FOLLOW US: facebook twitter

Ύφεση και ανεργία η κανονικότητα του καλοκαιριού

Ημερομηνία: 09-06-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

Σε μεγάλο ασθενή της πανδημίας εξελίσσεται η αγορά εργασίας.

Καθώς η οικονομία βγαίνει σταδιακά από την καραντίνα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αισθάνονται την επισφάλεια και την ανεργία να τους χτυπούν την πόρτα. Η αγωνία σε πολλούς κλάδους χτυπάει κόκκινο, καθώς οι απολύσεις σταδιακά απελευθερώνονται στις επιχειρήσεις που δεν μπαίνουν στα μέτρα.

Για όσους δεν απολυθούν, οι μειώσεις των μισθών τους θα είναι μια πικρή πραγματικότητα, καθώς θα κληθούν να δουλέψουν με ψαλιδισμένες απολαβές σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον ευελιξίας. Όσοι παραμείνουν στην… έκτακτη συνθήκη της αναστολής θα πρέπει να ζήσουν με 534 ευρώ τον μήνα ακόμη και μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ δεκάδες χιλιάδες εποχικοί θα μείνουν φέτος χωρίς δουλειά.

Ο Ιούνιος μπορεί να ανοίγει την πόρτα της σταδιακής επαναφοράς σε μια νέα συνθήκη, η κούρσα όμως για τους εργαζομένους προμηνύεται πολύμηνη και ανηφορική. Οι έξι μήνες μέχρι το τέλος του έτους και ιδιαίτερα όσοι ακολουθήσουν μετά την κουτσή τουριστική σεζόν θα αποκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος μέσα από δύο βασικές μεταβλητές: ύφεση και ανεργία.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν πως τα εργαλεία συμπίεσης του μισθολογικού κόστους, που παρέχονται τώρα στους εργοδότες ως αντίδοτο στην έκρηξη της ανεργίας, ενέχουν τον κίνδυνο να εγκλωβίσουν χιλιάδες μισθωτούς σε διαφορετικά επίπεδα φτώχειας… Είναι γνωστό άλλωστε  από την εποχή των μνημονίων πως για κάθε μονάδα του ΑΕΠ που χάνεται, η ανεργία αυξάνεται από 0,7 έως 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακόμη κι αν αυτή η εξίσωση επηρεαστεί από τα μέτρα, όλοι οι θεσμικοί φορείς προεξοφλούν πως η ανεργία θα φτάσει φέτος ξανά στο «φράγμα» του 20%, αν δεν το ξεπεράσει. Και ενώ η βεντάλια των κυβερνητικών μέτρων ξεδιπλώνεται, οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και καταχρηστικές συμπεριφορές πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα υψηλόβαθμα συνδικαλιστικά στελέχη να κάνουν λόγο για ανοχύρωτους εργαζομένους και νέες στρατιές ανέργων.

«ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ»

Το πρόγραμμα «Συνεργασία», που μπαίνει σε τροχιά από 15 Ιουνίου έως 15 Οκτωβρίου, αναλαμβάνει για το επόμενο 4μηνο ρόλο ρυθμιστή της αγοράς. Οι εργαζόμενοι που θα εντάσσονται από τον εργοδότη -ο οποίος μπορεί μονομερώς να μειώνει τον χρόνο εργασίας έως και 50% για μέρος ή το σύνολο του προσωπικού- προστατεύονται και δεν μπορούν να απολυθούν για όσο χρόνο διαρκεί το μέτρο. Ως αντίτιμο για την προστασία της θέσης εργασίας τους καλούνται να αποδεχτούν μείωση μισθού έως 16,5% στο καθαρό ποσό, αν όχι 20%.

Αναλογική επίπτωση θα έχουν και στο επίδομα αδείας και στο Δώρο Χριστουγέννων, που φέτος γι’ αυτούς θα είναι μειωμένα. Διασώζονται όσοι εισπράττουν τον κατώτατο μισθό. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ακόμη και της ίδιας επιχείρησης, που δεν θα ενταχθούν στο «Συνεργασία» μπορούν να απολυθούν οποτεδήποτε, ακόμη και κατά τη διάρκεια της επιχορήγησης από το κράτος για τους συναδέλφους τους.

Πηγή: ethnos.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος