησε στην αναβολή της για τον Οκτώβριο. Στις 30 Σεπτεμβρίου, όμως, ολοκληρωνόταν το 18μηνο εντός του οποίου θα έπρεπε η ΠΕ Ηλείας να παρακαταθέσει τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις του έργου. Οι επιλογές ήταν δύο: είτε η ΠΕ Ηλείας θα κατέβαλλε υπέρογκο ποσό, άνω των 700.000 ευρώ, που –βάσει της δικαστικής διένεξης- έκρινε ότι συνιστούσε ζημιά εις βάρος του Δημοσίου είτε να μην καταβάλει τα χρήματα, με συνέπεια να αρθεί αυτοδικαίως η συντελεσθείσα απαλλοτρίωση και να τιναχθεί το έργο στον αέρα.

Μπροστά στο αδιέξοδο, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, αναζήτησε επίμονα και μεθοδικά τρόπο να λύσει ένα πρόβλημα που έμοιαζε –αν όχι άλυτο- σίγουρα δυσεπίλυτο. Εντέλει, το νομικό «παράθυρο» βρέθηκε και ήταν η δυνατότητα ανάκλησης μη συντελεσμένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων μέχρι 20% επί του συνόλου. Η πρόταση Γιαννόπουλου, ο οποίος ήταν ειδικός αγορητής, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, σχετικές προσφυγές απορρίφθηκαν και κάπως έτσι το έργο αποδεσμεύτηκε από νομικές διαδικασίες και άνοιξε ο δρόμος για τη συμβασιοποίησή του και την υλοποίησή του.

«Φτάσαμε σήμερα στην υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου υποδομής, το οποίο αποτελεί φυσική και πραγματική συνέχεια του έργου που θα εκτελεστεί στο οδικό τμήμα Πύργος -Άγιος Ιωάννης, η υπογραφή του οποίου αναμένεται εντός του Οκτωβρίου. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα βελτιώσουν σημαντικά την οδική ασφάλεια, σ’ έναν δρόμο με αυξημένη τουριστική – και όχι μόνο – κίνηση. Η παρέμβασή μας στο εν λόγω γεωγραφικό τμήμα που οδηγεί στο επίνειο του Πύργου, θα ολοκληρωθεί με ένα ακόμα αναπτυξιακό έργο, την παράκαμψη Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη-Κατακόλου, που επίσης θα συμβασιοποιηθεί άμεσα», δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Γιαννόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος