FOLLOW US: facebook twitter

Τζίρος ναι, έσοδα όχι…

Ημερομηνία: 21-02-2024 | Συντάκτης:

-Ανοδικά έκλεισε το 2023 για τον τουρισμό και την εστίαση στην Ηλεία, αλλά το κόστος περιορίζει τα καθαρά κέρδη

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ανοδική τροχιά κατέγραψαν ο τουρισμός και η εστίαση στην Ηλεία το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).  Όπως αναφέρουν οι σχετικοί πίνακες, ο τουρισμός έκλεισε με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 11,8, φτάνοντας στα 35,2 εκατ. ευρώ από 31,5 το 2022, ενώ η εστίαση σημείωσε αύξηση 10,6% με τζίρο 57,98 εκατ. ευρώ πέρυσι αντί 52,42 εκατ. ευρώ πρόπερσι.

Στον κλάδο του τουρισμού η ανοδική τάση οφείλεται στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου της χρονιάς (Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος), στο οποίο αποτυπώθηκε αύξηση του τζίρου κατά 29,8% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 (20,26 εκατ. ευρώ έναντι 15,6 εκατ ευρώ).

Στην εστίαση, η καλοκαιρινή άνοδος δεν ήταν τόσο μεγάλη, αφού έμεινε στο 5,6% το γ΄ τρίμηνο. Ωστόσο, έκλεισε με αισθητά θετικό πρόσημο το τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, καθώς κατέγραψε άνοδο 11,2% με 12,4 εκατ. ευρώ αντί 11,15 στο αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Πολλαπλάσια αύξηση στο κόστος λειτουργίας

Η πρώτη ανάγνωση μπορεί να μοιάζει ενθαρρυντική, αφού η ύφεση της πανδημίας έχει μείνει στο παρελθόν, όμως η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση της διετίας 2022-2023 έχει εκτοξεύσει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων στους δύο κλάδους.

Όπως τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρχαία Ολυμπίας, Βασίλης Τυλιγάδας, το κόστος λειτουργίας ενός ξενοδοχείου έχει υπερδιπλασιαστεί δυσανάλογα με τις τιμές.

«Όση και να είναι η αύξηση, το υψηλό κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων μειώνει αισθητά τα έσοδά μας. Ο μέσος όρος αύξησης του κόστους υπολογίζεται στο 35% και εμείς δεν μπορούμε να αυξήσουμε τις τιμές πάνω από 10 με 12% διότι δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις γειτονικές χώρες που είναι τουριστικοί προορισμοί. Προσωπικό δεν βρίσκουμε, πόσο μάλλον εξειδικευμένο. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά…», ανέφερε ο κ. Τυλιγάδας.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Πύργου «Διόνυσος», Θανάσης Μπούκλης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι ο αυξημένος τζίρος δεν ισοδυναμεί με αυξημένα έσοδα για τους επαγγελματίες του κλάδου.

«Όντως το 2023 ήταν μια χρονιά ανοδική σε σύγκριση με τις προηγούμενες, διότι είχε προηγηθεί ο εγκλεισμός των πολιτών λόγω της καραντίνας και ο κόσμος είχε διάθεση να βγει έξω, σε συνδυασμό με τις εκδηλώσεις που έγιναν. Αυτό όμως ήταν πιο έντονο ως τον Σεπτέμβριο, αφού μετά αρχίζουν οι υποχρεώσεις και τα διάφορα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος, με συνέπεια να μειωθεί αισθητά η κίνηση. Το ότι ανέβηκε ο κύκλος εργασιών, δεν σημαίνει ότι αυξήθηκαν και τα έσοδα, διότι η παραγγελιοληψία δεν ήταν υψηλή, ενώ το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Τα κέρδη μας είναι συμπιεσμένα και όχι όπως θα έπρεπε να μας αναλογούν για την προσπάθεια που κάνουμε. Το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι πως ανακυκλώνεται το ίδιο χρήμα, δεν έχουμε δράσεις που να φέρνουν κόσμο απέξω. Εμείς ως σωματείο, μαζί και με τον εμπορικό σύλλογο, σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Μπούκλης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος