«Τσουνάμι» – Η Ελλάδα συναντά τη μουσική παράδοση της Ιαπωνίας
Μουσική παράσταση 23 & 24 Ιουλίου στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας
Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου
Ο επιτυχημένος θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023 με την τέταρτη διοργάνωσή του, προσφέροντας μια σπάνια πολιτιστική εμπειρία σε μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδα. Με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη, το φετινό φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του θεσμού καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης και φέρνει σε δημιουργικό διάλογο τον σύγχρονο πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 70 εξαιρετικά υψηλού επιπέδου και άρτιων προδιαγραφών πολιτιστικές παραγωγές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, σε 12 περιφέρειες της Ελλάδας. Το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσει συνολικά 140 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους, χορού, εικαστικών/περφόρμανς και μουσικού θεάτρου σε αρχαία θέατρα, κάστρα, μνημεία, μουσεία, μονές, εκκλησίες, τζαμιά και σπήλαια για δύο περίπου μήνες, από τις 5 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου 2023.
Βεβαίως από αυτό τον σχεδιασμό δεν θα μπορούσε να λείψει η Αρχαία Ολυμπία, όπου στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιαστεί για δύο συνεχόμενες μέρες η παράσταση Μουσικού θεάτρου «Τσουνάμι», 23 και 24 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, μια παραγωγή από την ΑΜΚΕ: NEXUS PROJECTS . Η παράσταση θα δοθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας με ελευθερη εισοδο για το κοινό.
Εμπνευσμένο από τα 126 χαϊκού της ποιήτριας Μαγιαζούμι Μαντόκα, το έργο «Τσουνάμι» σε σενάριο και σκηνοθεσία Ελπίδας Σκούφαλου προσεγγίζει την κλιματική κρίση και τις ολέθριες συνέπειες στη ζωή και στην ψυχή όλων μας, έχοντας ως όχημα τον λόγο, την πρωτότυπη μουσική –που αντλεί από τον χώρο συνάντησης των ιαπωνικών μουσικών παραδόσεων με τις αντίστοιχες ελληνικές– και τον χορό
Στις 11 Μαρτίου 2011, καταστροφικός σεισμός έπληξε τις ακτές της Ιαπωνίας. Δημιουργήθηκε γιγάντιο τσουνάμι, με τεράστιο κόστος σε ζωές, προκαλώντας το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα, μετά το Τσερνομπίλ.
H ποιήτρια Mayuzumi Madoka, διοργάνωσε συνεδρίες σύνθεσης χαϊκού με τους επιζώντες. Συνέλεξε 126 χαϊκού, που ενέπνευσαν το ΤΣΟΥΝΑΜΙ που έγινε παράσταση. Δυο πολιτισμοί, Ιαπωνία-Ελλάδα συνομιλούν. Προλογίζει ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, Ακαδημαϊκός.
Θυμίζουμε ότι πέρυσι τον Αύγουστο στο πλαίσιο του ιδιου θεσμού και του Διεθνούς Φεστιβά Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσιάστηκε η εξαιρετική χοοροθεατρική παράσταση Apotypoma” από την ομάδα free fall με χορογράφο την Χριστίνα Μερτζάνη, με θέμα την διαφορετικότητα και με μουσική σύνθεση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την παράσταση.
Σιγουρα τέτοιες μοναδικές παραστάσεις συνιστούν μια ξεχωριστή εμπειρία για τον θεατή και μάλιστα αποκτούν μια ιδιαίτερη σημασία οταν παίζονται σε έναν χώρο όπως αυτόν την Αρχαίας Ολυμπίας και του Αρχαιολογικού της μουσείου.με την μοναδική ενέργεια.