FOLLOW US: facebook twitter

Τσούχτρες και αποκαΐδια στο Κατάκολο

Ημερομηνία: 19-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Της Αφροδίτη Τζιαντζή

Οι τσούχτρες στη θάλασσα και τα αποκαΐδια στην ατμόσφαιρα ήταν οι πρωταγωνιστές των σύντομων διακοπών που πέρασα στο παραλιακό Κατάκολο του νομού Ηλείας. Τα βράδια όσο οι πυρκαγιές μαίνονταν στην Ολυμπία και στα γύρω χωριά, οι τουρίστες στην παραλία, κυρίως ντόπιοι και κάποιοι λίγοι ξένοι, βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους τις κίτρινες φλόγες στον ορίζοντα και μετρούσαν από την αυξομείωση της λάμψης πότε υπήρχε ύφεση και πότε αναζωπύρωση.

Αρκετά πρωινά ξυπνούσες πριν χαράξει από την ασφυξία που προκαλούσε η κάπνα, προσπαθώντας μόνο να μαντέψεις την κόλαση που βιώνουν όσοι μένουν στα ορεινά, ενώ όσοι έρχονταν από κοντινά χωριά, το Πελόπιο, το Λαμπέτι, τον Λάλα, τη Νεμούτα, είχαν να διηγηθούν ιστορίες απώλειας, οδύνης και οργής. «Μας άφησαν στη μοίρα μας, ενδιαφέρθηκαν μόνο να σώσουν την Αρχαία Ολυμπία και αυτή την τελευταία στιγμή, για λόγους γοήτρου», ήταν η επωδός πολλών καταγγελιών.

Μέσα στον ορυμαγδό των ημερών, οι τουρίστες που φιλοξενούνταν σε ένα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία στην Αρχαία Ολυμπία, αφού πέρασε ο πρώτος κίνδυνος, συνέχισαν μετ’ εμποδίων τις διακοπές τους σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι πολυτελείας. «Μην ανησυχείς, εκεί έχουν δικά τους πυροσβεστικά μέσα, δεν παθαίνουν τίποτα», μου έλεγε αδελφός ξενοδοχοϋπάλληλου που έτρεχε και δεν έφτανε για να διαχειριστεί την κρίση, προλαμβάνοντας τις ακυρώσεις κρατήσεων.

Έστω ασθμαίνοντας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, η τουριστική κίνηση συνεχίστηκε. Ο προορισμός Ολυμπία διασώθηκε, κι ας έγινε ολόγυρα στάχτη και πούλβερη. Τα κρουαζιερόπλοια εξακολούθησαν να έρχονται στο λιμάνι του Κατάκολου, έστω με αραιωμένα δρομολόγια, οι τουρίστες να ανεβαίνουν στα πούλμαν για να επισκεφθούν με προφυλάξεις τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, χωρίς να τους επιτρέπεται να ξεμακρύνουν στα πέριξ, αφού δεν είχαν και τίποτα να δουν.

Ο τουρισμός κουτσά στραβά σώθηκε, η ζωή βούλιαξε.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος