FOLLOW US: facebook twitter

«Τρύπα» 2,6 εκατ. ευρώ στον Σύνδεσμο Ερυμάνθου!

Ημερομηνία: 02-02-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αυτοδιοίκηση, Νέα

Διπλασιάστηκαν τα χρέη στον Διαβαθιμιδικό μέσα σε τρία χρόνια

-«Καμπανάκι» για τη μελλοντική λειτουργία του διυλιστηρίου από τον πρόεδρο Νίκο Κοτσώνη, ο οποίος αναλύει τα αίτια και δρομολογεί τη μείωση του κόστους ενέργειας με ΑΠΕ

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Όλο και πιο αμφίβολη είναι πλέον η βιωσιμότητα του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου ‘Υδρευσης Ερυμάνθου, καθώς έχει εκτροχιαστεί δημοσιονομικά. Οι οφειλές προς ΔΕΗ έχουν διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια, καθώς έχουν φτάσει στα 2,6 εκατ. ευρώ από 1,3εκατ. ευρώ!

Δεδομένης της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, ο Σύνδεσμος καλείται να πληρώνει μεσοσταθμικά 125.000 ευρώ περίπου συν 35.000 ευρώ για τη συντήρηση του διυλιστηρίου, τη στιγμή που τα έσοδα δε πλησιάζουν καν τις 100.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Κοτσώνης, αν δεν βρεθεί σύντομα λύση για εξισορρόπηση του ισοζυγίου εσόδων-εξόδων, η κατάρρευση είναι αναπόφευκτή.

«Από 55.000 το μήνα, το κόστος του ρεύματος είναι πλέον 125.000 ευρώ. Αυτό δεν βγαίνει με τίποτα, για αυτό και τα χρέη έχουν φτάσει στα 2,6 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης των τιμολογίων στο ρεύμα και λόγω της κατάργησης του τέλους των τριών ευρώ. Μέχρι τώρα οι ΔΕΥΑ πλήρωναν εναλλάξ κάθε μήνα, δηλαδή π.χ. 84.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑ Πύργου με βάση την κατανάλωση και 42.000 ευρώ με βάση τα έσοδα από τα τέλη Ερυμάνθου. Τον Μάιο καταργείται και το υπόλοιπο 1,5 ευρώ από τα τέλη, άρα θα πρέπει να πληρώνουν οι ΔΕΥΑ με βάση την κατανάλωση, διότι η λειτουργία του Συνδέσμου είναι ανταποδοτική.½», εξήγησε ο κ. Κοτσώνης και υπογράμμισε την ανάγκη δραστικής μείωσης του κόστους λειτουργίας του διυλιστηρίου.

«Είτα θα εξοικονομήσουμε πόρους από τη λειτουργία είτε θα πάμε σε αύξηση της τιμής του νερού, το οποίο δεν είναι και η καλύτερη λύση. Για αυτόν τον λόγο, προχωράμε τη μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, το οποίο με βάση τη μελέτη που εκπόνησε τεχνικός σύμβουλος, θα μας ωφελήσει περίπου 4 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, τονίζοντας ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εγκριθεί η ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Πύργου για να εγκριθεί η μελέτη.

«Ο Σύνδεσμος θα υλοποιήσει ένα έργο ΣΔΙΤ, στο οποίο δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ και θα έχει μείωση 30% περίπου στο κόστος ενέργειας, ενώ μετά τα 10 χρόνια, τα φωτοβολταϊκά θα περάσουν στην κυριότητα του διυλιστηρίου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot