FOLLOW US: facebook twitter

«Τσεκουρωμένο»  το τσεκ κατά 17%

Ημερομηνία: 12-10-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα, Οικονομία

Κλειστή θα είναι από τις 19 Οκτωβρίου η πλατφόρμα του gov για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να καλεί τους παραγωγούς να σπεύσουν για τις τελευταίες μικροδιορθώσεις στις αιτήσεις τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι προεργασίες της προκαταβολής του τσεκ.

Εν τω μεταξύ χθες, υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων, σε μια εξέλιξη που βάζει στην τελική ευθεία την υπόθεση της προκαταβολής του τσεκ για το 2023, για την προγραμματισμένη πληρωμή μέχρι την 28η Οκτωβρίου. Οι αρμόδιοι του Οργανισμού Πληρωμών , θα έχουν στη διάθεσή του λιγότερο από ένα δεκαήμερο για να περάσουν τις εν λόγω αλλαγές και να τρέξουν τις τελευταίες διασταυρώσεις με στόχο να βγει η πληρωμή ως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Επισημαίνεται ότι στις διορθώσεις που καλούνται τώρα να κάνουν οι παραγωγοί, δεν προβλέπεται καμία δυνατότητα προσθήκης αγροτεμαχίου.

Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ξεκινά άμεσα η διαδικασία των τελευταίων διασταυρωτικών ελέγχων προκειμένου να βγουν οι σχετικές λίστες πληρωμής με τους δικαιούχους αγρότες που θα αποτελέσουν μια μικρή ανάσα για τον αγροτικό κόσμο που ειδικά το 2023 έχει υποστεί τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες λόγω των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και των καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο εκτιμάται ότι το τσεκ για την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, θα είναι μειωμένο για αγρότες και κτηντορόφους  με μια  οριζόντια µείωση 17% επί των δικαιωµάτων τους και άγνωστο ακόµα αν θα συνυπολογιστεί η σύγκλιση σε αυτή τη φάση. Η µείωση αφορά το νέο προϋπολογισµό της βασικής ενίσχυσης, ο οποίος ανέρχεται στα 826 εκατ. ευρώ έναντι των 1,09 δις ευρώ της περασµένης προγραµµατικής περιόδου, ενώ το ποσό της βασικής ενίσχυσης υπολογίζεται περί τα 100 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση µε το 2022, φτάνοντας περίπου τα 550 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά µε τη σύγκλιση να σηµειωθεί ότι δεν έχει ακόµα γίνει σαφές αν η όποια διαφορά που θα προκύψει στην ατοµική µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων, θα αποτυπωθεί και στην προκαταβολή ή θα περάσει εξολοκλήρου στην εξόφληση του ∆εκεµβρίου. Κι αυτό είναι κάτι που έχει ιδιαίτερη σηµασία για τα βοσκοτοπικά δικαιώµατα για τα οποία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί κατά 8.000 (8 εκατ. στρέµµατα). Εν τω µεταξύ, όλα δείχνουν ότι στην προκαταβολή του τσεκ δεν θα συµπεριληφθεί η αναδιανεµητική, αφού µέχρι ώρας δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις που να προϊδεάζουν για το αντίθετο. Αν και βέβαια πρέπει να σηµειωθεί ότι η πληρωµή της δεν είναι δύσκολη υπόθεση, αφού το µόνο που απαιτεί είναι µία µέτρηση των στρεµµάτων ανά δικαιούχο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot