Τσικνοπέμπτη: Tο έθιμο της απόλυτης κρεατοφαγίας – Οι Ηλείοι τσίκνισαν και με… βροχή!
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”105990″ img_size=”full”][vc_column_text]Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, τη γνωστή σε όλους Τσικνοπέμπτη, παίρνουν στην κυριολεξία φωτιά οι σούβλες, τα κάρβουνα και τα πιρούνια, αφού επιβάλλεται η κατανάλωση κρέατος, κατά προτίμηση ψητού. Πώς όμως, καθιερώθηκε αυτό το έθιμο, τι συμβολίζει και γιατί προτιμήθηκε η Πέμπτη και όχι μία άλλη ημέρα της εβδομάδας;
Υπαίθριες ψησταριές έστησε ο Δήμος Πύργου στις γειτονιές της πόλης και ο Δήμαρχος βρέθηκε κοντά στους δημότες, διασκεδάζοντας μαζί τους.
11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, την δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου που ονομάζεται «Κρεατινή», γιορτάζεται η Τσικνοπέμπτη ως ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς καθώς πλησιάζει η Σαρακοστή πριν το Πάσχα. Τότε ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα και την Καθαρή Δευτέρα. Η λογική πολλών διατροφικών συνηθειών ακόμη και στη σημερινή εποχή σχετίζεται με την «ευλαβική» τήρηση των περιόδων νηστείας τα παλαιότερα χρόνια. Η επιλογή της Πέμπτης ως καθιερωμένης ημέρας του συγκεκριμένου εορτασμού έγινε επειδή οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής θεωρούνται πολύ σημαντικές από την ορθόδοξη εκκλησία, οπότε επέλεξαν την ενδιάμεση μέρα, δηλαδή την Πέμπτη. Το όνομα Τσικνοπέμπτη αποτυπώνει τον χαρακτήρα του εορτασμού της ημέρας αυτής που επιβάλλει την κατανάλωση άφθονου λιπαρού κρέατος ψημένου στα κάρβουνα, ώστε κατά το ψήσιμο, να βγάλει την απαραίτητη «τσίκνα».
Η Αποκριά, το γνωστό μας Τριώδιο, περιλαμβάνει χρονικά 3 εβδομάδες, την Προφωνή ή και Απολυτή, την Κρεατινή ή Κρεοφάγο και τη Τυρινή ή Τυροφάγο. Η πρώτη εβδομάδα λέγεται και Προφωνή γιατί στα βυζαντινά χρόνια διαλαλούσαν τον ερχομό της Αποκριάς, ώστε να προμηθευτούν όλοι ζώα για τη γιορτή. Την Κυριακή μετά την Τσικνοπέμπτη, τρώμε κρέας για τελευταία φορά πριν το Πάσχα. Στα παλιά χρόνια, και τις δύο αυτές ημέρες οι χριστιανοί συνήθιζαν να κάνουν τραπέζια με κρέατα, όχι μόνο γιατί τελείωνε η κρεοφαγία αλλά και γιατί συνηθιζόταν να προσφέρουν νεκρόδειπνα στη μνήμη των πεθαμένων. Την επόμενη εβδομάδα, την «Τυρινή», επιτρέπονται μόνο αυγά και γαλακτοκομικά και από την Καθαρά Δευτέρα αρχίζει η δύσκολη νηστεία των πενήντα ημερών μέχρι το Πάσχα.
Ετυμολογικά η λέξη Αποκριά σημαίνει αποχή από το κρέας και σηματοδοτεί την έναρξη της 40ήμερης νηστείας πριν το Πάσχα. Και η λέξη Καρναβάλι (Carnival) συνδέεται με την Αποκριά, καθώς προέρχεται από το λατινικό carnemlevare που δηλώνει επίσης την αποχή από το κρέας. Οι ρίζες των εκδηλώσεων αυτών βρίσκονται, σύμφωνα με κάποιους ερευνητές, στην αρχαία Ελλάδα και είναι συνυφασμένες με τη Διονυσιακή λατρεία και τις βακχικές γιορτές που τοποθετούνται στις αρχές της άνοιξης και οι οποίες επιβίωσαν με παραλλαγές μέχρι και τα χριστιανικά χρόνια. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Μαζί με τους διάφορους τρόπους προετοιμασίας του κρέατος ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις, υπάρχει και η παράδοση του μασκαρέματος που έχει τις ρίζες του στις ειδωλολατρικές γιορτές για να διώξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα και να εξασφαλίσουν μια καλή σοδειά.
Μαζί με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Βγενόπουλο τσίκνισαν οι εργαζόμενοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας.
Οι Ηλείοι τσίκνισαν και με… βροχή! – Ψησταριές σε όλο το Νομό για το έθιμο της Τσικνοπέμπτης
Ο μουντός καιρός και η βροχή κατά διαστήματα, δεν πτόησε τους Ηλείους που τήρησαν και φέτος το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, έστω και κάτω από υπόστεγα. Η ατμόσφαιρα από νωρίς το πρωί, μύριζε… τσίκνα και ψητούρα, ενώ το κρασάκι που έρεε άφθονο έφερε γρήγορα το κέφι στις παρέες και άρχισαν οι χοροί και το γλέντι!
Σε πολλές γειτονιές, έξω από κρεοπωλεία, καταστήματα αλλά και δημόσιες υπηρεσίες, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά του Νομού, στήθηκαν ψησταριές, όπως και στα σχολεία όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν ψητά και σουβλάκια.
Ο Πύργος θύμισε παλιές καλές εποχές και για αυτό είχε φροντίσει τόσο ο Δήμος όσο και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που έστησαν ψησταριές με πολύ μουσική και απίστευτο κέφι.
Ο Δήμαρχος Τάκης Αντωνακόπουλος μάλιστα, πέρασε απ’ όλα τα σημεία που ο δήμος είχε στήσει ψησταριές (Χαλικιάτικα, πλατεία Κύπρου κ.α.) και διασκέδασε μαζί με τους πολίτες ενώ συμμετείχε και στο γλέντι που διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι του δήμου στο πάρκο ΣΠΚ.
Τον πρώτο λόγο πάντως είχαν οι κρεοπώλες αφού είχαν και την «πρώτη ύλη» στα χέρια τους, εκτιμάται ότι χθες διέθεσαν μεγάλες ποσότητες από σουβλάκια, λουκάνικα, πανσέτες και χοιρινές μπριζόλες, ενώ προσέφεραν στους πελάτες τους εκλεκτούς μεζέδες, συνοδευόμενους από κρασί από τις ψησταριές που είχαν στήσει έξω από τα μαγαζιά τους.
Και στην Αμαλιάδα τήρησαν δεόντως το έθιμο, σε καταστήματα, υπηρεσίες, συλλόγους και γειτονιές και πάνω από την πόλη αιωρούνταν ένα νέφος τσίκνας, ενώ τα τραγούδια ακούγονταν από παντού μέχρι το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα και τη φετινή τσικνοπέμπτη.
Σε κάθε περίπτωση παντού στήθηκαν τρικούβερτα γλέντια με άφθονα ψητά, κρασί και φυσικά χορό, ενώ η Τσικνοπέμπτη είχε και συνέχεια το βράδυ σε πολλά μαγαζιά και μπαρ του νομού, συνδυασμένα και με αποκριάτικα πάρτι.
Υπάλληλοι της Διευθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών στον Πύργο, τσίκνισαν όπως άλλωστε απαιτεί το έθιμο…
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ήπιε ένα ποτηράκι κρασί με παρέα σε κατάστημα της πόλης, όπου βρισκόταν και ο πρώην Νομάρχης Χαράλαμπος Καφύρας αλλά και ο συνταξιούχος πλέον γεωπόνος Νίκος Μιχαλοπουλος.
Από νωρίς ξεκίνησαν το τσίκνισμα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
Από τα καλύτερα γλέντια για την τσικνοπέμπτη, διοργανώνει το προσωπικό του Νοσοκομείου Αμαλιάδας…
Ψητά στα κάρβουνα και για τους εργαζόμενους στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης (δημαρχείο Λεχαινών).
Σε ρόλο ψήστη ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας που τσίκνισε παρέα με το προσωπικό.
Ένα υπέροχο γλέντι έστησαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ Σμαρνάκη…
Τσίκνισαν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ και του Ειδικού Γυμνασίου Πύργου
Φορώντας τις στολές τους, αλλά και το καλύτερο τους χαμόγελο, μαθητές και εκπαιδευτικοί, του ΕΕΕΕΚ Πύργου αλλά και του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου της πόλης, τσίκνισαν στις αυλές των σχολείων τους και διασκέδασαν σε αποκριάτικους ρυθμούς.
Στο ΕΕΕΕΚ Πύργου, μετά το παραδοσιακό ψήσιμο, ξεχωριστή νότα έδωσαν τα μέλη της φιλαρμονικής Πύργου με πρώτο τον Μαέστρο Στάθη Θεοδόση και τον τραγουδιστή Μίλτο Ξενοπανάγο, οι οποίοι ξεσήκωσαν με τις μελωδίες τους, τους μαθητές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν και το γλέντι άναψε για τα καλά. Το σχολείο ευχαριστεί θερμά τα μέλη της Φιλαρμονικής αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου ΑμΕΑ «Ήλις» Αγαθή Ρηγοπούλου που βρίσκεται πάντα δίπλα τους.
parea cafe
Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]