FOLLOW US: facebook twitter

Κώστας Τζαβάρας: Eίναι αδιανόητο να μην μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Ημερομηνία: 20-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Έντονη κριτική αναφορικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τον Κώστα Τζαβάρα, να επισημαίνει ότι «είναι αδιανόητο σε μια χώρα όπως είναι η δική μας, σύγχρονη, δυτική, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, να μη μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (18.8.2021) ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ότι «δεν μπορεί -τουλάχιστον στην Ηλεία- κάθε δύο-τρία-τέσσερα χρόνια μέσα από τα ίδια μέρη, μέσα από τους ίδιους διαδρόμους, να περνάει η φωτιά κι εμείς να καθόμαστε και να λέμε ότι είναι εμπρηστές όλοι αυτοί οι κακοί».

Και συνέχισε: «Και από την άλλη να υπάρχουν μελέτες, να υπάρχουν συγκεκριμένες προσπάθειες τουλάχιστον από το 2007, που μας λένε και μας φωνάζουν ότι αυτό που έγινε το 1998 θα πρέπει να το διορθώσετε. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να υπάρχουν δέκα συναρμόδια υπουργεία ή δέκα συναρμόδιες υπηρεσίες απ’ ό,τι λέγεται και να μην υπάρχει ακόμα ένας φορέας αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».

Ακόμη ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε μεν ότι «προετοιμασία υπήρχε», λέγοντας πως «θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη προετοιμασία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πυρόσβεση από αέρος», αλλά τόνισε ότι «εδώ δυστυχώς διαπιστώσαμε τη μεγάλη πλάνη. Κάτι το οποίο το ήξεραν οι απλοί άνθρωποι στα χωριά, οι οποίοι αρνούνταν και να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί αυτοί ξέρουν πώς σβήνουν φωτιές.

Είχαμε 70 τόσα εναέρια μέσα τα οποία αγωνίστηκαν πραγματικά […] και όμως η φωτιά δεν σβήνει. Και αυτό επιβεβαιώνει τον κανόνα που λέει ότι η φωτιά σβήνει μόνο εάν προσπαθήσεις να τη σβήσεις όταν είναι εν τη γενέσει της. Ή προληπτικά ή στην αρχή. Ο δεύτερος κανόνας είναι ότι θα πρέπει να έχουμε έναν φορέα που να ασχολείται ο ίδιος και με την πρόληψη και με την πυρόσβεση».

Διαφώνησε, τέλος, και με τη λογική των εκκενώσεων σε βάρος της κατάσβεσης, λέγοντας ότι «το Μάτι ήταν μια μοναδική περίπτωση η οποία δεν είναι μοντέλο» και προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας το Μάτι όταν σβήνουμε τις φωτιές στην Εύβοια ή όταν σβήνουμε τις φωτιές στην Ηλεία. Και ξέρετε πού φάνηκε αυτό; Στις εκκενώσεις». Και σημείωσε: «Δεν θα πρέπει να προσανατολίζουμε και να συγκεντρώνουμε όλες μας τις προσπάθειες απέναντι στη φωτιά, προσπαθώντας να γλιτώσουμε από τον εφιάλτη του Ματιού. Για μένα αυτό είναι λάθος».

Αλλά σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση και από τον Δημήτρη Κατσούδα, ο οποίος έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, γενικός γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σύμβουλος της Ντόρας Μπακογιάννη. «Τα εναέρια μέσα δεν σβήνουν φωτιές. Βοηθούν απλώς σημαντικά (μόνο μέρα) ΑΝ πάνε γρήγορα και (όταν μια φωτιά ξεφύγει) αν τις ρίψεις τους ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ οι επίγειες δυνάμεις. Το απέδειξε για μια ακόμα φορά η φωτιά στα Βίλια: Δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα, μέτριοι άνεμοι, υπερσυγκέντρωση δυνάμεων σε ΜΙΑ μεγάλη φωτιά και παρ’ όλα αυτά τζίφος βασικά», λέει σε ανάρτησή του (18.8.2021) και προσθέτει:

«Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις έμπειρες σε ΔΑΣΙΚΕΣ πυρκαγιές επίγειες δυνάμεις. Αυτές μόνο αξιοποιούν και τη δουλειά που κάνουν τα εναέρια μέσα». Και μία μέρα πριν σημειώνει: «Αποζημιώσεις για σπίτια, για ζώα, για χαμένες δουλειές, για επιχειρήσεις κ.λπ κ.λπ. Και πέφτουν σαν τη βροχή τα δισ. ενός καταχρεωμένου κράτους! Αυτά μάλιστα είναι επιπλέον των δισ. που δώσαμε για κατασβέσεις με δεκάδες αεροπλάνα και ελικόπτερα και των τεράστιων δαπανών που πρέπει να γίνουν για αποφυγή πλημμυρών και για αναδασώσεις!

Το ένα εικοστό αυτών των πόρων να είχε διατεθεί για ΠΡΟΛΗΨΗ, οι μισές τουλάχιστον καταστροφές (για να μην πω τα 2/3) θα είχαν αποφευχθεί. ΤΩΡΑ, μετά δύο χρόνια αδράνειας, γίνονται κάποια βήματα για αναβίωση της Δασικής Υπηρεσίας ώστε να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτό όμως θα πάρει χρόνια».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος